Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (X.27.) önkormányzati rendelete

A képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról

Hatályos: 2014. 10. 27

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének tagjaira és a Képviselő-testület bizottságainak képviselő és nem képviselő tagjaira terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.


2. §


(1) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2) Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

II. Fejezet


Tiszteletdíj mértéke és lemondás szabályai


3. §


(1) A tiszteletdíj mértéke:


a) Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének tagjai esetében a képviselői alapdíj: 76.000 Ft/hó.


b) Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete Bizottságainak tagjai esetében a képviselő-testületi tagok bizottsági díja: 39.000 Ft/hó.


c) Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete Bizottságainak nem képviselő tagjai esetében a bizottsági díj: 39.000 Ft/hó.


(2) A tiszteletdíjat a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell a jogosult részére átutalással kifizetni.

4. §


(1) A települési képviselő, a bizottsági nem képviselő tag (továbbiakban: képviselő) tiszteletdíjáról írásban lemondhat.


(2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot évente a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzat költségvetésének elfogadásáig.

(3) Ha a képviselő az e rendelet alapján megállapított tiszteletdíjáról írásbeli nyilatkozatában lemond, annak tartalmaznia kell az alábbiakat:


a) mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani,


b) az a) pontban meghatározott időszakra járó tiszteletdíj összege mely célra kerüljön felhasználásra.


(4) Ha a tiszteletdíjról való lemondás időpontjában a felhasználás célja az írásbeli nyilatkozatban nem kerül meghatározásra, abban az esetben a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy felhasználásáról későbbi időpontban nyilatkozik a képviselő.

(5) A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.


(6) A Pénzügyi Bizottság az önkormányzat éves költségvetésének elfogadásáig évente ellenőrzi a tiszteletdíjak igénybevételével és lemondásával kapcsolatosan tett nyilatkozatokat és a kifizetéseket.


III. Fejezet


Záró rendelkezés


5. §


E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit 2014. október 22. napjától kell alkalmazni.