Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2017. (X.30.) önkormányzati rendelete

A reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról és a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2017. 10. 31

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


A jelen rendelet célja Szakoly község településképének fokozottabb védelme és alakítása érdekében a közterületeken és közterületekről látható magánterületeken a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésére vonatkozó követelményeknek, valamint az elhelyezésre vonatkozó bejelentési eljárás szabályozása.

2. §


A rendelet hatálya Szakoly község közigazgatási területén belül a közterületen elhelyezett vagy elhelyezni kívánt reklámokra, reklámhordozókra és cégérekre terjed ki, függetlenül azok tartalmától.

3. §

(1) E rendelet alkalmazásában:


a) cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 2. § 1b. pontja szerinti cégér,

b) reklám: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tvtv.) 11/F. § 3. pontja szerinti reklám,

c) reklámhordozó: a Tvtv. 11/F. § 4. pontja szerinti reklámhordozó.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott fogalmak tekintetében Tvtv. rendelkezései, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) rendelkezései az irányadók.

4. §


(1) Szakoly község közterületein és közterületekről látható magánterületeken kizárólag Tvtv-ben, a Rendeletben, továbbá e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő reklámhordozón, továbbá méretben és technológiával tehető közzé reklám, helyezhető el reklámhordozó, illetve létesíthető és tartható fenn reklámhordozót tartó berendezés.

(2) Az épületen vagy ingatlanon elhelyezett reklámoknak és reklámhordozóknak egymással, valamint az épület tömegével, homlokzatképzésével összhangban kell lenniük.

(3) Cégér azon üzlet vagy műhely homlokzatára helyezhető el, amelyben az adott kereskedelmi vagy ipari tevékenységet folytatják. A cégér felülete legfeljebb 1 m2 nagyságú lehet, anyaga tetszőleges. A cégérnek az épület tömegével, homlokzatképzésével összhangban kell lennie.

(4) Nem helyezhető el reklámhordozó és cégér településképi, tájképi látványt, vagy a kilátást gátló vagy rontó módon.

5. §


(1) Szakoly község közigazgatási területén reklám közzétételére kizárólag a Rendelet szerinti utcabútor, azaz utasváró, kioszk, közművelődési célú hirdetőoszlop és információs vagy más célú berendezés használható.


Információs vagy más célú berendezés e rendelet alkalmazásában a polgármester engedélyével közterületen elhelyezett, magántulajdon tárgyát képező maximum 2 m2 méretű reklámhordozó és reklám, hordozóanyagtól függetlenül, valamint a település lakosait érintő közérdekű helyi információt tartalmazó tájékoztatás.

(2) A reklámhordozók és környezetük karbantartásáról a reklámozók kötelesek folyamatosan gondoskodni. Az elhanyagolt, tönkrement reklámhordozókat el kell távolítani.

6. §


(1) A településkép védelme érdekében Szakoly község polgármestere településképi bejelentési eljárást folytat le a reklámok és reklámhordozók, cégérek elhelyezése tekintetében.

(2) A településképi bejelentési eljárást az ügyfél az 1. számú melléklet szerinti bejelentés formájában kezdeményezi. A bejelentést a Szakolyi Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani.

(3) A polgármester a szabályszerű formában benyújtott bejelentés beékezésétől számított 15 napon belül hozza meg döntését, amelyben a tervezett reklám, reklámhordozó, cégér elhelyezését tudomásul veszi, vagy megtiltja. A döntéssel szemben Szakoly Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez lehet fellebbezni.

(4) A polgármester 15 napon belül értesíti a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt, amennyiben a reklám, reklámhordozó, cégér elhelyezésére vonatkozó bejelentési kötelezettség teljesítésének vagy a döntésében foglaltak végrehajtásának ellenőrzése során a bejelentési kötelezettség elmulasztását, vagy a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegését észleli.

7. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.