Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (V.16.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2017. évi válság-költségvetéséről és gazdálkodás rendjéről

Hatályos: 2017. 05. 17- 2017. 11. 20

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017. (V.16.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2017. évi válság-költségvetéséről és gazdálkodás rendjéről

2017.05.17.

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. tv. 18. § (1) bekezdése alapján – figyelembe véve a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 68. § (4) bekezdését, valamint az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdését, és a Magyarország 2017. évi Központi Költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény előírásait - az Adósságrendezési Bizottság, valamint Szakoly Község Önkormányzata Képviselő–testületének Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. §

A költségvetés bevételei és kiadásai

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetését:
a) Költségvetési bevételeinek főösszegét 245.814.793 forintban
b) Költségvetési kiadásainak főösszegét 245.814.793 forintban
c) Hiányának összegét 0 forintban
d) Működési többlet összegét 0 forintban
állapítja meg.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.
(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.
(4) Fejlesztési hiányt a képviselő-testület nem tervez.

3. §

A költségvetés részletezése

A képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi válság-költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:
(1) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet tartalmazza.
(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.
(3) Az önkormányzat 2017. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet tartalmazza.
(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 6. melléklet szerint részletezi.
(5) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.
(6) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását az alábbiak szerint határozza meg:
a) A Szakolyi Polgármesteri Hivatal költségvetési szerv kötelező feladatainak előirányzatait összesítve a 9.2 melléklet tartalmazza.
b) Szakoly Község Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv, a Szakolyi Micimackó Óvoda kötelező feladatainak előirányzatait a 9.3 melléklet tartalmazza.
c) Szakoly Község Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv, a Móricz Zsigmond Községi Könyvtár és Önkormányzati Egyéb Kulturális Intézmény közművelődési, könyvtári feladatait a 9.4 melléklet tartalmazza.
d) Szakoly Község Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv a Szakoly Község Önkormányzati Konyhája, 9.5 melléklet tartalmazza.
(7) Az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot - köztisztviselői létszámot 9 főben, a közalkalmazotti létszámot 25 főben, a munkatörvénykönyve hatálya alá tartozó létszámot 17 főben határozza meg.
(8) Az önkormányzat a kiadások között általános és céltartalékot állapít meg.

4. §

Az előirányzatok módosítása

(1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a képviselő-testület dönt.
(2) A költségvetési szervek kiemelt bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók.
(3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a Polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.
(5) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint a munkamegosztási megállapodásban foglalt előirányzatok felett rendelkező önállóan működő költségvetési szerv köteles betartani.

5. §

A gazdálkodás szabályai

(1) Az önkormányzati vagyon működtetéséből elért működési többletbevételt – minden költségvetési szerv vonatkozásában – a működés finanszírozására kell fordítani.
(2) A képviselő-testület az önkormányzatnál és fenntartásában lévő költségvetési szerveknél a költségvetés végrehajtása kapcsán realizált többletbevételeket, és a kiadási megtakarítást a működésre fordítja.
(3) Az Önkormányzat és irányítása alatt álló költségvetési szerveinek költségvetése terhére felhalmozási célú kötelezettségvállalás a felhalmozási célú bevételekből származó előirányzatokkal egyezően tehető, működési bevétel előirányzata terhére felhalmozási célú kötelezettség nem vállalható.

6. §

A költségvetési szervek gazdálkodása

(1) Az önkormányzat költségvetési szervei az éves költségvetésüket
a) az Alapító Okiratban előírt, illetve engedélyezett, a Szervezeti és Működési Szabályzatban részletezett feladatkörökben és kötelezettségek mellett,
b) a szakmai hatékonyság gazdaságosság, eredményesség, a vagyon rendeltetésszerű használata követelményeinek érvényesítésével,
c) a gazdálkodási és számviteli, továbbá a belső ellenőrzési előírások betartásával kötelesek végrehajtani.
(2) Az önkormányzati fenntartású költségvetési szerv az alapfeladati ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal megfogalmazott előírások szerint rendelkezik.
(3) A költségvetési szervek önkormányzati támogatása a költségvetési szerv vezetője által a tényleges kifizetési kötelezettségek alapján összeállított havi szintre lebontott finanszírozási igény szerint történik, maximum az előirányzat felhasználási ütemtervben meghatározott havi keretek erejéig.
(4) A költségvetési szervek 2017. évi költségvetési előirányzatainak megváltoztatására a rendeletben meghatározottakhoz képest a következők szerint kerülhet sor:
a) növelésre kerülhet a képviselő-testület döntése alapján biztosított pótelőirányzat összegével, vagy a központi döntés alapján kapott előirányzatokkal
b) csökkentésre kerülhet a képviselő-testület előirányzat elvonásra, vagy csökkentésre irányuló döntése alapján, vagy a központi döntés alapján elvont előirányzatokkal
c) pályázati támogatással megvalósuló projektekhez biztosított támogatási összeggel, illetve pályázati összeg esetleges visszafizetésével,
d) a képviselő-testület által jóváhagyott pénzmaradványhoz kapcsolódó előirányzat növekedés vagy csökkenés összegével.

7. §

Előirányzat felhasználás és módosítás

(1) A költségvetési szervek vezetői kötelesek a kiemelt előirányzatokon belül minden más kiadás nemet megelőzően biztosítani a bérek és járulékai, a közüzemi díjak, élelmezési kiadások, adó- és járulékfizetési kötelezettségek, valamint egyéb, jogszabályban előírt kötelezettségek teljesítéséhez szükséges előirányzatokat.
Többletfedezetet ezen kiadásokra a képviselő-testület nem biztosít.
(2) A kiadási előirányzatokra történő kötelezettségvállalás előtt meg kell győződni arról, hogy a jóváhagyott költségvetés fel nem használt és le nem kötött része biztosítja-e a fedezetet.

8. §

Költségvetési mérleg bemutatásának szabályozása

(1) Az önkormányzat összevont költségvetési mérlegben az önkormányzat és intézményei összes bevételét és összes kiadását, mérlegszerűen, egyensúlyban kell bemutatni. A költségvetésben elkülönítve működési és felhalmozási mérleget is kell készíteni.
(2) Az összevont költségvetési mérleg bevételi oldalán a bevételeket jogcímenként, a finanszírozási célú bevételeket belső, illetve külső finanszírozás megbontásban, belső finanszírozás esetén a pénzmaradvány igénybevételt megbontva működési és felhalmozási célra, a külső finanszírozást működési és felhalmozási célú hitel felvételre bontva kell tartalmaznia.
(3) A költségvetési mérleg kiadási oldalán a kiadásokat költségvetési szervenként, valamint feladatonként kell bemutatni, elkülönítve a működési célú és felhalmozási célú kiadásokat, a finanszírozási célú műveletek kiadásait működési célú, illetve felhalmozási célú bontásban.
(4) Az (1) bekezdésben szabályozott költségvetési mérleget úgy kell összeállítani, hogy a felhalmozási és működési célú bevételek és kiadások, a hiány és annak finanszírozása megállapíthatóak legyenek.
(5) A képviselő-testület a 2017. évi válság-költségvetési rendelet mellékleteinek formátumát és adattartalmát jelen rendelet mellékleteinek megfelelően fogadja el.
(6) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

9. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

10. §

Záró rendelkezések

(1) A képviselő-testület megbízza a Polgármestert, hogy az e rendeletben megállapított szabályoknak megfelelően gondoskodjon a költségvetési gazdálkodás operatív végrehajtásáról.
(2) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2017. március 31. napjától kell alkalmazni.
(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről és gazdálkodás rendjéről szóló 3/2017. (II. 22.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.