Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2018. (I.25.) önkormányzati rendelete

Az adóügyi anyagi érdekeltség feltételeiről

Hatályos: 2018. 01. 26

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában biztosított felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja


1. §

Az anyagi érdekeltségi rendszer célja az önkormányzat ügykörébe tartozó adók hatékony beszedésének elősegítése, ezáltal az elérhető adóbevételek növelése, az adóhátralék csökkentése, valamint a végrehajtási, adóellenőrzési és felderítési feladatok ösztönzése.

A rendelet hatálya


2. §

A rendelet hatálya a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában meghatározott személyekre terjed ki.

Az anyagi érdekeltség forrása


3. §

(1) Az anyagi érdekeltség forrását az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők eredményes közreműködése alapján a tárgyév első és második féléve során befolyt adóhátralék és az adóalanyok terhére jogerősen megállapított és befolyt adóhiány 25 %-a képezi.

(2) Az (1) bekezdés szerinti anyagi érdekeltség tárgyévi forrását kizárólag azon tételek alkotják, amelyek a tárgyév január 1. napját megelőzően váltak esedékessé és az esedékesség időpontjáig önkéntes teljesítéssel, valamint az adóhatóság fizetési felszólítását követően sem kerültek befizetésre.

Az anyagi érdekeltségi előirányzat kezelése


4. §

(1) Az érdekeltségi alapot képező, a tárgyév érintett féléve alatt befolyt összeget tárgyév július 15-ig, illetve tárgyévet követő év január 15-ig kell az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára átutalni.

(2) Az érdekeltségi alapnak fedeznie kell a bérjellegű kifizetéseket terhelő közterhek összegét is.

Az anyagi érdekeltségi juttatás kifizetésének szabályai


5. §

(1) Az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők esetében a jutalék összegét a polgármester egyetértésével a jegyző, a jegyző esetében a polgármester állapítja meg.

(2) Az érdekeltségi alapból való juttatás mértéke személyenként és a féléves értékelési időszakonként nem haladhatja meg az értékelési időszak utolsó hónapja szerinti illetmény kétszeresét.

(3) A jutalékot a tárgyév első féléve esetében július 31-ig, a tárgyév második féléve esetében a tárgyévet követő év január 31-ig kell kifizetni.

(4) A közszolgálati jogviszonyát megszüntető, nyugdíjba vonuló, gyermekgondozás, illetve egyéb méltányolható okból távol lévő dolgozó, a feladata időarányos teljesítésének arányában kaphat jutalékot. Ezekben az esetekben a kifizetésre az utolsó munkában töltött napot követő első jutalékfizetés időpontjában kerülhet sor. Amennyiben az adott félévben nem képződött érdekeltségi alap, az időarányos rész sem fizethető ki.

(5) Érdekeltségi jutalék fegyelmi eljárás alatt, vagy fegyelmi büntetés hatálya alatt álló köztisztviselő részére nem fizethető, fegyelmi büntetés esetén annak leteltét követően sem. Nem fizethető jutalék annak a személynek sem, akinek a fegyelmi eljárás ideje alatt közszolgálati jogviszonya megszűnik.

Záró rendelkezések


6. §

Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2018. január 1. napjától kezdődően kell alkalmazni.