Szakoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról

Hatályos: 2024. 02. 28

Szakoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról

2024.02.28.

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában rögzített feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, és az önkormányzat anyagi teljesítő képességére is figyelemmel a szociálisan rászorulók részére nyújtható pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti keretei, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének feltételeit és garanciáit.

(2) Szakoly Község Önkormányzata az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.

2. A szociális ellátások általános szabályai

2. § E rendelet alkalmazása során

a) létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen: betegség, baleset, kórházi kezelés, közeli hozzátartozó halála, élettárs halála, elemi kár bekövetkezése, várandós anya gyermekének megtartása, gyermek fogadásának előkészítése, iskoláztatás biztosítása, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások, gyermek hátrányos helyzete, keresettel/jövedelemmel nem rendelkező időszak.

b) az e rendeletben előforduló fogalmakra a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. § (1) E rendelet alkalmazása során a szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá helyszíni szemlére az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit az Szoctv-ben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.

4. § (1)1 A képviselő-testület a települési támogatással, valamint a rendkívüli települési támogatással kapcsolatos hatáskörét, a támogatásra való jogosultság megállapítását, kérelem elutasítását, a kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítását, az eljárás megindítását, az eljárás visszavonását, a hiánypótlásra felszólítást, belföldi jogsegély iránti megkeresést, az eljárás felfüggesztését, a döntés módosítását, a döntés visszavonását, a döntés kiegészítését vagy kijavítását - a Bursa Hungarica ösztöndíjra vonatkozóan is - a Jóléti Bizottságra ruházza.

(2)2 A Jóléti Bizottság a támogatás megállapítását követő zárt testületi ülésen beszámol a Képviselő-testületnek megállapított támogatások összegéről.

5. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmet a Szakolyi Polgármesteri Hivatalhoz (továbbiakban: hivatal) kell benyújtani, de az ellátások hivatalból is megállapíthatóak.

(2) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni.

(3) Ha a kérelmező és a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelme egyéni, vagy társas vállalkozásból ered, annak összegét a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolásával, a tárgyévet pedig a könyvelő által kiállított igazolással kell bizonyítani.

(4) A jogosultság megállapításakor a jövedelmet az Szoctv. 10. § (2)-(5) bekezdésében foglaltak szerint kell figyelembe venni.

(5) A jövedelem igazolható:

a) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolással,

b) munkanélküli ellátásról a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolással, vagy határozattal,

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátást, a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló bankszámlakivonattal, vagy a Magyar Államkincstár által kiadott igazolással,

d) vállalkozó esetén a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról kiállított igazolással,

e) a nyugdíjfolyósító igazgatóság által folyósított ellátás esetén, a nyugdíjfolyósító igazgatóság által az ellátás összegéről kiállított igazolással.

(6) Vagyon fogalmán az Szoctv. 4. § által meghatározott vagyon fogalom értendő.

(7) A kérelmezőnek a vagyoni helyzetről a rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon kell nyilatkozni.

6. § (1) Amennyiben a kérelmező

a) a szükséges iratokat nem csatolja, vagy a kért adatokat nem közli, az Ákr. 44. §-ában meghatározott eljárásnak van helye,

b) a kérelmében valótlan adatokat közöl, az Ákr. 64. § (2) bekezdése alapján eljárási bírsággal sújtható.

(2)3 Ha a Jóléti Bizottság a 4. § (2) bekezdés szerinti jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja az Szoctv. l0. § (6) bekezdés szerinti eljárásnak van helye.

7. § (1) A szociális ellátások biztosítását megelőzően a kérelmező vagyoni, szociális és lakáskörülményeinek tisztázása céljából a hivatal ügyintézője helyszíni szemlét tarthat, melyről jegyzőkönyvet (környezettanulmány) készít.

(2) A körülmények tisztázása során az igénylő a hivatallal köteles együttműködni. Amennyiben együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, a szükséges igazolásokat nem csatolja, vagy nem teszi lehetővé környezettanulmány elkészítését, kérelmét el kell utasítani, a folyósított támogatást meg kell szüntetni.

(3) A rendeletben meghatározott pénzbeli, természetbeni ellátásra beadott kérelmet el kell utasítani, valamint a megállapított ellátás folyósítását meg kell szüntetni, ha a kérelemben, vagy az ahhoz kapcsolódó nyilatkozatban, és igazolásban szereplő adatok valódisága a környezettanulmány során megkérdőjelezhető, ha a kimutatott alacsony jövedelem és a család életvitele, körülményei nem állnak összhangban.

(4) Ha a kérelem benyújtása során a kérelmező valótlan tartalmú adatokat szolgáltat, kérelmét el kell utasítani, a folyósított támogatást meg kell szüntetni. Újabb kérelem benyújtására – a rendkívüli települési támogatás esetét kivéve – a valótlan adatokat tartalmazó kérelem benyújtását követő 12 hónap eltelte után kerülhet sor.

(5) Felhívásra a kérelmező települési támogatás felhasználását a felhasználási célt igazoló számlával vagy más hitelt érdemlő irattal igazolni köteles.

(6) Amennyiben a kérelmező a részére megállapított támogatást igazolható módon nem az általa kérelemben megjelölt célra fordította a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(7) Ha a hatáskör gyakorlója a képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, akkor a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét méltányosságból:

a) 30 %-al csökkentheti, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át nem haladja meg,

b) teljes egészében elengedheti, ha a kérelmező családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 60 %-át nem haladja meg.

(8) A kamat összegét méltányosságból:

a) 30 %-al csökkentheti, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg,

b) teljes egészében elengedheti, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90 %-át nem haladja meg.

8. § (1) A pénzbeli szociális ellátás kifizetése folyószámlára történő utalással vagy házipénztári kifizetéssel történik a jogosult részére.

(2) A pénzbeli rendszeres települési támogatás folyósítására a támogatás megállapítását követően, minden hónap 1. napjától 5. napjáig kerül sor, a kifizetésre a Szakolyi Polgármesteri Hivatalban (4234 Szakoly, Rákóczi utca 10.), minden hónap 1. napjától 5. napjáig kerül sor.

(3) A pénzbeli eseti települési támogatást – a 22. §-ban foglaltak kivételével - a jogosultságot megállapító határozat véglegessé válását követő 10 napon belül kell folyósítani, vagy biztosítani annak házipénztári kifizetését.

(4) A természetben nyújtott települési támogatás jogosult részére történő rendelkezésre bocsátását a jogosultságot megállapító határozat véglegessé válását követő 10 napon belül kell biztosítani.

9. §4

10. § (1) A rendszeres szociális ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni:

a) ha a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy jogosultságot kizáró körülmény következett be,

b) ha a jogosult azt kéri,

c) ha a jogosult meghalt.

(2) A rendszeres szociális ellátásra való jogosultság megszüntetésének időpontja az:

a) (1) bekezdés a) pontjai esetében a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése napja,

b) (1) bekezdés b) pont esetében a megszüntetés időpontja a kérelemben megjelölt nap,

c) (1) bekezdés c) pont esetében a megszüntetés időpontja az okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja.

(3) A szociális ellátás megállapítására vonatkozó kérelmet el kell utasítani, ha:

a) a jogosultság megállapításának feltételei nem állnak fent,

b) a kérelmező már megállapított támogatás iránti kérelmet nyújtott be, kivéve amennyiben azt e rendelet szabályai megengedik,

c) az e rendeletben meghatározott esetekben.

11. § A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából - a WEBIKSZ program alkalmazásával - nyilvántartást vezet az Szoctv. 18. §-ában előírt tartalommal.

3. A települési támogatás megállapításának különös szabályai

12. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz nyújtott települési támogatás megállapításának és folyósításának további feltétele, hogy a kérelem benyújtója, az ellátás jogosultja, lakókörnyezetének rendezettségét biztosítsa, melynek keretében köteles gondoskodni:

a) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház előtti járdaszakasz, járda hiányában 1 méter széles területsáv, illetve, ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes terület, nyílt árok tisztán tartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosításáról;

b) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház, az előtte lévő járdaszakasz fölé (járda hiányában 1 méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület fölé) kinyúló ágak, bokrok nyeséséről, gallyazásáról, a fűfélék (különös tekintettel az allergén gyomnövényekre) rendszeres kaszálásáról, valamint ezen a területen lévő növények lehullott lombjának, és egyéb növényi részeinek (pl.: gally, virág, termés) takarításáról, összegyűjtéséről, elszállításáról/elszállíttatásáról, oly módon, hogy az érintett járdaszakasz, területsáv, illetőleg terület biztonságos közlekedésre alkalmas legyen;

c) az általa életvitelszerűen lakott lakás, egyéb lakás céljára használt más helyiség általa használt műveletlen udvarának és kertjének gaz – és gyommentesítéséről, rendszeres kaszálásáról, fűnyírásáról, valamint ezen a területen lévő növények lehullott lombjának, és egyéb növényi részeinek (pl.: gally, virág, termés) takarításáról, összegyűjtéséről, elszállításáról/elszállíttatásáról,

d) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház állagának és rendeltetésszerű használhatóságának megóvásáról a tőle elvárható mértékben;

e) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje higiénikus állapotának megóvásáról;

f) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakásban vagy házban és az ahhoz tartozó udvaron a szemét gyűjtésére és tárolására szolgáló, rendeltetésszerűen használt, a hulladékszállítást végző szolgáltató által elfogadott hulladéktároló edény biztosításáról.

(2) A saját tulajdonban lévő lakás vagy ház egyes helyiségei, egyéb nem lakás céljára szolgáló helyiség, művelt, vagy műveletlen udvar, kert más általi – kivétel a szociális törvény család fogalmába tartozó személy - használatát (bérlet, ingyenes haszonkölcsön, vagyonjogi megosztás) a kérelmező, ill. az ellátásra jogosult köteles hitelt érdemlően – két tanú aláírásával igazolt szerződéssel alátámasztva - igazolni. A kérelmező, ill. az ellátásra jogosult a vagyonjogi megosztást jogerős bírói ítélettel köteles igazolni.

(3) Az életvitelszerűen lakott lakást vagy házat bérleti jogviszony keretében, vagy más használati jogcímen használó kérelmező, ill. ellátásra jogosult (1) bekezdésben foglalt kötelezettsége az igazolható módon használatában lévő lakás, lakás egyes helyiségei, egyéb nem lakás céljára szolgáló helyiség, művelt, vagy műveletlen udvar, kert vonatkozásában áll fenn.

(4) A felmenőivel közös háztartásban élő nagykorú kérelmező, ellátásra jogosult személy (1) bekezdésben foglalt kötelezettsége az életvitelszerűen használt lakrész, lakrészek vonatkozásában áll fenn, amennyiben a lakás nem a kérelmező, ellátásra jogosult személy tulajdona.

(5) A (4) bekezdésben foglaltak szerint, igazoltan más által – kivétel a szociális törvény család fogalmába tartozó személy - használt lakás vagy ház egyes helyiségei, egyéb nem lakás céljára szolgáló helyiség, művelt, vagy műveletlen udvar, kert vonatkozásában a kérelmező, ellátásra jogosult (1) bekezdésben írt kötelezettsége a más általi használatot igazoló jogviszony időtartamáig áll fenn.

(6) A rendeletben megállapított feltételek teljesítésére a kérelmezőt, illetve a jogosultat megfelelő, de legalább tíznapos határidő tűzésével a polgármester - az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével - felszólítja. Amennyiben a kérelmező vagy a jogosult a feltételeknek felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, vagy a megállapított támogatást meg kell szüntetni.

(7) A jogosultság feltételeként az (1) bekezdésben foglalt szabályok megtartását az Önkormányzat a hivatal útján ellenőrizheti.

II. Fejezet

Települési támogatás

4. A települési támogatás formái

13. § (1) Rendszeres települési támogatások:

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz nyújtott települési támogatás;

b) Bursa Hungarica ösztöndíj támogatás.

(2) Eseti települési támogatások:

a) születési támogatás;

b) házasulók támogatása;

c) óvodakezdési, iskolakezdési és tanulmányi támogatás;

d) rendkívüli települési támogatás (különösen: elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapítandó eseti rendkívüli települési támogatás, elemi kár bekövetkezése miatt nyújtott eseti rendkívüli települési támogatás, tüzelőanyag vásárlására nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás);

e) a közfoglalkoztatás keretében megtermelt terményekből történő támogatás.

5. A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

14. § A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési támogatás nyújtható a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez. A Képviselő-testület a villanyáram-, víz- és gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, csatornahasználat és szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy albérleti díjhoz (továbbiakban együtt: közüzemi számla) települési támogatást nyújt annak a személynek, aki

a)5 minimum 3 – a kérelmező bejelentett lakcímével vagy tartózkodási helyével megegyező fogyasztási helyre vonatkozó - közüzemi számlával rendelkezik és családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át; egyedül élőnél az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át,

b)6 minimum 2 – a kérelmező bejelentett lakcímével vagy tartózkodási helyével megegyező fogyasztási helyre vonatkozó - közüzemi számlával rendelkezik és családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át; egyedül élőnél az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át,

c)7 csak 1 - a kérelmező bejelentett lakcímével vagy tartózkodási helyével megegyező fogyasztási helyre vonatkozó - közüzemi számlával rendelkezik és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élőnél az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át,

és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

15. § (1) A 14. § (1) bekezdés a) pontja alapján megállapított támogatás összege:

a)8 havonta 7.000,- forint, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem 60.000,-forint alatt van, egyedül élőnél 100.000,- forint alatt van, de a havi támogatás összege nem haladhatja meg a kérelem benyújtását megelőző havi közüzemi számla összegét, előre fizetős mérőóra esetén a kérelem benyújtását megelőző havi feltöltés összegét;

b)9 havonta 6.000,- forint, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem 60.000-85.500,- forint között van, egyedül élőnél 100.000-128.250,- forint között van, de a havi támogatás összege nem haladhatja meg a kérelem benyújtását megelőző havi közüzemi számla összegét, előre fizetős mérőóra esetén a kérelem benyújtását megelőző havi feltöltés összegét.

(2) A 14. § (1) bekezdés b) pontja alapján megállapított támogatás összege

a)10 havonta 5.000,- forint, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem 60.000,- forint alatt van, egyedül élőnél 100.000,- forint alatt van, de a havi támogatás összege nem haladhatja meg a kérelem benyújtását megelőző havi közüzemi számla összegét, előre fizetős mérőóra esetén a kérelem benyújtását megelőző havi feltöltés összegét;

b)11 havonta 4.500,- forint, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem 60.000-85.500,- forint között van, egyedül élőnél 100.000-128.250,- forint között van, de a havi támogatás összege nem haladhatja meg a kérelem benyújtását megelőző havi közüzemi számla összegét, előre fizetős mérőóra esetén a kérelem benyújtását megelőző havi feltöltés összegét.

(3)12 A 14. § (1) bekezdés c) pontja alapján megállapított támogatás összege havonta 4.000,- forint.

16. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a kérelem elbírálását követő hónap első napjától számítva 12 hónapra állapítható meg.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra való jogosultság ismételt megállapítása iránti kérelem a korábbi jogosultság időtartama alatt, annak megszűnését megelőző egy hónapban is benyújtható. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.

(4) A kérelmező bejelentett lakcímével vagy tartózkodási helyével megegyező fogyasztási helyre vonatkozó közüzemi szerződés meglétét a közüzemi szolgáltató által kibocsátott, a kérelem benyújtását megelőző havi közüzemi számlával kell igazolni, mely a kérelem kötelező melléklete. Több közüzemi szerződés esetén valamennyi, a kérelem benyújtását megelőző havi közüzemi számlát csatolni kell. A kérelem benyújtásakor igazolni kell a hulladékszállítási közszolgáltatási szerződés meglétét is, a közüzemi szolgáltató által kibocsátott, a kérelem benyújtását megelőző havi hulladékszállítási számlával.

(5) A szociálisan rászorultak részére, valamint a fogyatékkal élő személyek részére felszerelt előre fizetős mérőóra esetén a kérelem kötelező melléklete a kérelem benyújtását megelőző havi feltöltésről szóló igazolást.

(6) A (4)–(5) bekezdésben meghatározott igazolásként csak olyan közüzemi számla fogadható el, amelyen nem szerepel az adott közüzemi díjhoz kapcsolódó túlfizetés. A jogosultsági feltétel megléte vizsgálatánál az adott közüzemi díjhoz kapcsolódó túlfizetéses számla nem vehető figyelembe.

17. § A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás megállapításának és folyósításának további feltétele, hogy a kérelem benyújtója, az ellátás jogosultja, lakókörnyezetének rendezettségét biztosítsa, e rendelet 12. §-ában foglaltak szerint.

6. Bursa Hungarica ösztöndíj támogatás

18. § (1)13 Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatásban részesülhetnek azok a Szakoly község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, fiatalok, akiknél az egy háztartásban élők egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át és a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer feltételeinek megfelelnek.

(2) Nem részesülhet ösztöndíjban az a pályázó, aki:

a) a Magyar Honvédség és a rendvédelmi feladatot ellátó szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatója,

b) doktori (PhD) képzésben vesz részt,

c) kizárólag külföldi intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban és/vagy vendéghallgatói képzésben vesz részt.

(3) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra az Önkormányzat minden évben pályázatot hirdet, melynek feltétele az Ösztöndíjrendszerhez történő önkormányzati csatlakozás.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott ösztöndíjak csak a pályázatot benyújtó, és a pályázati feltételeknek megfelelő pályázók részére állapítható meg.

(5)14 A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatást csak évente két tanulmányi félévre, azaz évente 10 hónapra állapítható meg. A támogatás mértéke 15.000,- forint havonta.

7. Születési támogatás

19. § (1)15 A gyermek születésével kapcsolatos kiadások viseléséhez települési támogatás nyújtható annak, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át, feltéve, hogy

a) a gyermek születésekor és a gyermek születését közvetlenül megelőző 12 hónapban legalább az egyik szülő megszakítás nélkül szakolyi állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él,

b) és a gyermek megszületésekor annak lakóhelyeként a lakcímnyilvántartásba Szakoly lakóhely kerül bejegyzésre.

(2)16 A születési támogatás összege: 100.000,- Ft, mely az önkormányzat házi pénztárából kerül kifizetésre.

(3) A támogatás iránti kérelmeket, a rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon, a gyermek születését követő 90 napon belül lehet benyújtani. A benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez – e rendeletben meghatározottakon kívül - csatolni kell:

a) gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

b) szülők, valamint a gyermek lakcímkártyáját.

8. Házasulók támogatása

20. § (1)17 A házasságkötéssel kapcsolatos kiadások viseléséhez települési támogatás nyújtható annak, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át, feltéve, hogy

a) legalább az egyik házasságot kötő félnek ez az első házassága,

b) és a házasulandók egyike a kérelem beadásakor valamint a házasságkötést megelőző 12 hónapban – megszakítás nélkül szakolyi bejelentetett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él.

(2)18 A házasulók támogatásának összege: 100.000,- Ft, mely az önkormányzat házi pénztárából kerül kifizetésre.

(3) A támogatás iránti kérelmeket a rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon, a házasságkötést követő 90 napon belül lehet benyújtani. A benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) házassági anyakönyvi kivonatot,

b) a felek lakcímkártyáját.

9. Óvodakezdési, iskolakezdési és tanulmányi támogatás

21. § (1)19 Az óvodakezdéssel és iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások viseléséhez települési támogatás nyújtható az életvitelszerűen Szakoly községben lakó, Szakoly községben állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosoknak, akik óvodában, általános iskolában, középfokú oktatási intézményben, felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak, feltéve, ha kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át, a gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át.

(2) A támogatás mértéke évente:

a)20 óvodások részére, aki az elbírálás időpontjában rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül egyszeri 5.000,- forint gyermekenként, aki nem részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben egyszeri 10.000,- forint gyermekenként;

b)21 általános iskolások részére, aki az elbírálás időpontjában rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül egyszeri 10.000,- forint gyermekenként, aki nem részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben egyszeri 15.000,- forint gyermekenként;

c)22 középiskolai tanulók részére egyszeri 20.000,- forint gyermekenként;

d)23 felsőoktatásban tanulók részére – legfeljebb a tanuló 25. életévének betöltéséig – egyszeri 50.000,- forint tanulónkként.

(3) A szakolyi köznevelési intézmények óvodásai, általános iskolás tanulói részére a támogatás megállapítására az intézmények által közölt - a beiratkozott gyerekek névsorát, lakcímét és törvényes képviselőjét tartalmazó - lista alapján, kérelemre kerül sor.

(4) A középfokú és felsőfokú intézményben tanulók részére a támogatás oktatási típusonként és évfolyamonként csak egyszer állapítható meg.

(5) Az (1) bekezdés szerinti támogatás – kivéve a felsőoktatásban tanulók támogatása – a rendelet 4. melléklete szerinti formanyomtatványon, az iskolalátogatási/tanulói jogviszony igazolása benyújtásával kérhető a tárgyév szeptember 30. napjáig. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) Az (1) bekezdés szerinti felsőoktatásban tanulók támogatása a rendelet 4. melléklete szerinti formanyomtatványon, az hallgatói jogviszony igazolása benyújtásával kérhető a tárgyév október 15. napjáig. A határidő elmulasztása jogvesztő

(7) A támogatás folyósítása a tárgyév október 31. napjáig történik.

10. Rendkívüli települési támogatás

22. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek közül különösen annak, akinek családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő, valamint gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, kivéve az e rendelet 23. § (1) bekezdésében, 24. § (1) bekezdésében, valamint 25. § (1) bekezdésében foglaltak támogatásokat.

(2) Az rendkívüli települési támogatás összege - kivéve elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapítandó eseti rendkívüli települési támogatás, az elemi kár bekövetkezése miatt nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás, valamint a tüzelőanyag vásárlására nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás - az alábbiak szerint alakul:

a) 10.000,- forint, ha a család egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át, egyedül élő esetén 120 %-át;

b) 7.000,- forint, ha a család egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-tól magasabb, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 170 %-át;

c) 5.000,- forint, ha a család egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-tól magasabb, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át.

23. § (1)24 Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapítandó rendkívüli települési támogatás esetén a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek közül különösen azok támogathatók önkormányzati segéllyel, akiknek családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át, egyedül élő, valamint gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapítandó rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a temetési számla keltétől számított 40 napon belül lehet benyújtani, mely határidő jogvesztő.

(3)25 Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege 100.000,- Ft.

(4)26 A temetési költségekre tekintettel igényelt önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla példányát, és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(5)27 A temetési költségekre tekintettel megállapított települési támogatás összegét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.

(6) Nem jogosult eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatásra, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján közköltséges temetésben részesül.

24. § (1) Az elemi kár bekövetkezése miatt megállapítandó eseti rendkívüli települési támogatás esetén a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek közül különösen azok támogathatók önkormányzati segéllyel, akiknek családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő, valamint gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át.

(2) Elemi kárnak minősül a villámcsapás, vihar, jégverés, sziklaomlás, kőomlás, földcsuszamlás, felhőszakadás, árvíz, földrengés, melynek bekövetkezése az adott helyszínen az illetékes szakhatóság által dokumentált és amelyet a kérelmező a hivatalos dokumentációval igazolni köteles.

(3) Elemi kár bekövetkezése miatt, a rendkívüli élethelyzet elhárításához szükséges költségekhez történő hozzájárulásaként megállapított rendkívüli települési támogatás összege 50.000,- forint.

25. § (1) A kérelmező által megjelölt támogatási okok, indokok valódiságát szükség esetén a (2) és (3) bekezdésében foglaltak szerint hitelt érdemlően igazolni kell. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben foglaltak szerint az ügyfél a nyilatkozatával pótolhatja a hiányzó bizonyítékot.

(2) Az (1) bekezdésében megjelölt hitelt érdemlő igazolásként fogadható el:

a) elemi kár esetén a helyreállítás költségeiről szakember által készített kimutatás,

b) válsághelyzetben lévő várandós anya részére nyújtott segély esetén a terhes gondozásról szóló igazolás,

c) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz nyújtott segély esetén a nevelésbe vételt igazoló irat.

(3) Szükség esetén csatolni kell a többletkiadás, illetve a bevételcsökkenés mértékét igazoló számlákat, illetve egyéb iratokat is.

(4) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmet e rendelet 5. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

26. § (1)28 Települési támogatás nyújtható tüzelőanyag vásárlására annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetében 300 %-át.

(2) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás egy háztartásban csak egy személynek állapítható meg, egy évben legfeljebb egy alkalommal.

(3) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg azon személyek részére, akik lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadásokhoz nyújtott települési támogatásban vagy szociális célú tűzifa támogatásban részesülnek.

(4) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás csak tűzifával fűthető ingatlan vonatkozásában állapítható meg.

(5) A tüzelőanyag vásárlására nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás összege az alábbiak szerint alakul, ha a család egy főre számított havi jövedelme:

a)29 25.000,- forint vagy ezen értéknek megfelelő fa, ha a család egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át;

b)30 15.000,- forint vagy ezen értéknek megfelelő fa, ha a család egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-tól magasabb, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén 300%-át;

(6) A tüzelőanyag vásárlására nyújtható eseti rendkívüli települési támogatást pénzben kell megállapítani, és kifizeti, amennyiben azonban az önkormányzat rendelkezésére áll az erre a célra fordítható tűzifa a támogatás természetben is megállapítható.

(7) Az (1) bekezdés szerinti települési támogatás iránti kérelmet minden év december 15. napjától tárgyévet követő év február 28. napjáig lehet benyújtani a rendelet 5. melléklete szerinti formanyomtatványon. A határidő elmulasztása jogvesztő.

11. A közfoglalkoztatás keretében megtermelt terményekből történő támogatás

27. § (1) A közfoglalkoztatás keretében megtermelt terményekből természetbeni támogatás nyújtható a Szakoly községben bejelentett lakóhellyel rendelkező hátrányos helyzetű gyermeket nevelő személyeknek.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás hivatalból történik.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott termények kiosztását átadás-átvételi jegyzőkönyvben kell dokumentálni.

12. Köztemetés

28. § (1) A polgármester a köztemetést az Szoctv. 48. §-ában meghatározottak szerint állapítja meg és biztosítja.

(2) Kérelmére a temetésre kötelezett személy részére legfeljebb 12 havi részletfizetés engedélyezhető.

(3) A köztemetési költség megtérítése elengedhető,

a) ha az elhalt vagyontalan,

b) ha az elhalt gyermeke intézeti nevelésben volt, vagy a szülők különélése miatt nem tartották a kapcsolatot, az elhalt a gyermek neveléséről, gondozásáról soha nem gondoskodott,

c) ha az eltemetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.

(4) A Képviselő-testület a Polgármester hatáskörébe utalja a köztemetésre vonatkozó eljárás megindítását, az eljárás visszavonását, a hiánypótlásra felszólítást, belföldi jogsegély iránti megkeresést, az eljárás felfüggesztését, a döntés módosítását, a döntés visszavonását, a döntés kiegészítését vagy kijavítását, továbbá a köztemetési költség megtérítésének elengedését.

III. Fejezet

Szociális és gyermekjóléti szolgáltatások

13. Étkeztetés

29. § (1) Az önkormányzat közigazgatási területén külön társulási megállapodásban foglaltak alapján – a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás keretében – a Dél-Nyírségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ Szakolyi Intézményegységen keresztül biztosítja az étkeztetést.

(2) Az étkeztetés igénybevétele esetén szociálisan rászorultnak minősül:

a) az, aki a 60. életévét betöltötte,

b) az, akinek a háziorvos által igazolt egészségi állapota olyan, hogy a betegsége jellege következtében nem képes biztosítani önmaga ellátását,

c) az, akinek a háziorvos által – a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján – igazolt fogyatékossága, pszichiátriai betegsége olyan, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani önmaga ellátását,

d) az, aki rokkantsági ellátásban, vagy rehabilitációs ellátásban részesül,

e) az, akinek a háziorvos által – a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján – igazolt szenvedélybetegsége olyan, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani önmaga ellátását,

f) az a hajléktalan, aki nyilatkozatában tartózkodási helyeként a rendelet területi hatálya alá tartozó területet jelöli meg.

14. Családsegítés

30. § (1) Az Önkormányzat a családsegítési szolgáltatást a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás keretében – a Dél-Nyírségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ Szakolyi Intézményegységen útján biztosítja.

(2) A családsegítés során az Szoctv. 64. §-ban meghatározottak szerint kell eljárni.

15. Házi segítségnyújtás

31. § (1) Az Önkormányzat a házi segítségnyújtást szolgáltatást a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás keretében – a Dél-Nyírségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ Szakolyi Intézményegységen útján biztosítja.

(2) A házi segítségnyújtás során az Szoctv. 63. §-ban foglaltak az irányadók.

16. Nappali ellátás

32. § (1) Az Önkormányzat a nappali ellátást szolgáltatást a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás keretében – a Dél-Nyírségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ Szakolyi Intézményegységen útján biztosítja.

(2) A családsegítés során az Szoctv. 65/F. §-ban meghatározottakat kell alkalmazni az e rendeletben meghatározottakkal.

17. Szociálpolitikai Kerekasztal

33. § (1) A Képviselő-testület Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre, a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal évente egy alkalommal ülést tart.

(3) A szociális kerekasztal tagjai:

a) védőnő,

b) háziorvosok,

c) iskolavezető,

d) óvodavezető,

e) Dél-Nyírségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Központ Szakolyi Intézményegység vezetője,

f) családgondozók,

g) polgármester,

h) Jóléti Bizottság elnöke,

i) iskola gyermekvédelmi felelősei,

j) óvoda gyermekvédelmi felelősei,

k)31

l) Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke,

m) Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézői,

n) Községi Polgárőrség Szakoly elnöke,

o) Biztos Kezdet Gyerekház vezetője,

p) illetékes nevelőszülői hálózat vezetője.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

34. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.

1

A 4. § (1) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (2) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. §-t a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 14. § a) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 14. § b) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 14. § c) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 15. § (1) bekezdés a) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 15. § (1) bekezdés b) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 15. § (2) bekezdés a) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 15. § (2) bekezdés b) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 15. § (3) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 18. § (1) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 18. § (5) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 19. § (1) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

16

A 19. § (2) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

17

A 20. § (1) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

18

A 20. § (2) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

19

A 21. § (1) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 21. § (2) bekezdés a) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 21. § (2) bekezdés b) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 21. § (2) bekezdés c) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 21. § (2) bekezdés d) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 23. § (1) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 23. § (1) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A 23. § (3) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

26

A 23. § (4) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

27

A 23. § (5) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 26. § (1) bekezdése a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

29

A 26. § (5) bekezdés a) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 26. § (5) bekezdés a) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

30

A 26. § (5) bekezdés b) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 26. § (5) bekezdés b) pontja a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

31

A 33. § (3) bekezdés k) pontját a Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.