Szakoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VI.29.) önkormányzati rendelete

a helyi egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 07. 01

Szakoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi egyéb szociális ellátásokról

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX tv. 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, és az önkormányzat anyagi teljesítő képességére is figyelemmel a szakolyi lakóhellyel rendelkezők részére nyújtható pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti keretei, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének feltételeit és garanciáit.

(2) Szakoly Község Önkormányzata az ellátások biztosításával a szakolyi családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Szakoly községben lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, valamint a külön jogszabályokban meghatározott személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az alábbi ellátásokra:

  • a) természetbeni támogatás (különösen: élelmiszer csomag, tisztítószer csomag, önkormányzat által megtermelt termények kiosztása);
  • b) idősek támogatása;

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a 6/2021. (VI.29.) önkormányzati rendeletben meghatározott ellátásokra.

3. Az egyéb szociális ellátások általános szabályai

3. § (1) E rendelet alkalmazása során a szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá helyszíni szemlére az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szoctv.) meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.

(3) Jelen rendeletben előforduló fogalmakra a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdés (a továbbiakban: Szoctv.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

4. § (1) A képviselő-testület a jelen rendelet szerinti támogatásokkal kapcsolatos hatáskörét, a támogatásra való jogosultság megállapítását, kérelem elutasítását, a kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítását, az eljárás megindítását, az eljárás visszavonását, a hiánypótlásra felszólítást, belföldi jogsegély iránti megkeresést, az eljárás felfüggesztését, a döntés módosítását, a döntés visszavonását, a döntés kiegészítését vagy kijavítását – a 9. és 10. §-ban foglaltak kivételével - a polgármesterre ruházza.

(2) A polgármester a támogatás megállapítását követő testületi ülésen beszámol a Képviselő-testületnek megállapított támogatások összegéről.

5. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmet a Szakolyi Polgármesteri Hivatalhoz (továbbiakban: hivatal) kell benyújtani, de az ellátások hivatalból is megállapíthatóak, különösen a természetbeni támogatások esetében.

(2) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni.

(3) A jogosultság megállapításakor a jövedelmet az Szoctv. 10. § (2)-(5) bekezdésében foglaltak szerint kell figyelembe venni.

(4) A jövedelem igazolható:

  • a) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolással,
  • b) munkanélküli ellátásról a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolással, vagy határozattal,
  • c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátást, a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló bankszámlakivonattal, vagy a Magyar Államkincstár által kiadott igazolással,
  • d) vállalkozó esetén a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról kiállított igazolással,
  • e) a nyugdíjfolyósító igazgatóság által folyósított ellátás esetén, a nyugdíjfolyósító igazgatóság által az ellátás összegéről kiállított igazolással.

(5) Vagyon fogalmán az Szoctv. 4. § által meghatározott vagyon fogalom értendő.

6. § (1) A szociális ellátások biztosítását megelőzően a kérelmező vagyoni, szociális és lakáskörülményeinek tisztázása céljából a hivatal ügyintézője helyszíni szemlét tarthat, melyről jegyzőkönyvet (környezettanulmány) készít.

(2) A körülmények tisztázása során az igénylő a hivatallal köteles együttműködni. Amennyiben együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, a szükséges igazolásokat nem csatolja, vagy nem teszi lehetővé környezettanulmány elkészítését, kérelmét el kell utasítani, a folyósított támogatást meg kell szüntetni.

(3) A rendeletben meghatározott pénzbeli, természetbeni ellátásra beadott kérelmet el kell utasítani, valamint a megállapított ellátás folyósítását meg kell szüntetni, ha a kérelemben, vagy az ahhoz kapcsolódó nyilatkozatban, és igazolásban szereplő adatok valódisága a környezettanulmány során megkérdőjelezhető, ha a kimutatott alacsony jövedelem és a család életvitele, körülményei nem állnak összhangban.

(4) Ha a kérelem benyújtása során a kérelmező valótlan tartalmú adatokat szolgáltat, kérelmét el kell utasítani, a folyósított támogatást meg kell szüntetni. Újabb kérelem benyújtására – a rendkívüli települési támogatás esetét kivéve – a valótlan adatokat tartalmazó kérelem benyújtását követő 12 hónap eltelte után kerülhet sor.

(5) Felhívásra a kérelmező települési támogatás felhasználását a felhasználási célt igazoló számlával vagy más hitelt érdemlő irattal igazolni köteles.

7. § (1) A pénzbeli ellátás kifizetése folyószámlára történő utalással vagy házipénztári kifizetéssel történik a jogosult részére.

(2) A pénzbeli támogatást a jogosultságot megállapító határozat véglegessé válását követő 10 napon belül kell folyósítani, vagy biztosítani annak házipénztári kifizetését.

(3) A természetben nyújtott települési támogatás jogosult részére történő rendelkezésre bocsátását (kiosztását) a jogosultságot megállapító határozat véglegessé válását követő 10 napon belül kell biztosítani.

8. § A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából - a WEBIKSZ program alkalmazásával - nyilvántartást vezet az Szt. 18. §-ában előírt tartalommal.

4. Természetbeni támogatás

9. § (1) Szakoly Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen Szakoly településen élő családok, háztartások vagy meghatározott korcsoporthoz tartozó személyek részére, a megélhetéssel kapcsolatos költségek csökkentéséhez, évente legfeljebb 6 alkalommal természetbeni támogatást nyújthat, élelmiszercsomag vagy tisztítószercsomag formájában.

(2) A támogatás mértéke alkalmanként legfeljebb 5.000,- forint/jogosult.

(3) A támogatás keretében háztartásonként csak egy támogatás nyújtható, függetlenül az ingatlanban lakó családok számától.

(4) A támogatás megállapításáról a Képviselő-testület dönt.

5. Idősek támogatása

10. § (1) Az önkormányzat minden év október hónapban az idősek világnapja alkalmából 5.000,- forint pénzbeli támogatásban részesítheti a Szakoly községben bejelentett lakóhellyel rendelkező 60. életévüket betöltött vagy a tárgyévben betöltő személyeket.

(2) Az (1) bekezdés alapján a támogatás megállapítása hivatalból történik. A támogatás megállapításáról a Képviselő-testület dönt.

11. § (1) Az Önkormányzat támogatásban részesíti azon időskorú személyeket,

  • a) akik a 90., illetve a 100. életévüket betöltötték,
  • b) akik házasságban élnek és betöltötték házasságkötésük 50., illetve 60. évfordulóját.

(2) A (1) bekezdés alapján a támogatás megállapítása hivatalból történik.

(3) A támogatás mértéke 20.000,- Ft.

12. § (1) A közfoglalkoztatás keretében megtermelt terményekből természetbeni támogatás nyújtható a Szakoly községben bejelentett lakóhellyel rendelkező 60. életévüket betöltött vagy a tárgyévben betöltő személyeket.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott termények kiosztását átadás-átvételi jegyzőkönyvben kell dokumentálni.

6. A közfoglalkoztatás keretében megtermelt terményekből történő támogatás

13. § (1) A közfoglalkoztatás keretében megtermelt terményekből természetbeni támogatás nyújtható a Szakoly községben bejelentett lakóhellyel rendelkező nagycsaládos személyeknek.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott termények kiosztását átadás-átvételi jegyzőkönyvben kell dokumentálni.

7. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.