Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

A közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2022. 09. 30

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

A közterületi térfigyelő kamerarendszerről

2022.09.30.

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Szakoly Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a település közigazgatási területén közterületi térfigyelő kamerarendszert működtet.

(2) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat közterületi térfigyelő kamerarendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

2. § A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésének célja:

a) jogellenes magatartások megelőzése, illetve ezen magatartások kiszűrése,

b) jogsértések visszaszorítása,

c) a lakosság biztonságérzetének növelése;

d) a felderíthetőség miatt a jogellenes magatartás visszaszorítása;

e) a közterület általános rendje megtartásának elősegítése,

f) a közterületen lévő vagyon megóvása;

g) a közterületen a megfelelő magatartásra ösztönzés;

h) bűnmegelőzés.

3. § A közterületi térfigyelő kamerarendszer azon műszaki eszközök és megoldások összessége, amely kamerák kihelyezésével és üzemeltetésével biztosítja a közterületek távolból való megfigyelését és a kamerák által készített felvételek jogszabályban előírt rögzítését és továbbítását.

4. § (1) Az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszer tulajdonosa és egyben annak üzemeltetője. A közterületi térfigyelő kamerarendszer monitorozására, és a jogszabályban meghatározott adatszolgáltatásra a polgármester, a jegyző és a titkárságvezető jogosult.

(2) A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett kamerák helyét, valamint a megfigyelt közterületeket az 1. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az Önkormányzatot terhelik.

(2) Az Önkormányzat biztosítja azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamerarendszer kezeléséhez és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához.

6. § Az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszer kezelésére, a térfigyelő kamerarendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény köteles eljárni, továbbá a kamerarendszer működéséről, adatkezelési és adatvédelmi szabályairól külön szabályzat rendelkezik.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Kihelyezett kamerák

Funkció

Helyszín

Pontos cím

1

Kamera

Főtér

4234 Szakoly, Balkányi utca

2

Kamera

Főtér

4234 Szakoly, Balkányi utca

3

Kamera

Főtér (forgó kamera)

4234 Szakoly, Balkányi utca

4

Kamera

Sport pálya

4234 Szakoly, Esze Tamás utca 2.