Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről és telepítési szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 01

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

a fás szárú növények védelméről és telepítési szabályairól

2023.09.01.

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, valamint 48. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja Szakoly község belterületén a fás szárú növények telepítésére, ültetésére vonatkozó szabályok meghatározása, oly módon, hogy a várható lombkorona és gyökérzet figyelembevételével elkerülhetőek legyenek a szomszédok közötti későbbi jogviták.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a Szakoly község közigazgatási határán belül minden ingatlanra, azok teljes fás szárú növényállományára, függetlenül attól, hogy tulajdonosa - üzemeltetője, bérlője, haszonélvezője, használója - természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelettel szabályozott esetekre;

b) az erdőről és az erdő védelméről, valamint a természet védelméről szóló törvények hatálya alá tartozó fás szárú növényekre;

c) az eltérő szabályt megállapító külön törvény hatálya alá tartozó fás szárú növényekre;

d) a nem közterület megnevezésű ingatlanon álló gyümölcsfákra.

3. Hatásköri és egyéb szabályok

3. § (1) A rendeletben meghatározott valamennyi jogosultság és kötelezettség megállapítása közigazgatási hatósági ügy, és Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének (a továbbiakban: Képviselő-testület) hatáskörébe tartozik. A Képviselő-testület e hatáskörét a jegyzőre ruházza át. A jegyző elsőfokú döntése ellen a Képviselő-testülethez fellebbezés nyújtható be.

(2) A jegyző eljárására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezései az irányadók.

4. A telepítésre vonatkozó szabályok

4. § (1) Közterületnek nem minősülő ingatlanok területén fás szárú növény, sövény, cserje és díszfű az e fejezetben foglaltak megtartásával engedély és korlátozás nélkül telepíthető.

(2) A telekhatártól való legkisebb ütetési (telepítési) távolságot az 1. melléklet határozza meg.

(3) Élő sövény kerítésként, lehatárolásként telekhatárra csak mindkét ingatlan tulajdonosának beleegyezésével telepíthető.

(4) Kiépített kerítés megléte esetén a sövény fekvése szerinti ingatlan tulajdonosa vagy használója köteles a sövényt folyamatosan gondozni, továbbá megakadályozni a sövény átnövését a szomszéd ingatlanára, valamint köteles biztosítani, hogy a kiépített kerítés karbantartható legyen.

(5) Kúszó-kapaszkodó fás szárú növény csak saját tulajdonban lévő falra, fára, kerítésre futtatható fel.

(6) Az 1. mellékletbe foglalt telepítési (ültetési) távolságok alól kérelemre a jegyző eltérést engedélyezhet, amennyiben a növénytelepítéssel érintett telekszomszéd írásban hozzájárul. A kérelemhez csatolni kell a növénytelepítéssel érintett telekszomszéd írásbeli hozzájárulását.

5. Meglévő fás szárú növények kezelése

5. § (1) E rendelet hatálybalépését megelőzően telepített fás szárú növények esetében, amennyiben az eltér az e rendeletben meghatározottaktól, annak tulajdonosa köteles úgy gondozni, illetve nyesni, metszeni, alakítani a növényt, hogy a szomszédokat, érintetteket ne zavarja, más tulajdonában kárt ne okozzon.

(2) A fás szárú növény tulajdonosa köteles a csapadékvíz elvezető árkokból a növényzet gyökereit, lehullott lombozatát, a víz zavartalan lefolyása érdekében haladéktalanul eltávolítani.

6. A közterületi ingatlanon történő fák és cserjék ültetése

6. § Közterületen fát, cserjét ültetni a közterület kezelőjének hozzájárulásával lehet. Az Önkormányzat tulajdonában álló közterületi ingatlanon a kezelő hatáskörét a jegyző gyakorolja.

7. A nem közterületi ingatlanon álló fa engedéllyel történő kivágása és pótlása

7. § (1) Az élet-, illetve vagyonbiztonságot veszélyeztető fa kivágását a tulajdonos vagy kezelő - amennyiben a veszély elhárítására más lehetőség nincs - köteles haladéktalanul elvégezni. A veszély elhárítása érdekében elvégzett fakivágást 3 napon belül írásban be kell jelenteni a jegyzőnek. A bejelentésben (kertészeti szakvéleménnyel, fényképfelvétellel vagy egyéb hitelt érdemlő módon) igazolni kell a fakivágás indokoltságát. Az indokolatlan, vagy be nem jelentett fakivágás engedély nélküli fakivágásnak minősül. A fás szárú növénynek az élet-, vagy vagyonvédelmi okból történt kivágása esetén, a jegyző a tulajdonost a pótlásra kötelezheti

(2) A jegyző az élet-, illetve vagyonbiztonságot veszélyeztető fa tulajdonosát kivágási kötelezettségének teljesítésére felszólítja. Amennyiben a tulajdonos az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető fa kivágásáról, illetve eltávolításáról határidőn belül nem gondoskodik, a jegyző intézkedik a szükséges munkák - a tulajdonos költségén történő - elrendelésére.

8. Közterületen lévő fa pótlása

8. § (1) Fát kivágni csak a jegyző által kiadott jogerős engedéllyel és megalapozott indokkal lehet, melyek az alábbiak lehetnek:

a) kapubeálló nyitása, mely máshová nem helyezhető

b) egyéb építési engedéllyel bíró építési munka (pl. közmű fektetés, kerítésalap építés, elektromos hálózat építése), mely a közterületi fa megtartásával nem megoldható.

c) kertészeti szempontból igazolt fakivágás

(2) Az (1) bekezdés szerinti kertészeti szempontból igazolt fakivágás különösen

a) a fa kiszáradása,

b) a fa közlekedésbiztonságot veszélyeztető elhelyezkedése, vagy

c) fertőzés továbbterjedésének megakadályozása

okán fellépő fakivágás.

9. § A közterületen fát, cserjét engedély nélkül kivágni, megcsonkítani, gallyazni, valamint zöldfelületen lévő gyepfelületben kárt tenni tilos.

9. Az e rendelet szabályait sértő magatartás miatt alkalmazható jogkövetkezmények

10. § (1) A rendelet szabályait sértő magatartás miatt a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatható hivatalból és kérelemre.

(2) Az eljárás lefolytatására az Ákr. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(3) A rendeletben meghatározott szabályok megsértője a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Szankciótv.) szabályai szerint – a Szankciótv.-ben a közigazgatási bírságként megállapítható felső összeghatárig – közigazgatási bírsággal sújtható.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott közigazgatási bírságot a szabályok megsértője az elsőfokú határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül az önkormányzat bevételi számlájára történő befizetés útján köteles teljesíteni.

(5) Nem alkalmazhatók a rendelet szabályainak megsértésére vonatkozó rendelkezések a rendelet hatálybalépését megelőzően telepített fás szárú növények esetében, ha azok gondozása e rendelet szabályainak megfelelően történik.

10. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2023. szeptember 1-jén lép hatályba.

12. § (1) A rendelet növénytelepítésre vonatkozó rendelkezéseit a hatálybalépést követő telepítésekre kell értelemszerűen alkalmazni.

(2) A fás szárú növények gondozására vonatkozó rendelkezéseket a rendelet hatálybalépése előtt ültetett fás szárú növényekre is alkalmazni kell.

1. melléklet a 12/2023. (VII. 28.) önkormányzati rendelethez

A fás szárú növények telekhatártól való legkisebb ültetési (telepítési) távolsága

Telekhatártól (m)

1.

1 m-nél magasabbra nem növő fás szárú növények (cserje, bokor, sövény)

1

2.

2 m-nél magasabbra nem növő fás szárú növények (cserje, bokor, sövény, díszfa, szőlő)

1,5

3.

3 m-nél magasabbra nem növő minden egyéb fás szárú növény

2

4.

5 m-nél magasabbra nem növő, kis koronájú gyümölcs- és egyéb fa

3

5.

5 m-nél magasabbra növő gyümölcs-és egyéb fa

4

6.

Erdei fafajok

4