Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 07- 2023. 03. 07

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.07.

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában rögzített feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 4. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A képviselő-testület a települési támogatással, valamint a rendkívüli települési támogatással kapcsolatos hatáskörét, a támogatásra való jogosultság megállapítását, kérelem elutasítását, a kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítását, az eljárás megindítását, az eljárás visszavonását, a hiánypótlásra felszólítást, belföldi jogsegély iránti megkeresést, az eljárás felfüggesztését, a döntés módosítását, a döntés visszavonását, a döntés kiegészítését vagy kijavítását - a Bursa Hungarica ösztöndíjra vonatkozóan is - a Jóléti Bizottságra ruházza.

(2) A Jóléti Bizottság a támogatás megállapítását követő zárt testületi ülésen beszámol a Képviselő-testületnek megállapított támogatások összegéről.”

2. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Ha a Jóléti Bizottság a 4. § (2) bekezdés szerinti jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja az Szoctv. l0. § (6) bekezdés szerinti eljárásnak van helye.”

3. § (1) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatásban részesülhetnek azok a Szakoly község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, fiatalok, akiknél az egy háztartásban élők egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át és a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer feltételeinek megfelelnek.”

(2) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 18. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatást csak évente két tanulmányi félévre, azaz évente 10 hónapra állapítható meg. A támogatás mértéke 15.000,- forint havonta.”

4. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 19. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A gyermek születésével kapcsolatos kiadások viseléséhez települési támogatás nyújtható annak, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át, feltéve, hogy

a) a gyermek születésekor és a gyermek születését közvetlenül megelőző 12 hónapban legalább az egyik szülő megszakítás nélkül szakolyi állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él,

b) és a gyermek megszületésekor annak lakóhelyeként a lakcímnyilvántartásba Szakoly lakóhely kerül bejegyzésre.

(2) A születési támogatás összege: 100.000,- Ft, mely az önkormányzat házi pénztárából kerül kifizetésre.”

5. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 20. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A házasságkötéssel kapcsolatos kiadások viseléséhez települési támogatás nyújtható annak, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át, feltéve, hogy

a) legalább az egyik házasságot kötő félnek ez az első házassága,

b) és a házasulandók egyike a kérelem beadásakor valamint a házasságkötést megelőző 12 hónapban – megszakítás nélkül szakolyi bejelentetett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él.

(2) A házasulók támogatásának összege: 100.000,- Ft, mely az önkormányzat házi pénztárából kerül kifizetésre.”

6. § (1) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az óvodakezdéssel és iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások viseléséhez települési támogatás nyújtható az életvitelszerűen Szakoly községben lakó, Szakoly községben állandó lakcímmel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosoknak, akik óvodában, általános iskolában, középfokú oktatási intézményben, felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak, feltéve, ha kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át, a gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át.”

(2) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 21. § (2) bekezdés a)–d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A támogatás mértéke évente:)

„a) óvodások részére, aki az elbírálás időpontjában rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül egyszeri 5.000,- forint gyermekenként, aki nem részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben egyszeri 10.000,- forint gyermekenként;
b) általános iskolások részére, aki az elbírálás időpontjában rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül egyszeri 10.000,- forint gyermekenként, aki nem részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben egyszeri 15.000,- forint gyermekenként;
c) középiskolai tanulók részére egyszeri 20.000,- forint gyermekenként;
d) felsőoktatásban tanulók részére – legfeljebb a tanuló 25. életévének betöltéséig – egyszeri 50.000,- forint tanulónkként.”

7. § (1) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapítandó rendkívüli települési támogatás esetén a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek közül különösen azok támogathatók önkormányzati segéllyel, akiknek családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át, egyedül élő, valamint gyermekét, gyermekeit egyedül nevelő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át.”

(2) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 23. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás összege 100.000,- Ft.

(4) A temetési költségekre tekintettel igényelt önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla példányát, és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(5) A temetési költségekre tekintettel megállapított települési támogatás összegét az arról szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.”

8. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 6/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendelet 26. § (5) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A tüzelőanyag vásárlására nyújtható eseti rendkívüli települési támogatás összege az alábbiak szerint alakul, ha a család egy főre számított havi jövedelme:)

„a) 25.000,- forint vagy ezen értéknek megfelelő fa, ha a család egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át;
b) 15.000,- forint vagy ezen értéknek megfelelő fa, ha a család egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-tól magasabb, de nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén 300%-át;”

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.