Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 21

A szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Általános indokolás

A Belügyminisztérium támogató okirata alapján Szakoly Község Önkormányzata 383 erdei köbméter keménylombos, szociális célú tűzifa vásárlásához kapcsolódó támogatást kapott 7.296.150,- Ft összegben. A pályázati kiírás alapján szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit önkormányzati rendeletben kell szabályozni, melyet nem célszerű a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben szabályozni, tekintettel arra, hogy a felhatalmazást adó rendelkezésben szereplő feltételek a jelenleg is hatályos szociális ellátásokat szabályozó önkormányzati rendeletben foglaltaktól eltér.

A hivatkozott pályázati kiírás előírja: „A támogatást az a települési önkormányzat igényelheti, amelyik a szociális rászorultság és a 2021. évi igénylés részletes feltételeit – legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon hatályba lépő – rendeletben szabályozza…”

Az önkormányzati rendelet magasabb szintű jogszabállyal nem lehet ellentétes. A rendelet megalkotásának elmaradása esetén a megállapított és kiutalt állami támogatást vissza kell fizetni. Az önkormányzati rendelet-tervezet magasabb szintű jogszabállyal nem lehet ellentétes. A rendelet megalkotásának elmaradása esetén a megállapított és kiutalt állami támogatást vissza kell fizetni.

Részletes indokolás

Az 1–5. §-hoz

az 1. §-hoz

A rendelet célját és hatályát határozza meg.

a 2. és 3. §-hoz

A támogatás feltételeit határozza meg.

a 4. §-hoz

A támogatás igénylésének, az elbírálásának, és a kiszállítás szabályait tartalmazza.

az 5. §-hoz

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.