Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

A szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 11. 04

Szakoly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.04.
A szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A Belügyminisztérium támogató okirata alapján Szakoly Község Önkormányzata 328 erdei köbméter keménylombos, szociális célú tűzifa vásárlásához kapcsolódó támogatást kapott 6.873.240,- Ft összegben. A pályázati kiírás alapján szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit önkormányzati rendeletben kell szabályozni, melyet nem célszerű a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben szabályozni, tekintettel arra, hogy a felhatalmazást adó rendelkezésben szereplő feltételek a jelenleg is hatályos szociális ellátásokat szabályozó önkormányzati rendeletben foglaltaktól eltér.
A hivatkozott pályázati kiírás előírja: „A támogatást az a települési önkormányzat igényelheti, amelyik a szociális rászorultság és a 2022. évi igénylés részletes feltételeit – a jogosultak részére támogatást megállapító önkormányzati döntés és kiosztás előtt hatályba lépő – rendeletben szabályozza…”
Az önkormányzati rendelet magasabb szintű jogszabállyal nem lehet ellentétes. A rendelet megalkotásának elmaradása esetén a megállapított és kiutalt állami támogatást vissza kell fizetni. Az önkormányzati rendelet-tervezet magasabb szintű jogszabállyal nem lehet ellentétes. A rendelet megalkotásának elmaradása esetén a megállapított és kiutalt állami támogatást vissza kell fizetni.