Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2005. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat szabályairól

Hatályos: 2006. 09. 15

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2005. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat szabályairól

2006.09.15.

Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. (továbbiakban: Ötv.) 16. §. /1/ bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

Az önkormányzati ösztöndíjpályázat célja

(1) A Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszer célja, hogy az önkormányzati ösztöndíjrész folyósításával Demecser Város Képviselő-testülete támogatást nyújtson a szociálisan hátrányos helyzetű tanulóknak, akik felsőoktatási intézményben, államilag finanszírozott képzésben, nappali tagozaton tanulnak, első diploma megszerzése céljából.

2. §

Az ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás rendje

(1) Demecser Város Képviselő-testülete évente szeptember 30-ig dönt az adott évre meghirdetett ösztöndíjpályázathoz való csatlakozásról, a pályázat kiírásáról.
(2) A pályázati kiírás kötelező tartalmi és formai kellékeit az Oktatási Minisztérium által kiadott Általános Szerződési Feltételek határozzák meg. E dokumentum előírásaitól eltérni nem lehet.
(3) Az adott naptári év csatlakozási döntése nem érinti a már korábban megítélt önkormányzati ösztöndíjrész folyósítását.

3. §

A pályázók köre, pályázati formák

(1) „A” típusú pályázat:
A pályázatra kizárólag azok a Demecser Város közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező hátrányos szociális helyzetű, nappali tagozaton tanulmányokat folytató felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik állami felsőoktatási intézményben illetve az Oktatási Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó nappali tagozatos államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, vagy első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vesznek részt.
(2) „B” típusú pályázat
A pályázatra kizárólag azok a Demecser Város közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező hátrányos szociális helyzetű, adott tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló felsőfokú diplomával még nem rendelkező, felsőfokú oktatási intézményben felvételt még nem nyert fiatalok pályázhatnak, akik a következő tanévtől kezdődően állami felsőoktatási intézményben illetve az Oktatási Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó nappali tagozatos államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, vagy első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vesznek részt.
(3) Nem részesülhetnek Bursa támogatásban a rendvédelmi és katonai felsőoktatatási intézmények hallgatói.
„(4) A Demecser Városban meghirdetett pályázati kiírásra a központi pályázati kiírásban megadott határidőig lehet a pályázatokat beadni.
(5) A pályázatot a jelen rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a szükséges igazolások csatolásával.
(6) Egy alkalommal november 15-ig beérkezőleg a határidőben beadott pályázatoknál hiánypótlásra van lehetőség.

4. §

A pályázatok elbírálásának rendje

(1) A pályázatok elbírálása tekintetében a Szociális és Egészségügyi Bizottság hatásköre. A kérelmeket egyedi hatósági ügyként kell kezelni, és adatvédelmi okból zárt ülésen kell tárgyalni.
(2) A hiányosan benyújtott pályázati kérelem esetén a Polgármesteri Hivatal november 6-ig megküldött felhívásra – a mulasztás jogkövetkezményeire történő figyelmeztetés mellett – november 15-ig hiánypótlásra van lehetőség.
(3) A formai és tartalmi kritériumoknak megfelelő, határidőben beérkezett pályázatokat – e rendelet 5. §-ban meghatározott szempontok alapján az adott év általános szerződési feltételeiben meghatározott határidőben – de legkésőbb november 30-ig - a Szociális és Egészségügyi Bizottság ülésén rangsorolja és határozattal dönt a támogatottak köréről, a személyenkénti támogatás összegéről illetve a támogatási igény elutasításáról.
(4) A támogatási döntést az e rendelet 2. számú melléklete szerint „A” és „B” típusú bírálati lapon rögzíti. A rangsor kialakítására illetve a támogatási döntésre kizárólag a szociális rászorultság alapján kerülhet sor. A támogatás megítélése nem köthető semmilyen később bekövetkező feltételhez, illetve kötelezettségvállaláshoz.
(5) A Szociális és Egészségügyi Bizottság a határidőn túl benyújtott vagy hiányos (hiánypótlást nem teljesítő) pályázatokat végzéssel elutasítja.
(6) A Szociális és Egészségügyi Bizottság döntése ellen 15 napon belül a Képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani. A Képviselő-testület a fellebbezésről legkésőbb a soron következő testületi ülésen dönt.

5. §

Az elbírálás és a rangsor felállításának szempontjai

(1) A pályázatokat a hallgatók szociális helyzete alapján kell elbírálni, melynek során elsősorban a család jövedelmi, vagyoni helyzetét kell figyelembe venni és ennek alapján kell a rangsort felállítani.
(2) Határozattal önkormányzati szociális ösztöndíjat kell megállapítani annak a befogadott pályázatot benyújtónak, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg.
(3) Az árva vagy félárva diák részre akkor is megállapítható az önkormányzati ösztöndíj támogatás, ha az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg.
(4) Ezt meghaladó 1 főre eső jövedelemmel rendelkezők pályázatát el kell utasítani.
(5) Az önkormányzati ösztöndíj támogatás mértéke 2005. évben egységesen 4.000 Ft/fő, ezt követően :
a.) ha az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át nem haladja meg: 5000 Ft/fő
b.) ha az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg: 3500 Ft/fő
c.) ha az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át meghaladja: 2500 Ft/fő.
(6) A nyertes pályázatokat 1-től folyamatosan sorszámozva rangsorolni kell az egy főre eső jövedelem emelkedése szerinti sorrendben. A Szociális és Egészségügyi Bizottságnak jogában áll kedvezőbb rangsort adni annak a pályázónak, akit egyedülálló szülő tart el, továbbá aki olyan családban nevelkedik, amely az önkormányzattól más szociális támogatásban nem részesül, továbbá akinek a családjában tartós beteg személyt ápolnak.”

6. §

A pályázó kötelezettségei

(1) A pályázó köteles kérelme elbírálásához a kért adatait rendelkezésre bocsátani, a kért valós információkat, adatokat feltüntetni. Amennyiben nem a valóságnak megfelelő adatokat szolgáltat, úgy a rosszhiszeműen igénybe vett támogatás visszafizetésére kötelezhető.
(2) A pályázó köteles minden félévben tanulói jogviszonyát iskolalátogatási bizonyítvány bemutatásával igazolni.
(3) Családjának a jövedelmi és vagyoni viszonyában bekövetkező változásról, tanulmányai halasztásáról vagy megszűnéséről, megszüntetéséről, személyes adatainak változásáról valamint tanulmányi státuszának változásáról (tagozat, finanszírozási forma) 8 napon belül köteles bejelentést tenni. Amennyiben bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, a támogatás határozattal megszüntethető és a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetésére kötelezhető.

7. §

Záró rendelkezések

(1) Jelen rendelet 2005. november 24-én lép hatályba, de rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.
(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat szabályairól szóló 23/2002(X.03) Kt. számú rendelet.
(A rendelet 1. és 2. számú mellékletei a jegyzőkönyv mellékletét képezik.)