Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

Az adósságkezelési szolgáltatásról

Hatályos: 2005. 05. 01

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

Az adósságkezelési szolgáltatásról

2005.05.01.

D e m e c s e r Város Önkormányzata a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. §- ának (2) bekezdésében, 25. §- ának (3) bekezdésében, 26. §-ában, 32. §- ának (1) bekezdésében, illetve (3) bekezdésében, 55. §. (1) 55/A. §. (5) bekezdésében és 55/C. §.–ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Rész
Általános Rendelkezések

1. §

A rendelet célja

E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – az Önkormányzat anyagi teljesítő képességére is figyelemmel – meghatározza a szociálisan rászorultak részére nyújtandó, illetve nyújtható adósságkezelési szolgáltatás feltételeit.

2. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed a Magyarországon élő
(1) a.) magyar állampolgárokra,
b:) bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre
c:) a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre,
d:) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.
e.) az Szt. által meghatározott egyes ellátások esetében az önkormányzat közigazgatási területén tartózkodó hajléktalan személyekre.
(2) A rendelet hatálya az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében a rendelet (1) bekezdésében foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Cartát megerősítő országoknak a külföldiek beutazásáról, magyarországi tartózkodásáról és bevándorlásáról szóló 1993. évi LXXXVI. törvény rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is.
(3) Munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/68.EGK. tanácsi rendeletben meghatározott, valamint az időskorúak járadéka tekintetében a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/71/EGK. Tanácsi rendeletben meghatározott jogosulti körbe tartozó személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik.
E rendelet alkalmazásában a jövedelem, vagyoni helyzet és az elismert lakásnagyság vizsgálatára az egyes szociális ellátások helyi szabályiról szóló 5/2005. (III.24.) Ör. rendelet 3. §. 20. §. 20/A. §-ait kell alkalmazni.
II. Rész
Eljárási rendelkezések

3. § (1) Az e rendelet hatálya alá tartozó pénzbeli vagy természetben nyújtott szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre (a továbbiakban: szociális igazgatási eljárás) 2005. november 01. napjáig az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló, többször módosított 1957. évi IV. törvény rendelkezéseit az Szt.-ben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni. 2005. november 01. napjától az eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályiról szóló 2004. évi CXL. törvényt kell alkalmazni az Szt-ben meghatározott eltérésekkel.

(2) Az ellátások megállapítása iránti kérelmeket az ellátás formájának megfelelő nyomtatvány kitöltésével a Polgármesteri Hivatal Szociális ügyekkel foglalkozó ügyintézőnél kell benyújtani.

(3) Az ellátásra való jogosultság a jövedelmi, vagy a vagyoni viszonyok függvénye: a kérelmező köteles arra, hogy családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozzék, illetve azokat igazolja. A szükséges jövedelemnyilatkozatot a kérelem nyomtatványának, míg a vagyonnyilatkozatot mellékletének kell tartalmaznia

(4) Ha az Szt. másképp nem rendelkezik, a jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző három hónap, egyéb jövedelmeknél pedig egy év.

(5) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet. (Szt. 9. §)

(6) Ha az ellátásra vonatkozó igényt jogerősen megállapítják, az ellátás a kérelem benyújtásától esedékes. (Szt. 13. § (2) bekezdés)

III. rész

Adósságkezelési szolgáltatás

4. § (1) Az adósságkezelési szolgáltatás a szociálisan rászorult személyek részére nyújtott, lakhatást segítő ellátás. Demecser Város Önkormányzata adósságkezelési szolgáltatásban részesítheti azt a családot vagy személyt,

a) akinek

aa) az adóssága meghaladja az ötvenezer forintot, és akinek a (2) bekezdésben meghatározott adósságok valamelyikénél fennálló tartozása legalább hat havi, vagy

ab) a közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták, továbbá

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén annak 200%-át

c) aki a településen elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó lakásban lakik, feltéve, hogy vállalja az adósság és az önkormányzat által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését, továbbá az adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása során adósságnak minősül a lakhatási költségek körébe tartozó

a) közüzemi díjtartozás (vezetékes gáz-, áram-, távhő-szolgáltatási, víz- és csatornahasználati, szemétszállítási, több lakást tartalmazó lakóépületeknél, háztömböknél központi fűtési díjtartozás),

b) közösköltség-hátralék,

c) a lakbérhátralék,

d) a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék.

(3) Az adósságkezelési szolgáltatás időtartama - a (4) bekezdés szerinti eset kivételével - legfeljebb tizennyolc hónap, amely indokolt esetben egy alkalommal hat hónappal meghosszabbítható.

(4) Ha a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék, adósság az (3) bekezdés szerinti időtartam alatt nem kezelhető, az adósságkezelési szolgáltatás időtartama legalább huszonnégy, de legfeljebb hatvan hónap, amennyiben

a) az adósság összege meghaladja a kettőszázezer forintot,

b) a tartozás meghaladja a hitellel terhelt ingatlan forgalmi értékének 50%-át, és

c) az adós hozzájárul az adósságkezelés időtartamára a támogatás összegét biztosító jelzálogjognak, valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak ingatlanára történő bejegyzéséhez, illetőleg feljegyzéséhez.

(5) A jelzálogjog bejegyzésének és az elidegenítési és terhelési tilalom ténye feljegyzésének kezdeményezéséről az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultságot megállapító határozat rendelkezik. A határozat egy példányát az ingatlan fekvése szerint illetékes földhivatalhoz meg kell küldeni.

(6) Adósságkezelési szolgáltatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) A (6) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

5. § (1) Az adósságkezelési szolgáltatás esetén a jogosult

a) adósságkezelési tanácsadásban, és

b) adósságcsökkentési támogatásban

részesül, amelyet az adósságkövetelés jogosultjának kell folyósítani.

(2) Az adósságcsökkentési támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75%-át, és összege legfeljebb kettőszázezer forint, a 4. §. (4) bekezdése szerinti esetben legfeljebb négyszázezer forint lehet. A támogatás - az 4. § (4) bekezdése kivételével - egy összegben vagy havi részletekben nyújtható az adós vállalásától függően.

(3) Az adósságcsökkentés címén nyújtott támogatás vissza nem térítendő szociális támogatásnak minősül.

(4) A támogatást az önkormányzat közvetlenül a követelés jogosultjának folyósítja.

(5) Az önkormányzat a lakhatást veszélyeztető mértékű adósság felhalmozódásának elkerülése céljából a követelés jogosultjával megállapodást köthet, melynek keretében - az adós írásbeli beleegyezése esetén - a követelés jogosultja az adós lakóhelye szerint illetékes település jegyzőjét félévente tájékoztatja a legalább háromhavi tartozást felhalmozó adósokról.

6. § (1) Az adósságcsökkentési támogatás tovább nem folyósítható, és a kifizetett összeget vissza kell téríteni, ha a jogosult

a) az adósságkezelési tanácsadást nem veszi igénybe, vagy

b) az általa vállalt adósságtörlesztés háromhavi részletét nem teljesíti, illetőleg

c) az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételének időtartama alatt a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének három hónapig nem tesz eleget.

(2) Az adósságcsökkentési támogatás (1) bekezdésben foglaltak szerinti megszüntetésétől számított 24 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.

(3) Azon család vagy személy, aki adósságkezelési szolgáltatásban részesült és az adott adósságtípus teljes összege kiegyenlítésre került a szolgáltató felé, ugyanazon adósságtípusra vonatkozóan adósságkezelési szolgáltatásban a kiegyenlítést követő 12 hónapon belül ismételten nem részesülhet. Az adósság típusai a következők:

a) vezetékes gázdíjtartozás,

b) áramdíjtartozás,

c) távhő-szolgáltatási díjtartozás,

d) víz- és csatornahasználati díjtartozás,

e) szemétszállítási díjtartozás,

f) központi fűtési díjtartozás,

g) közösköltség-hátralék,

h) lakbérhátralék,

i) hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék.

7. § A hitellel terhelt ingatlan forgalmi értékét az önkormányzat adó-és vagyongazdálkodási csoportja adó-és értékbizonyítványban határozza meg.

8. § (1) Az adósságkezelési tanácsadást a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat nyújtja.

Az adósságkezelési tanácsadáson kérelmezőnek havonta 1 alkalommal – a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat által meghatározott időpontban - részt kell vennie az adósságkezelési támogatás teljes időtartama alatt.
(2) A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a kérelem elbírálásához előzetesen környezettanulmányt készít kérelmezőnél, feltárja azokat a körülményeket, amelyek az eladósodáshoz vezettek.
(3) Javaslatot tesz a támogatás módjára.
(4) A megítélt támogatás esetén a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat írásban meghatározza az adós részére az adósságkezelési tanácsadás rendjét (idejét, módját). A tanácsadásról feljegyzést kell készíteni.
(5) Tanácsadás keretében tájékoztatást ad kérelmező részére, segítséget nyújt a kérelem és a hozzá kapcsolódó iratok benyújtásához. Figyelemmel kíséri az adós által vállalt összeg teljesítését, és jelzéssel él a támogatást megállapító önkormányzat felé, ha szükséges.
Vegyes rendelkezések

9. § (1) Az adósságkezelési szolgáltatásban a döntés a Szociális és Egészségügyi Bizottság hatásköre.

(2) A jelen rendelet a kihirdetést követően 2005. május 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a már folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.