Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2006. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

A közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért, illetőleg a közüzemi csatornamű, használatáért fizetendő legmagasabb hatósági díjak megállapításáról, a díjalkalmazás feltételeiről, és a közműves ivóvízellátás szennyvízelvezetés helyi szabályairól

Hatályos: 2007. 01. 01

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2006. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

A közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért, illetőleg a közüzemi csatornamű, használatáért fizetendő legmagasabb hatósági díjak megállapításáról, a díjalkalmazás feltételeiről, és a közműves ivóvízellátás szennyvízelvezetés helyi szabályairól

2007.01.01.

Demecser Város Képviselő-testülete az „Árak megállapításáról” szóló – többször módosított – 1990. évi LXXXVII. Törvény 7. §-ában kapott felhatalmazása alapján a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért, illetőleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő legmagasabb hatósági díjak megállapításáról, a díjalkalmazás feltételeiről, és a közműves ivóvízellátás, szennyvízelvezetés szabályairól a következő rendeletet alkotja.

1. fejezet

Áralkalmazási feltételek

1. § A rendelet hatálya kiterjed Demecser város közigazgatási területén a közüzemi ivóvízellátást, valamint szennyvízelvezetést és tisztítást biztosító NYÍRSÉGVÍZ Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Részvénytársaságra, (a továbbiakban szolgáltató) és a szolgáltatást igénybevevő fogyasztókra, fogyasztói közösségek megbízottaira.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

(1) Lakossági fogyasztás:

a.) az a vízhasználat, amikor a természetes személy a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvizet kizárólag ivó- és háztartási víz szükségletének kielégítése céljára használja fel, továbbá
b.) az a vízhasználat, amikor a természetes személy a lakásától műszakilag el nem különített telephelyén vállalkozást folytat, de a vállalkozási célú ivóvíz-felhasználás a lakó-üdülő ingatlan vízfogyasztásánál figyelembe vehető átalánymennyiségek mértékét nem haladja meg, továbbá
c.) az a vízhasználat, amikor a természetes személy ivó- és háztartási víz szükségletének kielégítése céljából kizárólag a közkifolyót használja.
(2) Közületi fogyasztás:
Az a vízfogyasztás, ami nem minősül lakossági fogyasztásnak.
(3) Nem minősül közületi fogyasztásnak a lakáskezeléssel megbízott vállalkozások felé értékesített, valamint a távhőszolgáltatással foglalkozó vállalkozások felé értékesített vízfogyasztás, ha azok lakossági fogyasztásának minősülő fogyasztói hely felé számlázzák tovább a víz- és csatornahasználati díjat.
(4) Fogyasztó
a.) az ingatlan tulajdonosa,
b.) az ingatlant egyéb jogcímen használó, amennyiben a szolgáltatási szerződés nem a tulajdonossal, hanem vele jött létre.
(5) Ivóvízvételi hely
Az ivóvizet szállító vezeték azon része, ahol a beépített szerelvények rendeltetésszerű használatával a vezetékből ivóvíz fogyasztása lehetséges.
(6) A közkifolyóknak és tűzcsapoknak nem háztartási vízszükséglet (pl. építkezés, gépkocsi mosás) kielégítése céljából – a polgármester és a szolgáltató hozzájárulása alapján – történő igénybevétele esetén, a vízfogyasztás mennyiségét a szolgáltató műszaki számítással állapítja meg. A felhasznált víz díját ez esetben a hozzájárulást kérőnek kell megfizetni.

3. § (1) Az ivóvíz-szolgáltatás és a szennyvízelvezetés-tisztítás rendelkezésre állásáért alapdíjat, a szolgáltatott ivóvíz, az elvezetett szennyvíz mennyisége után változó díjat kell fizetni.

(2) Az alapdíjat a rendelkezésre állással arányosan, a beépített, illetve beépíthető vízmérő méretétől függő összegben kell megállapítani.

Társasházak az alapdíj megállapításánál lakásonként egy vízmérő, illetve vízvételi hely vehető figyelembe.
(3) Az 1.sz.mellékletben megállapított víz- és csatornadíjon felül rendelkezésre állási díjat is fizetnie kell annak a nem lakossági fogyasztónak, amely műszaki-technikai szükségszerűségből, hatósági előírás alapján, vagy egyéb okok miatt az általa ténylegesen igénybe vett vezetékes ivóvízmennyiséget meghaladó mértékű kapacitást köt le. A rendelkezésre állási díjat a lekötött, de fel nem használt vízmennyiség után kell megfizetni.
(4) A rendelkezésre állási kapacitás lekötéséről, és a díj megfizetésének módjáról a szolgáltató és a fogyasztó egymással külön szerződést köt.
(5) A díj fizetésének alapjául szolgáló ivóvízmennyiséget vízmérővel kell meghatározni.
(6) A felszíni vizeket szennyező vízterhelő anyag kibocsátása után vízterhelési díjat kell fizetni. A kibocsátók által közcsatornán elvezetett, majd felszíni vízbe bocsátott vízterhelő anyag után fizetendő díjat a szolgáltató a szolgáltatás árán felül a terhelés arányában áthárítja a szolgáltatást igénybe vevőkre.
A vízterhelési díj áthárításának módja: a vízterhelési díjat a számlázott szennyvízelvezetési szolgáltatás mennyiségével arányosan kell áthárítani, a szolgáltatási terülten fizetendő összes vízterhelési díj alapján.
(7) Az ivóvíz- és csatornadíjat a közszolgáltatási szerződésben rögzített, a számlán feltüntetett határidőben kell megfizetni.
II. Fejezet

A közműves ivóvízellátás és szennyvízelvezetés szabályai

4. § (1) A közműves ivóvízellátás és a közműves szennyvízelvezetés szabályait – a minőség, a szolgáltatás folyamatossága, a teljesítés helye tekintetében – Kormányrendelet állapítja meg.

A fogyasztók és a szolgáltató közötti jogviszony egyéb kérdéseiben a szolgáltatási szerződések és a szolgáltató üzletszabályzata az irányadó.
(2) A Ptk. 685. §. c.) pontja szerinti gazdálkodó szervezet által kért bekötés megvalósításához vagy a részére nyújtott szolgáltatás mennyiségének növeléséhez, illetőleg minősége igényelt javításához – lakásszövetkezet és önkormányzat tulajdonában lévő lakóépületek elhelyezésére szolgáló ingatlanok kivételével – víziközmű-fejlesztési hozzájárulást kell fizetni. A hozzájárulás mértéke az igényelt szolgáltatáshoz szükséges fejlesztés költségeinek arányos része. A víziközmű-fejlesztési hozzájárulás elkülönítetten kezelendő, és kizárólag a víziközmű fejlesztésére fordítható. Az érdekeltségi hozzájárulás mértékét a jelen rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.
III. Fejezet

Szabálysértések

5. § (1) Az előírásoktól eltérő víziközmű-használat megszűntetésére, a házi és a csatlakozó hálózaton észlelt hibák kijavítására – ha ezeknek a szolgáltató felhívására nem tesz eleget – a fogyasztót a jegyző kötelezi.

(2) Szabálytalan közmű használatnak minősül ha a fogyasztó

a.) ivóvízbekötést (csatlakozást) létesít a szolgáltató hozzájárulása nélkül, továbbá ivóvizet vételez a vízmérő megkerülésével, vagy kiiktatásával, továbbá a mérés befolyásolásával.
A mérés befolyásolását valószínűsíti ha a vízmérőn az illetéktelen beavatkozás, leszerelés megakadályozása céljából felszerelt zár (plomba) sérült.
b.) az ivóvíz közmű – hálózatba kapcsolt házi ivóvízhálózatot helyi (egyedi) vízbeszerzéshez kapcsolt vezetékkel (hálózattal) összeköti,
c.) szennyvízbekötést létesít a szolgáltató hozzájárulása nélkül, vagy az ingatlanon keletkező szennyvizet más módon a szennyvízelvezető közműbe vezeti;
d.) a házi vízellátó rendszerből vagy a szolgáltató hozzájárulásával felszerelt locsolási vízmérőn át vételezett vízből keletkezett szennyvizet a szolgáltató hozzájárulása nélkül a szennyvízelvezető közműbe juttatja,
e.) csapadékvizet a szennyvízelvezető rendszerbe vezet,
f.) a szennyvízelvezető rendszerbe a hatályos jogszabály által meg nem engedett minőségű szennyvizet vezet be.
(3) Szabálytalan közműhasználat megállapítása esetén a fogyasztó a szabálytalanul vételezett ivóvíz, illetve a szabálytalanul elvezetett szennyvíz, csapadékvíz, ivóvíz- és csatorna díját a szabálytalan közműhasználat kezdetétől a szabálytalanság megszüntetéséig terjedő időszakra köteles megfizetni a szolgáltató számlája ellenében.
Amennyiben a fogyasztó a szabálytalan közműhasználat kezdetét hitelt érdemlően nem bizonyítja, a szabálytalan használatot a közmű kiépítése és a rácsatlakozási lehetőség megnyiltának időpontjától, de legfeljebb a Ptk. Szerinti elévülési idő tartamára visszamenően kell megállapítani.
A szabálytalan közmű használat időszakára eső ivóvíz-, szennyvízmennyiséget a szolgáltató háromszoros díjtétellel számlázza.
A mennyiséget a 3. §. (5) bek. alapján kell megállapítani.
Vegyes és záró rendelkezések

6. §

A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a „Közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről” szóló jelenleg hatályos 38/1995.(IV.05.) Korm. rendelet rendelkezései irányadók.

7. § (1) Jelen rendelet 2007. január 1.-én lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért, illetőleg a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő legmagasabb hatósági díjak megállapításáról, a díjalkalmazás feltételeiről, és a közműves ivóvízellátás, szennyvízelvezetés helyi szabályairól szóló 23/2005.(XI.24.)Ör. rendelete.

1. melléklet

DEMECSER VÁROS ÖNKORMNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
30/2006.(XII.01.) rendeletéhez
1.Alapdíj

1.1. Vízmérővel mért fogyasztás esetén

Vízmérő átmérő

Q-max m'/n

Alapdíj 1 hóra Ft

aránya

Ivóvíz

Szennyvíz

13-20

1

200

200

25-32

3

600

600

40-50

9

1.800

1.800

65-100

33

6.600

6.600

150-200

81

16.200

16.200

1:2. Egyéb fogyasztás esetén

Lakásonként, vízvételi helyenként 200.-Ft 200.-Ft

2. Változó díj

2.1. Ivóvíz szolgáltatás

Lakosság részére 162.-Ft/m3

Közület részére 187.-Ft/m3

2.2. Szennyvízelvezetés-tisztítás

Lakosság részére 155-Ft/m3 +4 Ft/m3 vízterhelési díj

Közműves ivóvízellátást igénybevevő

közület részére 193.-Ft/m3 +4 Ft/m3 vízerhelési díj

Nem közmű hálózatról vett ivóvízből keletkező szennyvíz elvezetési és tisztítási díja közület részére 202.-Ft/m3

3. A kapacitás lekötési díj a mindenkori változó díj 60 %-ának megfelelő összeg.

A díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

2. melléklet

DEMECSER VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
30/2006.(XII.01.) rendeletéhez
Meglévő hálózat esetén:
- a Ptk. 685. §. C.) pontja szerinti gazdálkodó szervezet által fizetendő egyszeri, egyösszegű közcélú érdekeltségi hozzájárulás mértéke:
Ivóvíz szolgáltatás esetén: 70. 000.-Ft/m3/nap
Csatorna szolgáltatás esetén: 80.000.-Ft/m3/nap
- Egy összegű lakossági érdekeltségi hozzájárulás ivóvíz bekötésnél egységesen 12. 000.-Ft./ingatlan.