Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2007.(XI.30.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2018. 09. 07- 2018. 12. 30

DEMECSER VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

17/2007.(XI.30.)

r e n d e l e t e


az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről

(egységes szerkezet)


A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése alapján, valamint lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban Ltv.) 3. § (1) és (2) bek., 4. § (3) bek., 5. § (3) bek., 19. §, 9. § (1) bek., 10. § (2) bek., 15. §, 17. § (2) bek., 18. § (1) bek., 20. § (3) bek., 21. § (6) bek., 23. § (3) bek., 31. § (2) bek., 34. § (1)-(2) és (4) –(5) bek., 34. § (3) és (6) bek., 36. § (2) bek. felhatalmazása alapján , az Önkormányzat az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről a következő rendeletet alkotja.

I. fejezet

A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya Demecser Város Önkormányzatának tulajdonában álló minden önkormányzati lakásra és bérbeadás útján hasznosítandó helyiségre kiterjed.


(2)[1]

2. §


Demecser Város Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek felsorolását, valamint jellegét a jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.



II. fejezet

Az önkormányzati lakások bérbeadásának általános feltételei


3. §


(1)[2] A Képviselő-testület az önkormányzati lakásokra vonatkozó alapvető bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlását magának fenntartja. Az e rendeletben szabályozott egyes bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával a Képviselő-testület a Pénzügyi Bizottságot, illetve a további esetekben a Polgármestert bízza meg..


(2) Ahol a törvény vagy e rendelet a felek megállapodására utal, ott a megállapodás tartalmát a rendelet keretei között bérbeadói részről a Polgármester határozza meg.


(3) Önkormányzati lakás csak lakás céljára adható bérbe.


(4) Önkormányzati lakás bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti jogára vagy másik lakás tulajdonjogára cserélhető.


(5) Egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó személyek csak egy önkormányzati lakást bérelhetnek.


4.§ [3]


(1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások a bérbeadás jellege szerint:

  1. Költségalapon meghatározott lakbérű bérlakások,
  2. Szociális elhelyezés céljára szolgáló bérlakások,
  3. szükséglakás.


(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő az (1) bekezdésben meghatározott lakásokat a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(3) Az 1. számú mellékletben meghatározott önkormányzati bérlakást csak lakás céljára szabad hasznosítani, illetve használni.


III. fejezet

Önkormányzati – költségalapon meghatározott lakbérű lakások – bérlakás bérbeadásának feltételei


5.§ [4],[5]


(1) A bérbeadó az üresen álló, illetve a várhatóan megüresedő a költségalapon meghatározott lakbérű bérlakások bérleti jogát köteles hirdetmény útján meghirdetni, úgy, hogy a megüresedő lakások bérbeadása folyamatos legyen.


(2) a hirdetménynek tartalmaznia kell:

  1. A meghirdetett lakás műszaki jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat),
  2. A lakás településen és épületen belüli fekvését, pontos címét,
  3. A lakás egyhavi lakbérének összegét, a szolgáltatási díjak összegét, a lakbéremelés lehetőségét,
  4. A bérleti szerződés időtartamát és egyéb szerződési feltételeket,
  5. A pályázat benyújtásának helyét, határidejét, módját.


(3) A hirdetményt 3 munkanapra a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján – sikertelen vagy érvénytelen pályázat esetén ismételten 5 munkanapra – közszemlére kell tenni, ha a második alkalommal is a pályáztatás sikertelen vagy érvénytelen volt, akkor a hirdetmény közszemléjét folyamatosan addig kell biztosítani, míg arra az első érvényes pályázat nem kerül benyújtásra és elbírálásra.


IV. fejezet

Bérbeadás, pályázati eljárás


6.§ [6]


(1) A pályázó által a hirdetményre vonatkozóan tett ajánlatnak tartalmaznia kell:


  1. rangsorolva legfeljebb három meghatározott lakást, azok azonosítására szolgáló adatokkal együtt,
  2. az ajánlott lakbér összegét és az előzetesen vállalt egyösszegű befizetésre vonatkozó ajánlatot, amely minimum 3 havi, maximum 5 évi lakbérnek megfelelő összeg lehet. 
  3. a pályázó (-k) alapvető személyazonosító adatait, lakó-, illetőleg tartózkodási helyét,
  4. a pályázóval együttlakó és jogszerűen együtt költöző személyek alapvető személyazonosító adatait, hozzátartozói minőségét,
  5. az együttköltözők jövedelemigazolását, amellyel a pályázó igazolja, hogy olyan jövedelemmel rendelkezik ő, illetve a vele együttköltözők, amely biztosítja azt, hogy a lakbér összege nem haladja meg a nettó összjövedelmük 25 %-át.

f) [7]    A bérlő a lakbért előre minden hónap 10. napjáig az önkormányzat részére  a Polgármesteri Hivatal pénztárába készpénzben történő befizetéssel köteles teljesíteni.


(2) Aki valótlan adatok közlésével, valós adatok elhallgatásával, vagy más módon a pályázat elbírálóját szándékosan megtéveszti, vagy tévedésben tartja, azt a pályázati eljárásból ki kell zárni és 5 évig a pályázati eljárásban nem vehet részt.


7.§ [8],[9]


(1) A pályázati ajánlat érvényességének feltétele, hogy a pályázó óvadékként az általa ajánlott bérleti díj összegének háromszorosát befizesse.


(2) Azoknak a pályázóknak, akik bérleti szerződés megkötésére jogosultságot nem szereztek, a pályázati eljárás lezárását követi 15 napon belül a óvadékként befizetett összeget vissza kell fizetni.


(3) Amennyiben a pályázat nyertese felhívás ellenére a bérleti szerződést 15 napon belül nem köti meg, úgy az óvadék összegét elveszíti vagyis visszafizetésére a pályázó nem tarthat igényt és az fedezetül szolgál a pályázati eljárás során felmerült költségekre és az elmaradt bérleti díjra.


(4) Nem nyújthat be pályázatot, illetve a pályázatot el kell utasítani annak:

a) aki a pályázat benyújtásának időpontjában nem rendelkezik 1 év folyamatos demecseri bejelentett állandó lakcímmel,

b) akinek, mint önkormányzati bérlőnek vagy együtt élő közeli hozzátartozójának szerződést szegő magatartása miatt 5 éven belül bérleti jogviszonya megszűnt.


V. fejezet

Bérlakásra jogosultság feltételei


8.§ [10]


(1) A beérkezett pályázatok, előkészítésével kapcsolatos feladatokat a Polgármesteri Hivatal végzi, amelynek során megvizsgálja, hogy a pályázó eleget tett-e az ajánlat tételi feltételeknek.


(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás adatainak kezelésére és védelmére a Személyes adatok védelméről, és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. rendelkezései az irányadóak.


(3) Az előkészítésével kapcsolatos feladatok ellátása során a Polgármesteri Hivatal - 5 napos határidővel - hiánypótlásra szólíthatja fel, azon pályázót aki pályázatában az ajánlat tételi feltételeket hiányosan teljesítette.


(4) A nyilvántartásból a személyes azonosító adatok nélkül statisztikai célra adatok szolgáltathatók.



VI. fejezet

Költségalapon meghatározott lakbérű lakások bérbeadásának szabályai


9.§ [11]


(1) A Polgármester a Polgármesteri Hivatal által döntésre előkészített bérleti ajánlatok közül - a Pénzügyi Bizottság előzetes véleménye alapján - a számára gazdaságilag legkedvezőbbet – előzetesen vállalt leghosszabb egyösszegű befizetést, legmagasabb bérleti díjat - fogadja el.


(2) Amennyiben a pályázat nyertese visszalép, úgy a második helyen rangsorolt, ezen pályázó visszalépése esetén a harmadik helyen rangsorolt pályázó szerzi meg a bérleti jogot.


(3) Amennyiben a meghirdetett bérlakásra érvényes pályázat nem érkezett, - úgy külön pályázati eljárás lefolytatása nélkül - az a személy szerzi meg a bérleti jogot, aki ugyanazon épületben más lakásra pályázatot nyújtott be, amelyben a leghosszabb egyösszegű befizetést vállalja.


VII. fejezet

Lakásbérleti jogviszony létrejötte


A bérleti szerződés

10.§ [12]


(1) Önkormányzati bérlakásokra csak határozott idejű bérleti szerződések köthetők. A bérbeadás időtartama legfeljebb 5 év.


(2) A lakás bérlőjéül kijelölt személy(ek) az erről szóló értesítés (határozat, megállapodás, jegyzőkönyv, stb.) kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles(ek) a bérbeadóval a lakásbérleti szerződést megkötni.


(3) A bérleti szerződés – pályázati kiírás nélkül - legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható, feltéve, hogy a kérelmező az e rendeletben foglalt jogosultsági feltételeknek megfelel és azt a lejárat előtt 90 nappal írásban kéri. A feltételek fennállását a bérbeadó vizsgálja, majd elbírálásra a kérelmet a hatáskörrel rendelkező szerv elé terjeszti.


(4) A bérleti szerződésnek az Ltv.-ben kötelezően előírtakon túl tartalmaznia kell az alábbiakat:

  1. a lakás azonosító adatait (címe, helyiségei, alapterülete, komfortfokozata),
  2. a lakásnak felhasználás szerinti típusát, a bérlet időtartamát,
  3. bérlő, bérlőtársak személyi adatait,
  4. bérlővel együttköltöző személyek megnevezéseit, adatait,
  5. lakbér összegét és a vállalt egyösszegű befizetés időtartamát és összegét.
  6.  a bérbeadó által nyújtott külön szolgáltatásra vonatkozó rendelkezéseket és megfizetésüknek módját és időpontját,
  7. a lakás birtokba adásának időpontját (az erről készült jegyzőkönyv és leltár a szerződés mellékletét képezik),
  8. azt, hogy a bérleti szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk az Ltv. és e rendelet szabályai az irányadóak.
  9. a bérleti szerződés megszűnésekor a bérlő köteles a bérleményt üres, tiszta, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbe adónak visszaadni.
  10. társasház esetén a bérlő nyilatkozata arról, hogy magára és a vele együtt költözőkre nézve, elfogadja és betartja az alapító okiratban és az SZMSZ- ben leírtakat.
  11. A bérlő köteles a bérleti jogviszony időtartamára az adott bérlakásra teljes körű lakásbiztosítást kötni.
  12. 2 hónapot meghaladó távollét esetén a bérlő bejelentési és igazolási kötelezettségét, valamint a mulasztás jogkövetkezményét.
  13. A lakáson belüli munkák elvégzéséről a bérbeadó és a bérlő megállapodását.


11.§

Önkormányzati lakások cseréje


(1) Önkormányzati lakás csak másik lakás bérleti jogára cserélhető.


(2) Abban az esetben, ha a bérlakás bérlője el szeretné cserélni az általa bérelt lakást egy másik önkormányzati bérlakásra, úgy arra pályázatot kell beadnia.


(3)[13]


12. §

Az önkormányzati lakásban jogcím nélkül tartózkodó személyek elhelyezése


(1) Ha az önkormányzati lakásban olyan személy marad vissza, aki sem a lakástörvény, sem a jelen rendelet előírásai alapján nem tarthat igényt elhelyezésre, az önkormányzati lakást köteles 15 napon belül elhagyni.


(2) Ha a lakást jogcím nélkül használó lakáselhagyási kötelezettségének nem tesz eleget, az önkormányzati lakás használatának első két hónapjában az önkormányzati lakásra megállapított lakbér mértékét, 2-12 hónap között a lakbér kétszeres összegének megfelelő, azt követően a lakbér háromszoros összegének megfelelő használati díjat köteles fizetni.


VIII. fejezet

A bérleti szerződés


13.§[14]


(1) A bérlőkkel a Polgármester köti meg a bérleti szerződést.


(2) A lakásbérleti szerződés megkötésének feltétele, hogy a leendő bérlő a szerződésben vállalja, hogy

  • a bérbeadó és a közüzemi szolgáltatók által kibocsátott lakbér, vízdíj, üzemeltetési költség számlákat határidőben kiegyenlíti,
  • a bérlő a lakbér, a víz-, a villamos energia és a gáz energia közüzemi számlájának, valamint lakás-felelősségbiztosításának befizetését minden hónapban a tárgyhót követő 10.-ig a Demecseri Polgármesteri Hivatal kijelölt dolgozójánál köteles igazolni, a befizetésről szóló okirat bemutatásával, vagy másolat leadásával,
  • a lakást életvitelszerűen csak lakás céljára használja,
  • a lakást albérletbe nem adhatja a bérbeadó hozzájárulása nélkül,
  • a bérbeadó képviselője részére negyedévenként történő bérleményellenőrzéseket lehetővé teszi,
  • a bérlő a lakásból történő két hónaőot meghaladó távollétét és annak időtartamát a bérbeadó felé írásban bejelenti.


14. §

Hozzájárulás a lakásba történő befogadáshoz


(1) A bérlő a lakásba más személyt – a kiskorú gyermeke, valamint a  befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermeke kivételével-a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.


(2) A befogadáshoz történő hozzájárulás iránti kérelmet írásban kell a Polgármesteri Hivatalnál benyújtani.


(3)  A kérelemhez csatolni kell:

a.) A bérlő nyilatkozatát, hogy a befogadott személyt az önkormányzati lakásba 3 napon belül bejelenti és ezt a bérbeadó felé igazolja és


b.) a befogadott személy arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzati lakást 3 napon belül elhagyja.


(4) A bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét, jogszerűen befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét.


(5) A bérlőtárs a lakásba más személyt – a kiskorú gyermeke, valamint a befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermek kivételével - a másik bérlőtárs írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.


IX. fejezet

A bérlő és bérbeadó kötelezettségei


15.§


(1) A bérbeadó köteles a lakást komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt a bérleti szerződésben megjelölt időpontban, tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint a bérlő használatába átadni. A helyszínen készült leltárban fel kell tüntetni a lakás, illetőleg lakásberendezések tényleges állapotát, az esetleges hibákat, hiányosságokat. A bérlő az átvételt - észrevételeinek írásbeli rögzítésével - a leltár aláírásával ismeri el. A lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha tiszta és az épület központi berendezéseinek lakásban lévő részei és a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezései üzemképes állapotban vannak.


(2) A lakás átadásakor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni. A szerződéskötéskor a felek megállapodhatnak, hogy a bérlő a szükséges munkát a bérbeadó helyett elvégzi. Ez esetben a bérbeadó a megállapodásban szereplő munkák és berendezések igazolt költségeit egy összegben, 30  napon belül a bérlő részére megtéríteni köteles. A bérlő kérelmére a bérleti szerződést az esetben is meg kell kötni, ha a beköltözés egy későbbi időpontban – a lakás rendbehozatala után - történik. Bérfizetési kötelezettség a lakás tényleges átadásától áll fenn.


(3) Helyreállításra, korszerűsítésre szoruló lakások pályáztatása esetén a bérbeadó a bérlőnek a lakást jegyzőkönyvbe foglalt és leltárívben rögzített állapotban adja át, megjelölve helyreállítással, korszerűsítéssel érintett munkálatokat és azok elvégzési határidejét.


(4) A bérlő az azonnali beavatkozást igénylő munkát a bérbeadó írásbeli felszólítása nélkül is elvégezheti a bérbeadó egyidejű értesítési kötelezettségével. A bérbeadó a felmerült és igazolt költségeket egy összegben téríti meg.


(5) A bérbeadó köteles gondoskodni az épület karbantartásáról a központi berendezések állandó üzemképes állapotáról, a falak és a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák, hiányosságok megszüntetéséről, a lakásban lévő elektromos vezetéknek és érintésvédelmi rendszernek a felújításáról, vagy a hatósági előírásoknak megfelelő kialakításáról.


(6) A bérbeadó köteles gondoskodni az épület, valamint az épületet körülvevő telekrészek, továbbá a közös használatra szolgáló helyiségek, és közös területek tisztántartásáról, szükség szerinti megvilágításáról, valamint a háztartási szemét elszállíttatásáról. A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a bérbeadó helyett átvállalt munkálatok ellenében külön szolgáltatások díjának csökkentésére tarthat igényt.


(7) A bérlő a bérlet ideje alatt köteles gondoskodni a lakás belső festéséről és mázolásáról, burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, cseréjéről.


(8) A bérlő a szerződésben vállalt és e rendeletben felsorolt kötelezettségeit olyan időpontban és módon köteles teljesíteni, ahogy azt a lakás illetőleg a lakásberendezések állapota szükségessé teszi.


(9) Ha az épületben, az épület központi berendezéseiben, a közös használatra szolgáló helyiségek és ezek berendezéseiben, továbbá a lakásban a bérlő vagy vele együttlakó személyek magatartása folytán kár keletkezik, a hibák kijavításáról, az eredeti állapot helyreállításáról, illetőleg a kár megtérítéséről - függetlenül a bérlet időtartamától - a bérlő köteles gondoskodni.


(10) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával és felújításával kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik.


(11) A bérbeadó hozzájárulhat, hogy a bérlő a lakást átalakítsa, korszerűsítse, ha a bérlő a munkák elvégzésének költségét vállalja.


(12) Ha a bérlő az (11) bekezdésben foglalt munkát bérbeadói hozzájárulás és hatósági engedély nélkül végzi el, a bérbeadó kötelezheti az eredeti állapot helyreállítására.


(13) Ha a bérbeadó a hozzá benyújtott iratok alapján – korszerűsítési munkánál 30 napon belül, egyéb munka esetén ( pl. átalakítás, lakásépítés) pedig 60 napon belül -  nem nyilatkozik, úgy a bérbeadó részére a munka elvégzéséhez szükséges hozzájárulást megadottnak kell tekinteni.


(14) A felek jogainak és kötelezettségeinek részletes szabályait a bérleti szerződés és az Ltv. II. fejezete tartalmazza.


X. fejezet

A lakbér mértékére, megfizetésére vonatkozó előírások


16. §


(1) A Képviselő-testület a lakbér mértékét-a lakás alapvető jellemzői, így különösen komfortfokozata, hasznos alapterülete, minősége, a lakóépület állapota és a településen illetve a lakóépületen belüli fekvése, továbbá a szerződés keretében a bérbeadó által nyújtott szolgáltatás figyelembevételével az alábbiak szerint határozza meg:


 (2)[15],[16],[17] A ténylegesen fizetendő, 10.-Ft-ra kerekített lakbér alapját képező lakbér mértéke összkomfortos önkormányzati bérlakás esetén: 350.-Ft/m2 /hó.


(3)[18],[19]


(4) A Képviselő-testület a lakbérek mértékét évente felülvizsgálja.


(5)[20]


(6)[21]  


17.§


(1) A bérlő a jelen rendelet 16. §-a szerint megállapított lakbért előre köteles megfizetni minden hónap 10.-ig.


(2)[22]

XI. fejezet

Lakbértámogatás


18.§ [23]


A lakásbérlet megszűnése

19. §


(1) A szerződés megszűnik, ha


  1. a bérbeadó és a bérlő a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik,
  2. a lakás megsemmisül,
  3. az arra jogosult felmond,
  4. a bérlő meghal és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy,
  5. a bérlő a lakást elcseréli,
  6. a bérlőt a Magyar Köztársaság területéről kiutasították,
  7. a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti,
  8. a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán szűnik meg.


(2) A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

  1. a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg,
  2. a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti,
  3. a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak,
  4. a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg területet rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják,
  5. a bérlő részére megfelelő és beköltözhető lakást ( a továbbiakban: cserelakás) ajánl fel.


(3) A határozott időre szóló, illetőleg valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jog a szerződésben meghatározott idő elteltével, illetőleg a feltétel bekövetkezésekor szűnik meg.


(4) A lakásbérlet megszűnik a felek közös megegyezésével vagy egyoldalúan az Ltv.-ben szabályozott esetekben.


(5) Közös megegyezéssel a Polgármester és a bérlő bármikor jogosult a bérleti szerződést megszüntetni. Egyidejűleg a bérleti szerződés alapján fennálló kötelezettségekkel (bérleti díj stb.) egymással el kell számolni. Az esetegesen felmerülő vitás kérdésekben a Képviselő-testület dönt.


(6) A bérleti jogviszony felmondással történő megszűnése esetén  az Ltv. 24.§-ában írt feltételek alkalmazandók azzal, hogy a bérleti jog felmondására a Polgármester jogosult. A felmondásról a következő testületi ülésen a Képviselő-testületet írásban köteles tájékoztatni.


(7) A szerződést fel kell mondani, ha a bérlő kétszeri felszólításra  sem teljesíti a jelen rendelet 13. § (2) bekezdésben írt kötelezettségeit.


(8) A szerződés megszűnése után, azok, akik egyébként nem jogosultak a bérleti jog folytatására másik lakásra akkor tarthatnak igényt, ha jelen rendelet 8. §-ában foglalt feltételeknek megfelelnek.


(9)[24] A bérleti szerződés megszüntetésének feltétele, hogy a bérlő a korábbi bérlakást frissen meszelt és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban adja le az önkormányzat részére.


(10) Határozott időre kötött bérleti szerződés esetén, abban az esetben, ha a bérlő a bérleti szerződés lejárta előtt leadja az Önkormányzatnak a bérlakást, akkor pénzbeli térítés nem illeti meg.

  

XII. fejezet

A nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozó szabályok


20.§ [25],[26],[27],


(1) Az önkormányzat tulajdonában álló megüresedett nem lakáscéljára szolgáló helyiségeket – határozott idejű – bérbeadás útján kell hasznosítani.


(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségére, valamint a bérlet megszűnésére - az alábbi eltérésekkel - a lakásbérlet szabályait kell alkalmazni.


(3) A helyiségbérleti jogviszonyt a bérbeadó és a bérlő írásban megkötött szerződése hozza létre. A szerződést határozott - legfeljebb 1 évig tartó - időre, illetve valamely feltétel bekövetkezéséig lehet megkötni.


(4) A fizetendő helyiségbérlet iroda esetében 1.000 Ft/m2, ipari létesítmények, raktár esetében 300 Ft/m2, garázs esetében 300 Ft/m2.


(5) A bérbeadó évente egy alkalommal jogosult a bérleti díjat felülvizsgálni és - a piaci viszonyoknak megfelelő - a helyiségbérleti szerződés közös megegyezéssel történő módosítását kezdeményezni.


(6) A Polgármesteri Hivatal a helyiségbérleti igényeket nyilvántartásba veszi és az igény benyújtásának időrendje alapján kialakult sorrend szerint a Polgármester dönt a bérlő személyére vonatkozóan.


XIII. fejezet

A lakások és helyiségek elidegenítésének szabályai


21. §


(1) Az Önkormányzat nem rendelkezik forgalomképes bérlakásokkal,sem szolgálati lakásokkal, sem forgalomképes nem lakás célú helyiségekkel, ezért az elidegenítés szabályait sem állapítja meg.


(2) A Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal a települési önkormányzat bérlakás állományának növelése érdekében kötött Támogatási szerződés VII./5. pontja értelmében 2003-ban a bérlakásokra 20 évig elidegenítési és terhelési tilalmat kellett bejegyezni a Magyar Állam javára az ingatlan-nyilvántartásba.


22.§

Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések


(1) A bérbeadó-jogszabály keretei között-jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.


22/A.§[28] 

Átmeneti rendelkezés


A Képviselő-testület önkormányzati érdekekre való tekintettel az önkormányzati ingatlanok esetében e rendelet szabályaitól eltérően – minősített többségével hozott határozatával – rendelkezhet. Ezen egyedi döntések esetében külön rendelkezni kell a határozat végrehajtásának rendjéről.



XIV. fejezet

Záró rendelkezések


23. §


(1) A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló mindenkor hatályos törvényt kell alkalmazni.


(2)[29] Jelen rendelet a kihirdetés napjával lép hatályba. Jelen rendeletben meghatározottakat a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, amennyiben vállalja a Bizottság által javasolt pályázó az új feltételeknek megfelelő bérleti jogviszony létesítését, amennyiben nem vállalja úgy ismételt pályázatot kell kiírni.


(3) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről szóló 15/2007.(IX. 17.) számú rendelete



Váradi László sk.                                                                                                                Inzsöl János sk.

polgármester                                                                                                                              jegyző                                                                                          

1. számú melléklet [30],[31],[32]



Demecser Város Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek


LAKÁSOK:

Pályázat útján kiadható bérlakások

Alap-terület (m2)

Szobaszám (db)

Komfortfokozata

Hasznosítás jellege

Arany János út

    46, 53

   1, 5

összkomfortos

14 db Önkormányzati bérlakás

   56, 13

   1, 5

összkomfortos

4 db Önkormányzati bérlakás

Arany János út

    39, 29

   1

összkomfortos

2 db Önkormányzati bérlakás

   46, 85

    1

összkomfortos

5 db Önkormányzati bérlakás

Arany János út

    74, 69

  2, 5

összkomfortos

5 db Önkormányzati bérlakás

    64, 10

  2, 5

összkomfortos

2 db Önkormányzati bérlakás


Feladat ellátáshoz kötött bérlakások

Alap-terület (m2 )

Szobaszám (db)

Komfortfokozata

Hasznosítás jellege

Szabolcs-vezér út 11.

     93

    3

Összkomfortos

Önkormányzati bérlakás

Szabolcs vezér út 11.

     93

    3

összkomfortos

Önkormányzati bérlakás



Az előzetesen vállalt egyösszegű befizetések esetén az adott időszakra vonatkozóan a lakbér mértéke nem változhat.



2. számú melléklet [33]


[1]

Hatályon kívül helyezte az 1/2017.(II.21.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2017.február 21. napjától.

[2]

Módosította a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől.

[3]

Módosította a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől.

[4]

Módosította a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől

[5]

Módosította a 16/2018.(IX.07.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2018. szeptember 7. napjától 9 óra 00 perctől.


[6]

Módosította: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől

[7]

Módosította az1/2017.(II.21.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2017.február 21.napjától.

[8]

Módosította: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől

[9]

Kiegészítette a 16/2018.(IX.07.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2018. szeptember 7. napjától 9 óra 00 perctől.


[10]

Módosította: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől

[11]

Módosította: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 7.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől

[12]

Módosította: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 8.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől


[13]

Hatályon kívül helyezte: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 9.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől


[14]

Módosította: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 10.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől


[15]

Módosította 13/2008.(IV.18.) rendelet 1.§-a. Hatályos: 2008. április 18. napjától

[16]

Módosította a 3/2016.(II.1.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2016. február 1. napjától 17 óra 30 perctől.

[17]

Módosította az 16/2017.(II.21.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2017. február 21. napjától.

[18]

Módosította, kiegészítette a 13/2008.(IV.18.) rendelet 2.§-a. Hatályos: 2008. április 18. napjától.

[19]

Hatályon kívül helyezte az 1/2017.(II.21.) önkormányzati rendelet 4.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2017.február 21. napjától.

[20]

Hatályon kívüli helyezte: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 11.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől

[21]

Hatályon kívül helyezte az 1/2017.(II.21.) önkormányzati rendelet 4.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2017.február 21. napjától.

[22]

Hatályon kívül helyezte: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 12.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől

[23]

Hatályon kívül helyezte: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 13.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől


[24]

Módosította: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 14.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől

[25]

Hatályon kívül helyezte a 3/2016.(II.1.) önkormányzati rendelet 2.§ (1) bekezdése. Hatályos 2016. február 1. napjától 17 óra 30 perctől.

[26]

Módosította a 3/2016.(II.1.) önkormányzati rendelet 2.§ (2) bekezdése. Hatályos 2016. február 1. napjától 17 óra 30 perctől.

[27]

Módosította az 1/2017.(II.21.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályos: 2017.február 21. napjától.

[28]

Kiegészítette az 1/2017.(II.21.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályos: 2017.február 21. napjától.

[29]

Módosította: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 17.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől


[30]

Módosította: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 15.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől

[31]

Módosította a 3/2016.(II.1.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos 2016. február 1. napjától 17 óra 30 perctől.

[32]

Módosította az 1/2017.(II.21.) önkormányzati rendelet 7.§-a. Hatályos: 2017.február 21. napjától.

[33]

Hatályon kívül helyezte: a 13/2015.(VI.18.) önkormányzati rendelet 16.§-a. Hatályos: 2015. június 18 napjától 16 óra 15 perctől