Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2010. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

A közterület használat rendjéről

Hatályos: 2010. 09. 15

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2010. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

A közterület használat rendjéről

2010.09.15.

Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 8. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya Demecser Város közigazgatási területén az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott bel- és külterületi földrészletekre, továbbá bel- és külterületi földrészletek, illetőleg egyéb ingatlanok közhasználat céljára átadott terület részére terjed ki, a piac és vásár területére, a sportcélú ingatlanokra valamint a parkolókra.
(2) E rendelet személyi hatálya (az (1) bekezdés szerinti közterület tulajdonosára, használójára és igénybe vevőjére terjed ki.

2. § Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazása szempontjából:
közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami, önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos által megnyitott és kijelölt átengedett részét, továbbá az a magánterület, amelyet az azonos feltételekkel bárki használhat.
Közterület használatra átadott része: minden olyan terület – a kezelői és tulajdoni jogoktól függetlenül – melyet a lakosság vagy annak egy meghatározott része korlátozás nélkül szabadon használ vagy használhat. A terület nem jogi aktussal, hanem a tényleges használattal válik közterületté.
Fülke: szilárd térelemekkel körülhatárolt, talajhoz rögzített ill. azon álló, huzamos emberi tartózkodásra alkalmas 2 m2-ert meg nem haladó alapterületű építmény.
Mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak. (pl. kosár, tricikli, fagylaltos kocsi).
Hirdető berendezés: közterületbe 10 cm-en túl benyúló épület homlokzatán, tetőzetén, kerítésén vagy támfalán elhelyezett üveghomlokzat ( portál ), kirakatszekrény, fényreklám, felirat, cégér.
Önálló hirdető berendezés: az a reklámhordozó, amely közterületen áll ( hirdetőoszlop, kirakatszekrény ).

3. §

Közterület használata, bérlete és igénybevétele

(1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – a jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.
(2) A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.
(3) Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben meghatározott módon akadályozza
(4) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához közterület-bérleti szerződés megkötése szükséges. A bérleti szerződés megkötésére az önkormányzat nevében a polgármester jogosult.
(5) Közterület-bérleti szerződést kell kötni:
a) Közterületbe nyúló hirdető berendezés (fényreklám), reklámhordozó, üzlethomlokzat, kirakatszekrény, védőtető, ernyőszerkezet, átfeszítő kötél, cég- és címtábla elhelyezésére, fennmaradásához, valamint megállító-tábla kihelyezéséhez, fennmaradásához
b) A közterületre jogszerűen kihelyezett bármilyen építményre vagy tárgyra, különösen pavilonra, nyílt szerkezetű elárusító pultra vagy építési, illetve egyéb célt szolgáló állványzatra felszerelt reklám elhelyezéséhez, valamint árusító vagy árusítással kapcsolatos, továbbá szolgáltató fülke, pavilon, épület üzlet létesítéséhez, fennmaradásához, illetve már meglévő működéséhez
c) Árusító és egyéb fülke elhelyezésére, valamint közterületen történő bárminemű árusításhoz, árubemutatásra, étel- és italautomata elhelyezésére, valamint közterületen történő időszakos vagy folyamatos árusításhoz,
d) Kerékpármegőrző és kerékpártároló kihelyezésére,
e) Az egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű-várakozóhelyek céljára,
f) Alapzatos zászlórúd, önálló, illetve úttest- vagy járda fölé nyúló, úttartozékra rögzített hirdető-berendezés és köztárgyak, figyelmeztető- és tájékoztató táblák kihelyezésére, helyhez kötött és mozgó hangos hirdető-berendezés üzemeltetésére,
g) Távbeszélőfülke, fülke nélküli nyilvános távbeszélőkészülék, postai levélszekrény, valamint lakodalmas és egyéb célú sátor közterületen történő elhelyezésére,
h) Építési állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,
i) Film és televíziós felvételre,
j) Vendéglátó-ipari előkert céljára, üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek közterületi elhelyezésére,
k) Önkormányzati rendezvények kivételével kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport-, kulturális-, vallási-, szórakoztató- és egyéb rendezvények céljára, tűzijáték megrendezésére
l) Cirkuszi sátor elhelyezésére, közterületen végzett mutatványos tevékenységre,
m) A mezőgazdasági kistermelők és őstermelők által megtermelt mezőgazdasági termékek közterületen történő forgalmazására,
n) Közhasználatú zöldterület bármilyen célú igénybevételére,
o) Vízóraakna, szennyvíztisztító műtárgy elhelyezésére (amennyiben más műszaki megoldás nem lehetséges)
(6) Nem adható közterület-használati engedély
a) zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység – kivéve a tüzijáték – végzésére, közterületen nem árusítható termékek forgalmazására
b) a közlekedés biztonságát zavaró és veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére
c) város és utcaképbe nem illeszkedő berendezések, építmények elhelyezésére
d) zöldterületekre, kivéve a területükön húzódó közművek javításához, létesítéséhez nélkülözhetetlen munkálatokat
e) a közút és a járda felületének reklám céljára történő használatára
f) olyan tevékenység gyakorlására, mely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné
g) olyan létesítmény és berendezés létesítésére, amelynek működéséhez a szükséges energia- és vízellátás, csatorna és hulladéktárolás nem biztosítható
h) abban az esetben, ha a kérelmezőnek közterület-használatból eredő tartozása áll fenn.

4. §

Üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

(1) Közterületen üzemképtelen, közúti közlekedésre alkalmatlan járművek, vagy munkagépek közterület-használati engedély nélkül nem tárolhatók.
(2) Az üzembentartó a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező, baleset következtében károsult és elhagyott, műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan üzemképtelen jármű elszállításáról haladéktalanul köteles gondoskodni.

5. §

Közterület-használati, bérleti és igénybevételi szerződés iránti kérelem

A közterület-bérleti szerződés megkötése iránti kérelmet annak kell benyújtani, aki a közterületet használni kívánja. A kérelmet a szükséges szakhatósági engedélyekkel együtt a közterület tervezett igénybevétele előtt legalább három nappal be kell nyújtani Demecser Város Polgármesteréhez. A kérelem mintaformáját a 2. melléklet tartalmazza.

6. §

A közterület-használati, bérleti szerződés

(1) A közterület-használati, bérleti szerződés megkötését megelőzően a kérelem elbírálása során figyelembe kell venni a helyi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendeletben foglaltakat, a városképi, közegészségügyi, köztisztasági előírásokat és érvényesíteni kell a jogszabályok előírásait.
(2) A közterület igénybevételének legkisebb időtartama 1 nap, leghosszabb 5 év, a szerződés mintaformáját a 3. melléklet tartalmazza.

7. §

A közterület-használati, bérleti szerződés megszűnése és felbontása

(1) A közterület-használati, bérleti szerződés megszűnik:
a.) A szerződésben meghatározott idő elteltével,
b.) A szerződésben meghatározott feltétel bekövetkeztével,
c.) A közterület használatát és rendjét érintő jogszabályok megváltozása miatti visszavonással,
d.) A szerződésben a közterület-használatra, illetve az ezzel kapcsolatos tevékenységekre vonatkozó jogszabályokban foglaltak megsértése miatti rendkívüli visszavonással.
e.) A közterület-használati, bérleti szerződés megszűnik, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító engedély érvénye megszűnik.
(2) A meghatározott időre szóló bérleti szerződés érvényessége a meghatározott időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelemre legfeljebb újabb 5 évre meghosszabbítható.
(3) A közterület-használati bérleti szerződés közérdekből bármikor felbontható, elhelyezési és kártalanítási kötelezettség nélkül, időarányos díj visszafizetése mellett.
(4) Fel kell bontani a közterület-használati, bérleti szerződést, ha a fél a közterületen a szerződés életbelépése előtt, vagy annak határidejének lejárata után, illetve nem a szerződésben meghatározott célra, módon és feltételekkel használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.
(5) Ha a közterület-használati, bérleti szerződés érvényét veszti vagy felbontható, a használó, bérlő saját költségén az eredeti állapotot a meghatározott határidőre nem állítja helyre, a bérbeadó az eredeti állapotot helyreállíthatja a használó, bérlő felelősségére és anyagi terhére.
(6) Ha a közterület-használati bérleti szerződésben meghatározott időtartam alatt a használó, bérlő saját hibájából nem veszi igénybe a kért közterületet, úgy a közterület-használati, bérleti díjat nem követelheti vissza.

8. §

A közterület-használatának bérletének szabályai

1) Az önkormányzati tulajdonban lévő közút területének nem közlekedési célú igénybevételéért közterület-használati díjat kell fizetni, a közterület felbontásáért szakfelügyeleti és igénybevételi díjat kell fizetni.
2) Engedélyezhető mobil árusítóhely alkalmi- és idényjellegű kitelepült árusítás szerinti üzemeltetésre, ha az a közlekedést nem zavarja. Köztéri bútorokhoz, fákhoz, és közüzemi vállalatok műtárgyaihoz mobil árusítóhely nem rögzíthető. Az árusítóhelyeket úgy kell elhelyezni, hogy az utcabútorok használatát ne akadályozzák.
Ezek az üzlettulajdonosok vagy bérlők az idényjellegű vagy alkalmi árusítást közterület-bérleti díj megfizetése mellett folytathatják.
3) A közterület-használati, bérleti szerződés jogosultja köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról az engedélyben foglaltaknak megfelelően saját költségén gondoskodni, a mobil árusító berendezés – ha a bérbeadó másként nem rendelkezik – az árusítás befejezését követően azonnal, de legkésőbb aznap 20.00-ig a közterületről elszállítani. Ellenkező esetben a bérbeadó a bérlő, használó terhére kockázatára és költségére a mobil árusító berendezését elszállíttatja.
4) A közterület-használó, bérlő köteles a közterület-használati, bérleti szerződést, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket a közterület igénybe vételének teljes tartama alatt a helyszínen tartani és azokat az ellenőrzésre jogosult személyek, illetve a közterület-használati, bérleti szerződésben feltüntetett szervek képviselőjének ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.
5) A közterület-használati, bérleti szerződés másra nem ruházható. Amennyiben a szerződés nincs a közterület-bérleti szerződésben meghatározott helyszínen, úgy minősül, mintha a bérlő nem rendelkezne közterület igénybevételére jogosító közterület-bérleti szerződéssel.

9. §

A közterület-használati bérleti szerződés nélküli közterület használat jogkövetkezményei

(1) A közterület-használati, bérleti szerződéshez kötött, de szerződés nélküli közterület igénybevétele esetén a használó az önkormányzat felhívására köteles a használatot 24 órán belül megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ennek elmulasztása esetén az önkormányzat a használó költségére és terhére a közterületet helyreállíttathatja.
(2) Abban az esetben, ha a jogellenes közterület-igénybevétel során közvetlen veszély, vagy a jármű közlekedési forgalom zavarása fennáll, a bérbeadó a közterület igénybevételét azonnali hatállyal – kártérítés nélkül – megszüntetheti.
(3) Ha a közterületen használati, bérleti szerződéshez kötött felépítmény szerződés nélkül kerül elhelyezésre és a közterületet használó kiléte nem állapítható meg, az önkormányzat külön felszólítás nélkül is jogosult az elhelyezett eszközt elszállítani és 3 hónapos tárolás után értékesíteni.
(4) Aki közterület-helyreállítási kötelezettségének – felhívás ellenére – nem tesz eleget, vagy azt a bérleti szerződés nélkül használta és abban kárt okozott, köteles a helyreállítást elvégezni. Ha kötelezettségének nem tesz eleget, a bérbeadó az elkövető költségére és felelősségére elvégeztetheti.
(5) Amennyiben az ellenőrzés során megállapítható, hogy a közterület igénybevétel bérleti szerződés nélkül történik, úgy a bérbeadó – legfeljebb egy alkalommal utólag is - megkötheti a bérleti szerződést, ha a bérbeadó a további használathoz hozzájárul, és a bérlő a közterület-bérleti díjat visszamenőlegesen is megfizeti.

10. § A közterület-használati, bérleti díj

(1) A közterület használatáért a közterület-használati engedély jogosultja közterület-használati, bérleti díjat köteles fizetni a rendelet 1. mellékletében meghatározott mértékben. A díjat a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül kell megfizetni.

(2) A díjat napi, havi, évi díjakban kell meghatározni, a díjkötelezettség megállapításánál minden megkezdett négyzetméter, folyóméter, év, hó, nap egésznek számít.

(3) A rendelet 1. mellékletében nem szereplő díjat egyedi elbírálás alapján kell megállapítani.

(4) A díjat postautalványon, átutalással és a polgármesteri hivatal pénztárába történő befizetéssel lehet teljesíteni.

(5) A díjfizetési kötelezettség megállapításának módja:

a) A létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény közterületre eső vízszintes vetületét kell számításba venni.

b) Reklámtábla elhelyezése esetén a hirdetési felület nagysága a mérvadó.

c) A kézből történő utcai árusítással elfoglalt közterület a fizetendő díj szempontjából egységesen 1 m2-nek tekintendő.

(6) A közterület-bérleti díjat a közterület-bérleti szerződésben foglaltak szerint kell megfizetni. A bérleti díj meg nem fizetése esetén a közterület igénybevétele jogosulatlannak minősül, és annak jogkövetkezményeit vonja maga után.

(7) Amennyiben a terület használatára nem kerül sor és ezt a bérlő a bérleti szerződés érvénybe lépése előtt legalább 3 nappal írásban jelzi, úgy a befizetett összeg 30 napon belül visszafizetésre kerül, kivéve, ha a terület használatát pályázati úton nyerték el.

11. §

A közterület használatának ellenőrzése

A közterület-használati, bérleti szerződést a helyszínen kell tartani, és az ellenőrzéskor fel kell mutatni.

12. § Plakátok, hirdetések

(1) Plakát, hirdetés csak az e célra kijelölt berendezésen helyezhető el ingyenesen.

(2) A közterületről haladéktalanul el kell távolítani az előírásokba ütköző tartalmú és nem kijelölt helyre kihelyezett plakátot, hirdetést.

(3) A hirdetések, plakátok szabályszerű elhelyezéséért az a felelős, aki annak tulajdonosa, ill. akinek érdekében elhelyezték.

13. § Jogellenes közterület-használat következményei

(1) Aki közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használ, köteles az önkormányzat vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, és kártalanítás nélkül kötelezhető az eredeti állapot helyreállítására. A kötelezettség elmulasztása esetén az önkormányzat az eredménytelen felhívástól számított 8 nap elteltével az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettségét elmulasztó költségére elvégeztetheti.

(2) Aki közterületet engedély nélkül, vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően használ, azzal szemben a ténylegesen használt időtartamra és területre a rendes díj ötszörösét kell megállapítani.

(3) Aki a közterületet az e rendeletben előírt engedély nélkül, vagy attól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használja az szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szabálysértési eljárás kezdeményezése nem mentesít a közterület-használati, bérleti díjfizetési illetve helyreállítási kötelezettség alól.

14. § A közterület bontásának és helyreállításának szabályai

(1) A közterület felbontásával kapcsolatos hatósági feladatokat a jegyző végzi. A közterület felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény elhelyezéséhez kérelem alapján a közterület kezelőjének engedélye szükséges. A közterület bontási engedély iránti kérelmet a rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(2) Szilárd burkolatú közterületek bontása során a technológiai előírásokat be kell tartani, a helyreállítást csak meghatározott kivitelező végezheti. Útburkolaton az eredeti állapot szerinti felfestéseket is helyre kell állítani. Új burkolat elkészítésétől számított 5 éven belül közterület-bontási engedély csak különösen indokolt esetben adható.

(3) A közterület felbontója köteles a közterület igénybevételéért építés szakfelügyelet díjat és közterület igénybevételi díjat fizetni. Ezek mértékét az önkormányzat minden évben a költségvetési rendeletében határozza meg.

(4) A kivitelező a közterület bontását csak az út kezelőjének engedélye után kezdheti meg és a munkákat az abban foglaltak szerint végezheti el.

(5) A kivitelező köteles:

a.) a közút és a járda bontása esetén a bontás és a helyreállítás ideje alatt gondoskodni a forgalom szabályozásáról, a balesetveszély megelőzéséről
b.) gondoskodni a terület tisztántartásáról, a növényzet védelméről, a keletkezett törmelék és hulladék folyamatos elszállításáról
c.) gondoskodni a munka befejezése után az eredeti állapot és a megfelelő forgalmi rend visszaállításáról, a zöldfelület helyreállításáról

15. § Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2010. augusztus 15. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közterület-használat rendjéről szóló 17/2008.(VIII.01.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

üres címDÍJTÁBLÁZAT
Jelenlegi díj

1. Önálló hirdető berendezés

elhelyezésekor fizetendő közterület-

használati díj 2 m2 hirdetőfelület

alatti hirdető berendezés esetén 250,-Ft/m2/hó

2. Pavilon bérlése 350.-Ft/m2/hó

3. Építési munkával kapcsolatos

állványozás, anyagtárolás és

egyéb építési munkák 250.-Ft/m2/hó

4. Kereskedelmi tevékenység 300.-Ft/m2/hó

( árusítópavilon és építmény )

5. Alkalmi mozgóárusítás, üzlet

tevékenységi körébe tartozó

termékek kitelepült árusítása 400.-Ft/m2/nap

6. Halottak napi virágárusítás 3.000.-Ft/hely/nap

7. Mutatványos tevékenység,

sport és kulturális rendezvény

kiállítás, vásár 150.-Ft/m2/nap

8. Reklámcélú vagy vállalkozási

rendezvény 1.500.-Ft/m2/nap

9. Üzemképtelen gépjármű tárolása 3.000.-Ft/db/nap

10. Étel, ital automata 3.000 .-Ft/m2/hó

11. Közterület-igénybevételi díj 500 .-Ft/m2/nap

az engedélyben lejárt határidőt követően 1.000.-Ft/m2/nap

12. Közterület igénybevételéért építés szakfelügyeleti díj 5.000,-Ft + Áfa

(új díj tétel)

13. Közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely,

indítófülke,pénztárfülke, várakozóhely, 3,5 tonna össztömegtől:

6.400.-Ft/m2/év

14. Egyes létesítményekhez a közút
területén kívül szükséges

gépjármű várakozóhely kialakítás: 500.-Ft/m2/hó

A díjak összege az ÁFA-t nem tartalmazza!

2. melléklet

KÉRELEM
Demecser Város Önkormányzatának tulajdonában álló közterület használatához

1. Magánszemélyek esetében:

Kérelmező/igénylő neve:

Lakcíme:

Telefonszáma:

Születési helye, ideje:

Anyja neve:

2. Egyéni vállalkozók esetében:

Kérelmező/igénylő neve:

Lakcíme:

Telefonszáma:

Vállalkozói igazolvány száma:

Bankszámlaszáma:

Adóigazgatási azonosító száma:

Számláját vezető pénzintézet neve:

3. Gazdasági társaságok, társadalmi és egyéb szervezetek esetében:

Kérelmező/igénylő neve:

Kapcsolattartó ügyintéző neve:

Telefonszáma:

Székhely:

Bankszámlaszáma:

Adóigazgatási azonosító száma:

Számláját vezető pénzintézet neve:

Megjegyzés: fenti adatok közlése a közterület-bérleti szerződés megkötésére irányuló eljárás lefolytatásához szükséges.

A közterület-használat ideje (tól-ig):

A közterület-használat célja:

A kért közterület nagysága (m2):

A kért közterület helyrajzi száma és helyének pontos leírása:

A kérelmező tudomásul veszi, hogy

- a kérelem benyújtása nem jogosítja fel a közterület használatára és Demecser Város képviselő-testületének A közterület-használatának rendjéről szóló rendelete szerint a használatért közterület-használati díjat kell fizetni. A díjat jogosult a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

Kelt: Demecser, 20..…év………hó………napján.

………………………………………. a kérelmező/igénylő aláírása

A kérelemhez a kérelmezőnek/igénylőnek az alábbi mellékleteket kell csatolnia:

1. Egyéni vállalkozó esetén vállalkozói igazolványt,

2. Gazdasági társaság esetén: cégbírósági bejegyző végzést, vagy 30 napnál nem régebbi cégkivonatot,

3. Társadalmi vagy egyéb szervezet esetén: nyilvántartásba vételüket igazoló okiratot,

4. Az igényelt területre vonatkozó helyszínt ábrázoló vázlatot, amelyen szerepelnie kell a környező utcáknak. Ebbe be kell rajzolni az igényelt területet a szükséges méretekkel úgy, hogy annak nagysága, elhelyezkedése egyértelműen megállapítható legyen.

5. Az elhelyezni kívánt létesítmény, berendezés, reklámtábla műszaki leírását és terveit.

6. A jogosult közterületet érintő tevékenységében részt vevő bejelentett családtagjainak, alkalmazottainak nevét, lakcímét.

3. melléklet

KÖZTERÜLET- HASZNÁLATI BÉRLETI SZERZŐDÉS
mely létrejött egyrészről Demecser Város Önkormányzata ( képv. Kiss Gyula polgármester adósz.: ) Demecser, Kétezer-egy tér 1. mint bérbeadó, másrészről …………………………………..(………………………………..) ………………………… mint bérlő között alulírott napon és helyen az alábbi feltételekkel:

1. Bérbeadó bérbe adja, bérlő bérbe veszi a Demecser…………………… előtti közterület…….M2 nagyságú részét…………………………………………………céljára.

2. Bérlő kinyilatkozza, hogy a közterület-használat céljához szükséges érvényes szakhatósági és egyéb engedélyekkel, igazolványokkal a bérlet tartama alatt rendelkezik, azok meglétéért felelősséggel tartozik.

1. Jelen bérleti szerződés alapján a közterület-használat időtartama 20…év…………..hónap………napjától 20…..év……………….hónap………napjáig tart.

2. Bérlő tudomásul veszi, hogy jelen szerződés egy példányát a helyszínen köteles magánál tartani.

3. Felek megállapodnak abban, hogy az 1. pont szerinti közterület használatáért bérlő …………….Ft. azaz …………………………..forint használati díjat köteles bérbeadó fizetni.

4. Bérlő tudomásul veszi, hogy a közterület-használat során keletkezett hulladék köztéri szelencében nem helyezhető el.

5. Bérlő a közterületet csak az engedélyben megjelölt nagyságban, ideig és célra használhatja.

6. Bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy a közterület-használat ideje alatt az elfoglalt területet tisztán tartja. A jelen bérleti szerződés 2. pontja szerinti időtartamának lejártát követően bérlő köteles a terület eredeti állapotát helyreállítani. Bérlő kijelenti, hogy a terület bérletével összefüggésben a bérleti időszak alatt okozott kárért teljes felelősséget vállal.

7. Amennyiben a bérlő a közterületet vagy annak bármely alkotórészét, tartozékát megrongálta, a bérbeadó a bérlő költségére intézkedhet a helyreállításra, vagy választása szerint felhívhatja a bérlőt a helyreállításra.

8. Bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben jelen szerződésben foglaltaknak nem tesz eleget, úgy a bérbeadó felszólítására külön egyéb hatósági vagy bírósági eljárástól függetlenül a közterületet azonnal az eredeti állapotnak megfelelően visszaadja a bérbeadónak.

9. A jelen bérleti szerződésben foglaltak betartásának ellenőrzésére bérbeadó jogosult.

10. Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. bérleti szerződésre vonatkozó rendelkezései az irányadók.

11. Jelen szerződés nem mentesíti a bérlőt más szükséges hatósági vagy egyéb engedélyek beszerzésének kötelezettségei alól.

12. Jelen szerződést a felek elolvasás és értelmezés után mint akaratukkal mindenben megegyezőt helybenhagyólag aláírták.

Demecser, 20……..év……………hónap……..nap

……………………………….. ……………………………………………

bérbeadó bérlő

4. melléklet

Közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem
(burkolt és burkolatlan közterületek bontása, átfúrása, rendeltetéstől eltérő használata)
Mellékletek: ........ pld. terv
........ pld. 1:500 arányú helyszínrajz
........ pld. keresztszelvény
........ pld. forgalomterelési terv
........ pld. ütemezési terv
........ pld. egyéb irat: ......................................
Tájékoztató a közterület-bontás engedélyezési eljárásának rendjéről

1. A bontási engedély iránti kérelmet olvashatóan kitöltve, a szükséges mellékletekkel együtt a Városüzemeltetési csoport részére kell eljuttatni. A kérelemhez mindenképpen csatolni kell a munkához kapcsolódó helyszínrajzot (a bontás vagy a közterület-használat pontos helyének feltüntetésével), valamint szilárd burkolat bontása esetén a helyreállító nyilatkozatát. Ügyfél fogadás rendje: Hétfő 8-12-ig, Kedd 8-12-ig, Szerda: 8-12 és 13-17; Csütörtök: nincs ügyfélfogadás Péntek: 8-12-ig.

2. A Városüzemeltetési csoport ügyintézője meghatározza a közút rendeltetéstől eltérő használatának díját, mely összeget a Kérelmezőnek (Kivitelező vagy Beruházó) az engedéllyel együtt kiküldött csekken kell befizetnie, vagy az számú költségvetési elszámolási számlájára kell átutalnia.

3. Az engedélyezési eljárási idő 22 munkanap. A bontási munka csak az engedély birtokában kezdhető. A. A kivitelezés, helyreállítás ideje alatt a bontási engedélyt a helyszínen kell tartani és azt a közterület-felügyelőknek szükség esetén be kell mutatni. Az esetleges hibákért, hiányosságokért, vagy az okozott kárért a Kivitelező és a Beruházó egyetemlegesen felel. Ha az Engedélyes a közterületet a bontási engedélyben meghatározott feltételektől eltérően veszi igénybe (bontás ideje, helyszíne, helyreállítás módja), akkor a Városüzemeltetési Csoport eljárást kezdeményezhet a közlekedési hatóságnál a hozzájárulástól eltérő használat megszüntetése, valamint a pótdíj kivetése ügyében.

A szilárd burkolat helyreállítójának nyilatkozata *:

Igazolom, hogy fent nevezett az út burkolatának helyreállítását megrendelte. A helyreállítást

20....év ............................... hó .............. nap határidővel elvégzem.

.............................................

.....................................................

P.H. szakvállalat

*A szilárd burkolat helyreállítását csak útépítő szakvállalat végezheti!

__________________________________________________________________________________

A Városüzemeltetési Csoport ügyintézője tölti ki:

A mai napon a Kérelmező a tárgyi közterület-bontási kérelméhez, eltérő használati díj címén........................................... Ft-ot az Önkormányzat számlájára befizetett.

............................................. .......................................................................

Ügyintéző

A közterület-használó adatai

A kivitelező neve: ..............................................................................................

címe: ..........................................................................................................….....

telefonszáma: ...........................................................................................…....…

A beruházó neve:................................................................................................

címe: ..........................................................................................................….....

telefonszáma: ...........................................................................................…....…

A helyreállításért felelős személy

neve: .................................................................................................….............

telefonszáma: ...........................................................................................…...…

______________________________________________________________________________

A közterület-használat adatai

A közterület-használat

helye: ...........................helység............................utcanév..............hsz.(-tól -ig)

célja:................................................................................................................

A bontandó burkolat: ................. m2 aszfalt út ................. m2 aszfalt járda

................. m2 kockakő út ................. m2 kockakő járda

................. m2 föld út ................. m2 föld járda

................. m2 makadám út ................. m2 beton járda

................. m2 zöldterület ................. m2 .............................

Egyéb közterület-használat: ................. m2

(földtárolás, anyagtárolás, forgalom elől elzárt terület, vagy egyéb: ................................)

A közterület-használat időtartama:

Kezdete: ...........................................................................................................................................................................................................................

Befejezése (teljes helyreállítás) **: ............................................................................................

……………………………………………………………………………..

__________________________________________________________________________

Több utcát érintő bontás esetén ütemezési terv benyújtása is szükséges, melyen a fenti adatokat minden ütemre vonatkozóan fel kell tüntetni.

Egyéb, a kérelemre vonatkozó közlemény: ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

A fent közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

A közterület-bontás engedélyezési eljárásának rendjéről szóló tájékoztatót megismertem és tudomásul vettem.

.............................................

.....................................................

kérelmező

**A szilárd burkolat helyreállítását csak útépítő szakvállalat végezheti!