Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013.(IV.15.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások intézményi térítési díjairól

Hatályos: 2016. 02. 03- 2016. 09. 25

Demecser Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92.§. (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Gégény Község Önkormányzata Képviselő-testületének, Kék Község Önkormányzata Képviselő-testületének és Székely Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hozzájárulásával a következőket rendeli el.


1.§


  1. A rendelet 1. § (1) bekezdése, a 2-8. §-a és a 15-16. §-ainak a hatálya Demecser város közigazgatási területére terjed ki.


  1. A rendelet 1. § (2) bekezdése, a 9-10 §-a és a 15-16. §-ainak a hatálya Gégény község közigazgatási területére terjed ki.


  1. A rendelet 1. § (3) bekezdése, a 11-12. §-a és a 15-16. §-ainak a hatálya Székely község közigazgatási területére terjed ki.


  1. A rendelet 1. § (4) bekezdése, a 13-14. §-a és a 15-16. §-ainak a hatálya Kék község közigazgatási területére terjed ki.


2. §[1], [2],[3]

A szociális alapszolgáltatások intézményi térítési díjai Áfával együtt


  1. Az étkeztetés (napi egyszeri meleg étel, ebéd biztosítása) intézményi térítési díja: (Áfával együtt): 835-Ft/adag/nap.


  1. Az ebéd lakásra szállításának intézményi térítési díja:

(Áfával együtt) 140,-Ft/adag.



3. §[4],[5], [6]

A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja: 995- Ft/fő/óra (Áfa nélkül).



4.§[7],[8]



5. §[9],[10],[11],[12]

Szociális étkeztetésre jogosultak köre, a szociális étkeztetés személyi térítési díjai


  1. Életkora alapján étkeztetésre jogosult az a személy, aki a
  1. 18. életévét nem töltötte be és intézményi gyermekétkeztetésben nem részesül vagy
  2. 55. életévét betöltötte.


  1. Egészségi állapota miatt étkeztetésre jogosult az a személy, aki
  1. magasabb összegű családi pótlékban részesül vagy szakorvos által kiállított szakvélemény szerint magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved, vagy
  2. háziorvosi vagy szakorvosi szakvéleménnyel igazolt, krónikus vagy akut megbetegedése, súlyos mozgáskorlátozottsága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy egészben – nem tud gondoskodni.


  1. Fogyatékossága miatt étkeztetésre jogosult az a személy, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.


  1. Háziorvos, szakorvos által igazolt pszichiátriai betegsége, daganatos megbetegedése, szív-és érrendszeri, mozgásszervi, reumatikus betegsége, egyéb tartós, súlyos betegsége miatt étkeztetésre jogosult az a személy, aki fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igényel és önmaga ellátására részben vagy egészben nem képes.


  1. Szenvedélybetegsége miatt étkeztetésre jogosult az a személy, aki háziorvos, szakorvos által megállapított kóros (krónikus) alkoholizmusa, kábítószer függősége miatt fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igénylő, de az alkoholizmusát, kábítószer függőségét gyógyító igazolt kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatásban vett illetve vesz részt.



  1. Hajléktalansága miatt étkeztetésre jogosult az a személy, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik.


  1. Étkezetésre jogosult az a személy, aki nyugellátásban, egyéb nyugdíjszerű ellátásban, özvegyi nyugdíjban, rehabilitációs járadékban, rehabilitációs ellátásban, rokkantsági nyugdíjban, ápolási díjban, egészségkárosodási, gyermekfelügyeleti támogatásban részesül.


  1. A személyi térítési díj 300-Ft/ebéd/nap (áfa-val együtt), amennyiben a kötelezett 1 főre eső jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg (jelenleg 42.750-Ft).


  1. A személyi térítési díj 465-Ft/ebéd/nap (áfa-val együtt), amennyiben a kötelezett 1 főre eső jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át meghaladja (jelenleg 42.750-Ft).


(10) Az ebéd lakásra szállításának személyi térítési díja: 0 Ft/adag.



6. §

Házi segítségnyújtás térítési díj kedvezményei


Házi segítségnyújtás esetén nem kell térítési díjat fizetni, ha


  1. igénylő havi rendszeres jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (28.500,-Ft) a nyolcszorosát, vagy


  1. aki fogyatékossági támogatásban részesül.






7. §[13]

Nappali ellátás (idősek klubja) térítési díj kedvezményei



8. § [14],[15]

Vendégétkeztetés intézményi térítési díja (Áfa nélkül)



9.§[16]

Étkezetés intézményi térítési díja:


  1. Az étkeztetés intézményi térítési díja az önköltség számítás alapján 545 Ft/adag lehet.


Az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

Megállapított intézményi térítési díj (Ft/adag)

150 %-áig

310

150 % fölött

365


  1. Étkeztetés intézményi térítési díjának csökkentése, elengedése


20%-al csökkentett összegben állapítható meg az intézményi térítési díja, annak az ellátást igénylőnek, aki fogyatékos vagy hajléktalan, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.


10. §[17]


Házi segítségnyújtás intézményi térítési díja:


  1. A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja az önköltség számítás alapján 985 Ft/óra lehet.


Az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

Megállapított intézményi térítési díj (Ft/óra)

150 %-áig

380

150% fölött

510


Házi segítségnyújtás intézményi térítési díjának csökkentése, elengedése


Nem fizet intézményi térítési díjat az, az ellátást igénylő, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

A meghatározott intézményi térítési díjak ÁFÁ-val megállapított díjak.


11. §

A szociális étkeztetés intézményi térítési díja (Áfa nélkül)


  1. [18] Az étkeztetés (napi egyszeri meleg étel, ebéd biztosítása) intézményi térítési díja (áfa nélkül): 305 Ft/adag/nap.


  1. [19] Az ebéd lakásra szállításának intézményi térítési díja : (Áfa nélkül) 20,-Ft/adag


  1. Az intézményi térítési díj nettó 180 Ft/ebéd, amennyiben a kötelezett egy főre eső jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg. (jelenleg 42.750 Ft)


  1. Az intézményi térítési díj nettó 230 Ft/ebéd, amennyiben a kötelezett egy főre eső jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-300%-a közé esik. (jelenleg 42.750 Ft-85.500 Ft)


  1. Az intézményi térítési díj nettó 280 Ft/ebéd, amennyiben a kötelezett egy főre eső jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át meghaladja. (jelenleg 85.500 Ft)


  1. Az ebéd házhoz szállításáért nem kell térítési díjat fizetni, ha


  1. igénylő havi rendszeres jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (28.500,-Ft) a nyolcszorosát, vagy


  1. aki fogyatékossági támogatásban részesül.





12. §

Házi segítségnyújtás intézményi térítési díja (Áfa nélkül)


  1. [20] A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja: 735 Ft/fő/óra (áfa nélkül)


  1. Házi segítségnyújtás esetén nem kell térítési díjat fizetni, ha


  1. az igénylő havi rendszeres jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének a nyolcszorosát, vagy
  2. aki fogyatékossági támogatásban részesül.


13. §

A szociális étkeztetés intézményi térítési díja (Áfa nélkül)


  1. [21],[22] A szociális étkeztetés intézményi térítési díja ÁFÁ-val együtt 650 ft/nap összegben állapítja meg.

A szociális ebéd kiszállítás intézményi térítési díja ÁFÁ-val együtt 50ft/fő/nap összegben állapítja meg.

A szociális étkezés személyi térítési díja 345 ft/adag/nap ÁFÁ-val együtt,, amennyiben a kötelezett egy főre eső jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg (jelenleg 42 750 ft)

A szociális étkezés személyi térítési díja 370 ft/adag/nap ÁFÁ-val együtt, amennyiben a kötelezett egy főre eső jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át meghaladja (jelenleg 42 750 ft)

Az ebéd lakásra szállításában 50%-os kedvezményben részesül az, aki a Demecser Szociális Alapszolgáltatási Központnál házi segítségnyújtásban részesül.


  1. Az ebéd lakásra szállításának intézményi térítési díja (Áfa nélkül): 60 Ft/adag/nap.


(3)  [23] Az intézményi térítési díj mértéke 270 Ft/adag/nap, amennyiben a kötelezett egy főre eső jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg. (jelenleg 42.750 Ft)


  1. Az intézményi térítési díj mértéke 290 Ft/adag/nap, amennyiben a kötelezett egy főre eső jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át meghaladja. (jelenleg 42.750 Ft-)


(5)  Az ebéd lakásra szállításában 50%-os kedvezményben részesül az, aki a Szociális Alapszolgáltatási Központnál házi segítségnyújtásban részesül.


14. §[24]

Házi segítségnyújtás intézményi térítési díja (Áfa nélkül)


A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja 980 ft/óra összegben állapítja meg.

Házi segítségnyújtás esetén nem kell térítési díjat fizetni, ha

  1. az igénylő havi rendszeres jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének nyolcszorosát, vagy
  2. aki fogyatékossági támogatásban részesül.


15. §


A szociális alapszolgáltatás iránti kérelmeket a Szociális Alapszolgáltatási Központ Vezetőjéhez kell benyújtani.


16. §

Záró rendelkezések


  1. E rendelet 2013. május 1. napján lép hatályba.


  1. Hatályát veszti Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások intézményi térítési díjairól szóló 8/2012. (IV.2.) Önkormányzati rendelete.


  1. Hatályát veszti Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátások intézményi térítési díjairól szóló 11/2012. (V.31.) Önkormányzati rendelete.


Kiss Gyula           sk.                                                                                         Barabás Jánosné dr. sk.

polgármester                                                                                                                       jegyző



Váradi László   sk.                                                                 Dr. Mátyás B. Szabolcs sk.

Polgármester                                                                                             Jegyző


A rendeletet egységes szerkezetbe foglalva 2016. február 3. napján kihirdettem:


                                                                                              Dr. Mátyás B. Szabolcs sk.

                                                                                                          Jegyző



[1]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni.


[2]

Módosította a 11/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2015. április 30. napjától, de rendelkezéseit 2015. május 1. napjától kell alkalmazni.


[3]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni

[4]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni


[5]

Módosította a 11/2014.(VII.21.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2014. augusztus 1. napjától.


[6]

Módosította a 11/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. április 30. napjától, de rendelkezéseit 2015. május 1. napjától kell alkalmazni.


[7]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni


[8]

Hatályon kívül helyezte a 11/2014.(VII.21.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2014. augusztus 1. napjától.


[9]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni


[10]

Módosította a 11/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelet 1.§ (3) bekezdése. Hatályos: 2015. április 30. napjától, de rendelkezéseit 2015. május 1. napjától kell alkalmazni.


[11]

Módosította a 22/2015.(XII.22.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2016. január 1. napjától.


[12]

Módosította a 1/2016.(II.3.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2016. február 3. napjától, de rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


[13]

Hatályon kívül helyezte a 11/2014.(VII.21.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2014. augusztus 1. napjától.

[14]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni


[15]

Hatályon kívül helyezte a 11/2014.(VII.21.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2014. augusztus 1. napjától.

[16]

Módosította a 11/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelet 2.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2015. április 30. napjától, de rendelkezéseit 2015. május 1. napjától kell alkalmazni.

[17]

Módosította a 11/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelet 2.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. április 30. napjától, de rendelkezéseit 2015. május 1. napjától kell alkalmazni

[18]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 8.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni


[19]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 8.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni


[20]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 9.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni


[21]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 10.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni


[22]

Módosította a 11/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelet 3.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2015. április 30. napjától, de rendelkezéseit 2015. május 1. napjától kell alkalmazni

[23]

Módosította a 13/2013.(IX.05.) önkormányzati rendelet 10.§-a. Hatályos: 2013.szeptember 6. napjától, de rendelkezéseit 2013. október 31-től kell alkalmazni


[24]

Módosította a 11/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelet 3.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. április 30. napjától, de rendelkezéseit 2015. május 1. napjától kell alkalmazni