Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014(VII.21.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 07. 21

Demecser Város Önkormányzati Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995.évi LVII. törvény 44/C. § /2/ bekezdésében, valamint a 45.§ /6/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról a következőket rendeli el:



1.§

A rendelet célja


(1) A rendelet célja Demecser város földtani közegének, termőtalajának, ivóvíz készletének és a felszín alatti vizeinek védelme. Ennek érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető elhelyezéséről a közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembevételével.



2.§

A rendelet hatálya


(1) A rendelet hatálya kiterjed Demecser város közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes és radioaktív hulladékokra, a települési hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.



3.§

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


(1) Demecser Város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat külső vállalkozó bevonásával látja el.


Demecser Város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltató: a NYÍRSÉGVÍZ ZRT. (4400 Nyíregyháza, Tó u. 5.)


(2) Demecser Város közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizeket a Demecseri Szennyvíz-tisztítótelepen (Gégény külterület 021/1. hrsz.) kell elhelyezni, a NYÍRSÉGVÍZ ZRT. által üzemeltetett települési szennyvíztisztító telep szennyvízfogadó műtárgyában.



4.§

A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja


(1) Demecser Város közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.


(2) A közszolgáltatás tekintetében az önkormányzat feladata:


  1. a közszolgáltatás körébe tartozó, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése,


b) a közszolgáltatás ellátására a közszolgáltató kiválasztása, a közszolgáltatóval szerződés megkötése.


(3) A közszolgáltatás az ingatlanon keletkezett, nem közművel összegyűjtött és a közszolgáltató rendelkezésére bocsátott háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő rendszeres elszállítására terjed ki.



5.§

A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei


(1) A közszolgáltatóval, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére Demecser Város Önkormányzati Képviselőtestülete köt szerződést.


(2) A közszolgáltatásra vonatkozó szerződést legfeljebb 10 évre lehet megkötni.


(3) A közszolgáltatási szerződésben minden esetben rögzíteni kell a vízgazdálkodásról szóló törvényben foglaltakat.


(4) A szerződésben meg kell jelölni:


a) a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) a begyűjtési gyakoriságot,

d) a felek jogait és kötelességeit.


(5) A szerződésben rendelkezni kell továbbá:


a) a közszolgáltatási díjról és alkalmazásának feltételeiről,

b) a közszolgáltatási díj megfizetésének módjáról,

c) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeiről,

d) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.



6.§

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó közüzemi csatornahálózatba vagy más módon befogadóba vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet - a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint - gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni.


(2) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és közbiztonságot ne zavarja.


(3) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni és a közszolgáltatónak átadni és részére a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni.


(4) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette.


(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatónál megrendelni.


(6)  Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.


(7) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani.


(8) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti.


(9) A időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai az önkormányzat által szervezett kötelező közszolgáltatást évente legalább egy alkalommal kötelesek igénybe venni.



7.§

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.


(3) A közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 72 órán belül - igénylővel egyeztetett időpontban - elvégezni.


(4)  Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak az elszállítását.


(5) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (4) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízgyűjtő műbe nem helyezhető el.


(6) A közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, szállítására vonatkozó eredetét igazolni és ehhez kapcsolódó iratokat öt évig megőrizni.


(7) A közszolgáltatónak rendelkeznie kell:


a) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőség által nyilvántartásba vett,


  1. a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.



8.§

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


(1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.


(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.


(3)  Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.


(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az önkormányzat által kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.


9.§

 A közszolgáltatás díja, az egységnyi díjtétel és a fizetendő díj megállapítása


(1) Az ingatlantulajdonosnak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kezelési közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat kell fizetnie, amelynek egységnyi díját a jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(2) A közszolgáltató számlát bocsát ki az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról. A teljesített közszolgáltatásra vonatkozó számlát a magánszemélyek készpénzben a szolgáltatás teljesítésekor, a nem magánszemélyek pedig utólag, a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül kötelesek kiegyenlíteni.


(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban a közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésére vonatkozólag halasztó hatálya nincs.


(4) A kifogásra annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a közszolgáltató köteles válaszolni.


(5) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató a közszolgáltatást felhívás útján vagy egyéb módon közzé teszi, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.



10.§

Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


(1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni személyes adatait (a természetes személyi azonosító adatok, lakcím), ha tulajdonos változás, vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.


(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.


11.§

Záró rendelkezések


  1. Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


  1. Hatályát veszíti Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 4/2006.(II.03.) A hulladékkezelésről és köztisztaságról szóló Ör. rendelet 1. számú melléklete


Mellékletek