Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014.(III.14.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2009.(IV.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 15- 2014. 03. 15

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 45. § (1), (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1.§

Az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2009.(IV.10.) önkormányzati rendelet 14.§ - a helyébe a következő rendelkezés lép:


14. §

Önkormányzati segély


  1. A Képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt önkormányzati segélyt eseti jelleggel a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére elsősorban a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. ( a továbbiakban: Szt. ) 45.§ (4) bekezdésében meghatározott esetekben.


  1. A Szt. 45.§ (4) bekezdésében foglaltakon túl létfenntartást veszélyeztető helyzetnek minősül:


  1. a kérelmező, vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozó valamelyikének hirtelen fellépő kórházi ápolást igénylő betegsége, továbbá súlyos, vagy életveszélyes sérüléssel járó balesete,


  1. kérelmező, vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók esetében a családfenntartó közeli hozzátartozó halála,


  1. a kérelmező semmilyen ellátásban nem részesül nyugdíjazás, munkaviszony megszűnése, egyéb ellátás megszűnése miatt.



  1. A Szt. 45.§ (4) bekezdésében foglaltakon túl időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondnak minősül:


  1. krónikus betegség miatt bekövetkezett gyógyintézeti kezelés (kórházi, szanatóriumi ápolás, gyógyfürdő stb.)


  1. gyógyászati segédeszközök beszerzése,


  1. közgyógyellátásra nem jogosult személy folyamatos  gyógyszer szükséglete,


  1. lakhatást biztosító épületet elpusztító, vagy a rendeltetését akadályozó köztudomású elemi kár (pl.: tűz, szél-, illetve hóvihar, belvíz, más időjárási károsító hatás, stb.)


  1. ha a téli tüzelőanyag hiánya miatt annak a lakásnak a fűtése, melyben a kérelmező, vagy családja életvitelszerűen tartózkodik nem biztosított, és a tüzelőt más módon beszerezni nem tudja,


  1. ha a kérelmező háztartásában az élethez és a fejlődéshez szükséges élelmiszerek nem biztosítottak, és az élelmiszert más módon beszerezni nem tudja, 


  1. ha a gyermek beteg és a szülő ezen okból táppénzes állományban részesül,


  1. a gyermek átmeneti gondozása esetén a gyermek családba történő visszahelyezése


  1. egyik vagy, mindkét szülő elvesztése vagy munkanélkülivé válása esetén az árvaellátás vagy a munkanélküli ellátás folyósításának kezdetéig.



  1. Önkormányzati segély állapítható meg a Szt. 45.§ (4) bekezdésébe, illetve a R. 14.§ (2) és (3) bekezdésében meghatározott élethelyzetbe került személy számára, feltéve, hogy a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem éri el öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át.


  1. A 14.§ (3) bekezdése g)-i) pontjaiban meghatározott körülmények fennállása esetén a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem érheti el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.



  1. Az önkormányzati segély összege egyedi mérlegelés alapján kerül megállapításra a 14. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott körülmény egyedi értékelését követően.


  1. Az önkormányzati segély megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmányt kell készíteni. Indokolt esetnek minősül különösen, ha a 14. § (3) bekezdése d)-e) pontjai szerinti eset megítélése során a kérelmező lakhatási körülményeinek részletes ismerete szükséges.



2.§


Az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2009. (IV.10. ) önkormányzati rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:



21.§


  1. Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segélyre jogosult az eltemettető, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át.


  1. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.


  1. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének a 20 %-nál, de legfeljebb 40 ezer forint. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 100.000 Ft.


  1. Az önkormányzati segély megállapításával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület a polgármesterre ruházza.


  1. A polgármester az önkormányzati segély felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívhatja fel a jogosultat.



3.§


  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.