Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014.(IV.1.) önkormányzati rendelete

A szociális földprogramról

Hatályos: 2014. 04. 02- 2015. 02. 26

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 47.§. (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



A szociális földprogramban való részvétel feltételei


1.§ (1) Demecser Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociálisan rászorulók részére természetbeni szociális ellátásként szociális földprogramot indít. A szociális földprogram célja: a mezőgazdasági termelésre alkalmas környezetben élő, azonban mezőgazdasági termelésre alkalmas feltételekkel nem, vagy azzal nem elégséges mértékben rendelkező és azt hatékonyan kihasználni nem tudó, szociálisan hátrányos helyzetű emberek megélhetését segíteni, életminőségét javítani, önálló egzisztenciateremtési esélyeit növelni.


(2)    A szociális földprogrammal kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja, aki döntésre jogosult az ellátás megállapítása és megszüntetése vonatkozásában.



2. §   (1)    A szociális földprogramban


  1. foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő, vagy

  2. a regisztrált munkanélküli,


álláskereső személy vehet részt feltéve, hogy a kérelmező családjában az 1 főre jutó jövedelem a minimálbér összegét nem éri el és vállalja az önkormányzat által szervezett közfoglalkoztatásban való részvételt.


(2)    A szociális földprogramban a közös háztartásban élő személyek közül egy személy vehet részt.


(3)    A szociális földprogramban részt vevők (továbbiakban: támogatottak) önkéntes alapon, támogatási szerződés megkötésével vállalhatják a részvételt.


(4) A jogosultsági feltételek fennállása esetén a szociális földprogramban való részvétel időtartama azonos a jogosult közfoglalkoztatásának időtartamával.



3.§  (1) A szociális földprogram végrehajtására, a támogatottak általi ingyenes használatra a képviselő-testület az alábbi megművelhető, az önkormányzat tulajdonában, vagy használatában lévő demecseri földterületeket biztosítja:


Település

Területi besorolás

hrsz.

Területnagyság

Demecser

belterület

1314/2

3.489 m2

Demecser

belterület

1315

2.238 m2

Demecser

belterület

1316

10.038 m2

Demecser

belterület

1317

21.539 m2

Demecser

belterület

420

8.270 m2

Demecser

belterület

423

9.207 m2

Demecser

belterület

426

10.511 m2

Demecser

belterület

428/8

862 m2

Demecser

belterület

418/1

1.190 m2

Demecser

belterület

842

2.233 m2

Demecser

belterület

843

1.163 m2

Demecser

belterület

844

1.521 m2


(2)    A szociális földprogramban résztvevők az 5.§.-ban meghatározott alapterületű földrészletet saját művelésre vehetik igénybe. A teljes földterület egy része közös művelésben marad, melynek megművelésében szintén köteles részt venni a programban résztvevő.




4.§    (1)    A szociális földprogramban való részvételi szándékot a jelen rendelet melléklete szerinti kérelem alapján a Polgármesteri Hivatalban lehet bejelenteni 2014. május 31. napjáig.


(2) A polgármester megállapítja a programban való részvételi jogosultságot, és a meghatározott területek közül kérelmező számára kijelöl egyet, majd támogatási szerződés megkötésére kerül sor a támogatottal.


A támogatási szerződés 2014. augusztus 1. napjától 2015. április 30 napjáig terjedő határozott időtartamra jön létre.


(3)    A részvételi kérelem abban az esetben utasítható el, ha:


  1. a kérelmező nem felel meg a 2.§-ban szereplő feltételeknek, vagy

  2. a szociális földprogram végrehajtásához megjelölt földterületek már nem adnak lehetőséget a kérelem teljesítésére, vagy

  3. nem biztosított a közfoglalkoztatásban való részvétel.



5.§    Demecser Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a támogatott számára biztosítja:


  1. a program megvalósításához kijelölt, támogatottként zöldségtermesztéshez legfeljebb 1000 m2, kapás illetve kalászos növénytermesztésnél legfeljebb 1 ha földrészlet határozott időre szóló ingyenes használatát,

  2. a saját művelésre kapott földterületen a megtermelt termények önköltségen felüli nyereségének 50%-át,

  3. a vetőmag térítésmentes igénybevételét,

  4. a munkavégzéshez szükséges eszközök ingyenes használatát.



6.§ A támogatottsági jog, valamint az abból származó bármely más előny másra át nem ruházható.



7.§ (1) A támogatott köteles:


  1. a használatba adott földet jó gazda gondosságával művelni (beleértve a talaj előkészítést, gyommentesítést, és a kártevők elleni védekezést),

  2. a munkavégzés során az önkormányzattal, vagy az önkormányzat által kijelölt személlyel együttműködni,

  3. részt venni az önkormányzat által szervezett közfoglalkoztatásban,

  4. a terményt betakarítani, a betakarított termény önköltségét és a nyereség 50%-át az önkormányzatnak átadni.

  5. vállalja, hogy munkatapasztalatát saját háztartásgazdaságában, kertkultúrájának művelésében is hasznosítja,

  6. a közös művelésre kijelölt földterületen munkát végezni


(2) Amennyiben a támogatott a programban való részvétele során a támogatási szerződésből eredő kötelezettségeit nem teljesíti, úgy a polgármester a támogatási megállapodást jogosult azonnali hatállyal felmondani. Ebben az esetben a támogatott a programban való részvételből kizárásra kerül és nem igényelheti az e rendelet alapján a programban részt vevők részére biztosított juttatásokat.



8.§. A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testületének az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló módosított 6/2009.(IV.30.) önkormányzati rendelet, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004.évi CXL törvény szabályait megfelelően alkalmazni kell.



Záró rendelkezések


9.§ (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális földprogramról szóló 10/2013. (V.31.) önkormányzati rendelete.

Mellékletek