Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015.(IV.30.) önkormányzati rendelete

Avar és kerti hulladék nyílt téri égetésére vonatkozó szabályok megállapításáról

Hatályos: 2015. 05. 01- 2020. 04. 02

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések


1.§

A rendelet tárgyi hatálya a Demecser Város Önkormányzat közigazgatási területén végzett avar és kerti hulladék nyílt téri égetési tevékenységre (a továbbiakban: égetés) terjed ki.


2.§

A rendelet személyi hatálya Demecser város közigazgatási területén égetést végző és égetést elrendelő személyekre terjed ki.


3.§

(1) Az egészséges, kórokozóktól és kártevőktől mentes zöld hulladékot elsősorban házi komposztálással kell megsemmisíteni. Amennyiben a házi komposztálással nincs lehetőség, vagy igény, úgy égetéssel semmisíthető meg.


(2) A nem nyílt téri égetés feltételeire egyéb jogszabályok vonatkoznak.



  1. A nyílt téri égetésre vonatkozó szabályok


4.§

Az égetést az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (továbbiakban: OTSZ) rendelkezéseivel összhangban, az egyéb jogszabályokban és e rendeletben meghatározott feltételekkel lehet végezni.


5.§

(1) Tilos az égetés:

a) közterületeken,

b) a vasárnapi és ünnepnapokon,

c) szeles, ködös, párás, esős időben

d) hivatalok, iskola, óvoda, egészségügyi intézmények, sportlétesítmények, kulturális és egyéb intézmények 100 méteres környezetében, azok nyitvatartási ideje alatt.

e) ha az arra illetékes szerv tűzgyújtási tilalmat rendel el, a tűzgyújtási tilalom hatálya alatt.


(2) Az (1) bekezdésé b.) pontjában meghatározott tiltások nem vonatkoznak a tavaszi fagykárok megelőzése érdekében tett belterületi zárt kerti nyílt téri égetésre.


(3) Tilos belterületen, a lábon álló növényzet és a tarló égetése.



6.§

(1) Égetés csak február 15. és június 15., valamint szeptember 1. és december 1. közötti időszakban engedélyezett, az alábbiak szerint:


a) hétfőtől szombatig terjedő időszakban naponta 07-18 óra között.


(2) Az égetést az (1) bekezdésben meghatározott időpontokon belül lehet megkezdeni és teljesen befejezni, azaz a füstöt is megszüntetni földtakarással, illetőleg vízlocsolással.


7.§

Az égestés csak nagykorú cselekvőképes személy végezhet olyan helyen és területen, ahol a személy-és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz, tűz-és robbanásveszélyt nem jelent.


8.§

Az égetést végző személy köteles gondoskodni a tűzrakóhely folyamatos őrzéséről, a tűz eloltásáról.


  1. Jogkövetkezmény


9.§

Aki rendeletben meghatározott szabályoktól elttérő módon végez égetési tevékenységet, azt az illetékes hatóság – egyéb feltételek teljesülése esetén – tűzvédelmi bírsággal sújthatja.



10.§

(1)   Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról és a köztisztaságról szóló 22/2014.(XII.23.) önkormányzati rendeletének 34.§-a.