Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2016.(IX.26.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati képviselői és bizottsági tagok tiszteletdíjról

Hatályos: 2018. 06. 01- 2019. 02. 27

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. 143 § (4) bek. f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja


Általános rendelkezések


1.§


  1. A rendelet hatálya Demecser Város Önkormányzat képviselő-testületének tagjaira és bizottságainak tagjaira terjed ki.


  1. Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.


2.§

  1. A Képviselő-testület az 1.§ (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.


  1. Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.


II. fejezet

Tiszteletdíj mértéke


3.§[1], [2], [3]


  1. A képviselők a képviselő-testületi munkájukért egységesen bruttó 50.000,-Ft/hó tiszteletdíjra jogosultak.
  2. A bizottságok képviselő és nem képviselő tagjai a bizottsági munkájukért egységesen bruttó 50.000,-Ft/hó tiszteletdíjra jogosultak.
  3. A bizottságok elnökei az elnöki tisztséggel járó többletmunkájukért egységesen további bruttó 20.000,-Ft/hó tiszteletdíjra jogosultak.
  4. Tiszteletdíjat, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell a jogosult részére készpénzben vagy átutalással kifizetni.




A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai

4.§


  1. A bizottsági ülésen minden tag köteles megjelenni, igazolt távolmaradásnak az tekinthető ha a tag az ülés kezdete előtt 1 órával szóban és azt követően 5 munkanapon belül írásban polgármesternek tesz bejelentést, hiányzásának okáról.


  1. A bizottsági tag ülés megkezdésekor köteles az elnöknek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő testületi ülés közben indoklás vagy az elnöknek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.


  1. Ha a bizottsági tag igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a bizottsági ülése(ke)n, vagy előzetes bejelentés nélkül távozik az ülésről, úgy a bizottsági tag tárgyhavi tiszteletdíját 25 %-al kell csökkenteni.


  1. Ha a bizottsági tag hat hónapon belül a testületi ülések feléről igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik a következő hat hónapra tiszteletdíja megvonásra kerül.


  1. A (4) és (5) bekezdésben foglaltak ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek illetve az ülésekről készült jegyzőkönyvek alapján történik.


  1. A bizottsági tag tárgyhavi tiszteletdíját 20%-kal csökkenteni kell, a személyes érintettsége bejelentésének elmulasztása esetén. A tiszteletdíj elszámolásáról és tárgyhót követő hónapban történő kifizetéséről a jegyző gondoskodik, a kifizetés alapja az ülésekről készült hangfelvétel és az arról készült jegyzőkönyv.


III. fejezet

Záró rendelkezés

5. §.

  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


  1. Hatályát veszti a helyi önkormányzati képviselők juttatásairól szóló 20/2014.(XII.1) önkormányzati rendelet.


[1]

Módosította a 22/2017.(XI.24.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2017.november 25. napjától, de rendelkezéseit 2017. november 1. napjától kell alkalmazni.

[2]

Módosította a 4/2018.(III.20.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2018. március 21.napjától.

[3]

Módosította a 10/2018.(V.24.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2018.június 1.napjától.