Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2017(X.30.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II. 27) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2017. 10. 30- 2017. 10. 30

Demecser Város Önkormányzata Képviselőtestülete „A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról” szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján valamint az V. fejezet tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II. 27) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


1.§

Az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II. 27) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 2 § és 3.§ helyébe az alábbi rendelkezés lép


Általános szabályok

2.§

  1. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szt.), valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint Demecser Város Önkormányzati Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2016. (IX.23.) rendelete (továbbiakban: SZMSZ) alapján átruházott hatáskörben:


  1. a polgármester megállapítja a szép korúak részére járó támogatást.
  2. Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága dönt:

ba)  települési támogatás, rendkívüli települési támogatás megállapítása tárgyában

bb) a köztemetés elrendeléséről

bc) a külön rendeletben szabályozott szociális tűzifa támogatás tárgyában


  1. A települési támogatást és a rendkívüli települési támogatás a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni. A nyújtandó támogatást úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a család létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.


  1. A települési és rendkívüli települési támogatás adható
  1. eseti jelleggel vagy
  2. meghatározott időszakra havi rendszerességgel.


  1. A települési és rendkívüli települési támogatás adható
  1. természetben vagy
  2. pénzbeli ellátás formájában.


  1. Az eseti jelleggel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás összege - az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás, valamint a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtandó települési támogatás kivételével – alkalmanként legfeljebb 20.000 Ft.


  1. A meghatározott időszakra havi rendszerességgel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás havi összege legfeljebb 10.000 Ft.


  1. A rendszeres és eseti jelleggel adott települési és rendkívüli települési támogatás éves összege – ide nem értve a szépkorúak köszöntése támogatásának összegét - háztartásonként nem haladhatja meg a 100.000 Ft összeget azzal, hogy ezen éves mértéket meghaladóan települési és rendkívüli települési támogatási kérelmet benyújtani nem lehet.


  1. Amennyiben a rendszeres és eseti jelleggel települési és rendkívüli települési támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára eső támogatást teljes összegben kell folyósítani, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.


Eljárási rendelkezések

3.§

  1. Az ellátások megállapítása iránti kérelmeket az ellátás formájának megfelelő nyomtatvány kitöltésével a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani. A kérelem és az esetleges jogorvoslat benyújtására elektronikus úton nincs lehetőség.


  1. A jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell:


  1. havi rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről kiállított munkáltatói igazolást.
  2. álláskeresők számára nyújtott támogatás esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást.
  3. a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot.
  4. a vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó, a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem azon részéről mely az adóbevallással lezárt évben keletkezett  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott igazolást, a fennmaradó időarányos részre a havi nettó átlag jövedelemre vonatkozó könyvelő által kiállított igazolást, ennek hiányában nyilatkozatot.
  5. nem havi rendszerességgel szerzett jövedelmek esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről kiállított igazolást.
  6. az adómentes bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén, a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban elért nettó jövedelemről  kiállított nyilatkozatot, valamint az őstermelői igazolvány és a betétlap másolatát.


  1. Nem szükséges a kérelmezőnek új kérelem esetén, új igazolást csatolni, illetve ismételt nyilatkozatot tenni a tárgyévei kérelméhez, ha a jogszabályoknak és a rendelet előírásainak megfelelően már benyújtotta és abban változás nem következett be:


  1. a tárgyévei nyugdíjáról szóló igazolást,
  2. a társadalombiztosítási ellátás esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, vagy társadalombiztosítási szerv igazolását,
  3. a szülői felügyeleti jog egyik szülő általi gyakorlása esetén az erre vonatkozó okiratot,
  4. a tartósan beteg, illetőleg fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást,
  5. a középfokú, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében az oktatási intézmény adott félévi igazolását a tanulói, vagy hallgatói jogviszony fennállásáról,
  6. álláskereső esetén az együtt működésről, az álláskereső ellátásról, vagy a regisztrálásról a munkaügyi központ illetékes kirendeltsége által kiadott előző havi igazolást, határozatot, vagy az aktív korú ellátásra való jogosultságot megállapító határozatot,
  7. A gyermek elhelyezése, vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozatot.


  1. Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi, vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.


  1. A rendelet hatálya alá tartozó ellátásokra az Szt., valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet vonatkozó általános rendelkezéseit, fogalom meghatározásait kell alkalmazni.


  1. A rendszeres szociális ellátásokat havonta utólag, minden hónap 5. napjáig, a nem rendszeres szociális ellátásokat a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell folyósítani átutalással a jogosult által megjelölt folyószámlára. Külön kérelem esetén a szociális ellátás a Polgármesteri Hivatal házipénztárából is kifizethető.


2.§

A rendelet 4 § helyébe az alábbi rendelkezés lép


4.§

  1. A települési támogatás megállapításának, illetve a havi rendszerességgel biztosított települési támogatás megállapításának és folyósításának további feltétele, hogy a kérelem benyújtója, illetőleg az ellátás jogosultja, lakókörnyezetének rendezettségét biztosítsa, melynek keretében köteles:


  1. az általa életvitelszerűen lakott ingatlant tisztán tartani, rendeltetésszerűen használni,
  2. a lakóházhoz tartozó udvart gondozni, tisztán tartani, folyamatosan gaz- és gyom mentesíteni, az ott keletkező szemetet és lomot, építési törmeléket folyamatosan elszállíttatni,
  3. az ingatlan előtti járdát – annak hiányában az ingatlan mentén 1,5 m széles sávot – tisztán tartani, szeméttől, gyomtól, télen a hótól, síkosságtól folyamatosan mentesíteni,
  4. gondoskodni az ingatlan rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítésről,
  5. az ingatlanhoz tartozó kerítés állagát megőrizni, megrongálódás esetén megjavítani oly módon, hogy azon keresztül kutya elkószálni ne tudjon.


  1. A (1) bekezdésben meghatározott feltételek meglétét, illetőleg betartását, a polgármesteri hivatal megbízottja a kérelem elbírálása előtt a havi rendszerességgel folyósított és már megállapított támogatás esetében utólagosan szúrópróbaszerűen ellenőrzi.


  1. Az ellenőrzésre jogosult a lakókörnyezet rendezettségére irányuló ellenőrzésbe az Szociális Alapszolgáltatási Központ családgondozóit bevonhatja.


  1. A lakókörnyezet rendezettségének vizsgálata során hivatalos feljegyzés és fényképfelvétel készül, melyhez csatolható a kérelmező lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó nyilatkozata, ha ezt kéri.


  1. Amennyiben az kerül megállapításra, hogy a kérelmező, illetőleg jogosult a tulajdonában, illetőleg használatában álló ingatlan vonatkozásában a (1) bekezdésben írtak bármelyikéről nem gondoskodik, esetenkénti és havi rendszerességgel folyósított települési támogatás részére nem állapítható meg, illetve ha a havi rendszerességgel korábban megállapított települési támogatásban részesül a hatáskört gyakorló szerv a támogatottat határidő megjelölésével a (1) bekezdésben meghatározottak teljesítésére hívja fel. A teljesítésre meghatározott határidő tíz napnál hosszabb nem lehet. Ha a támogatott a megadott határidőig a felhívásban foglaltaknak nem tesz eleget, a támogatást a mulasztás hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.


  1. Nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás azon időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére 


  1. aki - saját maga vagy családtagja(i) - jogosulatlanul vett igénybe pénzbeli vagy természetben nyújtott települési támogatást, rendkívüli települési támogatást és visszafizetési kötelezettségének teljes mértékben nem tett eleget, kivéve ha részletfizetési megállapodás alapján fizetési kötelezettségének határidőben eleget tesz, vagy


  1. akinek - saját maga vagy családtagja (i) - az Önkormányzat felé helyi adó vagy adók módjára behajtandó köztartozás fizetési kötelezettsége áll fenn, amíg azt nem egyenlítette ki, kivéve, ha részletfizetési megállapodás alapján fizetési kötelezettségének határidőben eleget tesz.


  1. Az (1), (5) bekezdésben foglaltakat az ingatlan valamennyi tulajdonosa, használója, lakója vonatkozásában alkalmazni kell.


3.§.

A rendelet 5.§ (6) bekezdését hatályon kívül helyezi:


4.§


A rendelet 6 §. (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

 (4) A temetési támogatás összege: 20.000.Ft.


5.§


A rendelet 7.§ (11) bekezdését hatályon kívül helyezi:


6.§


A rendelet 8.§ (6) bekezdését hatályon kívül helyezi:


7.§


A rendelet 10. §. rendelkezései helyébe az alábbiak szerint módosul:


Települési támogatás a Karácsonyi Ünnepekre

10.§


  1. Az önkormányzat képviselő-testülete Demecser város közigazgatási területén életvitelszerűen lakott ingatlanonként évente egyszer adott év karácsonya előtt, karácsonyi támogatásban - természetbeni formában, vásárlási utalványtámogatásban - részesítheti az ott élő és állandó bejelentett lakcímmel rendelkező személyeket.


  1. A karácsonyi (vásárlási utalvány) támogatás mértéke maximum 5.000,- Ft/ingatlan.


  1. A támogatás megállapítása hivatalból történik.


8.§.

A rendelet 11.§ (1) – (2) bekezdéseit az alábbiak szerint módosítja:


Köztemetés

11.§

  1. A köztemetést a bizottság rendeli el a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 48.§-ában meghatározott esetben.


  1. A bizottság a köztemetés költségének megtérítése alól részben vagy egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.


9.§

  1. Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet elfogadásakor el nem bírált ügyekben is alkalmazandó.


  1. A rendelet a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.