Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2017.(XII.13.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2017. 12. 13- 2017. 12. 13

Demecser Város Önkormányzata Képviselőtestülete „A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról” szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján valamint az V. fejezet tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II. 27) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


1.§

Az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II. 27) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 2. § helyébe az alábbi rendelkezés lép


Általános szabályok

2.§

  1. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szt.), valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint Demecser Város Önkormányzati Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2016. (IX.23.) rendelete (továbbiakban: SZMSZ) alapján átruházott hatáskörben:


  1. A polgármester megállapítja:

aa) a szép korúak és

ab) az újszülöttek részére járó támogatást.

  1. Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága dönt:

ba)  települési támogatás, rendkívüli települési támogatás megállapítása tárgyában

bb) a köztemetés elrendeléséről

bc) a külön rendeletben szabályozott szociális tűzifa támogatás tárgyában.


  1. A települési támogatást és a rendkívüli települési támogatás a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni. A nyújtandó támogatást úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a család létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.


  1. A települési és rendkívüli települési támogatás adható
  1. eseti jelleggel vagy
  2. meghatározott időszakra havi rendszerességgel.


  1. A települési és rendkívüli települési támogatás adható
  1. természetben vagy
  2. pénzbeli ellátás formájában.


  1. Az eseti jelleggel nyújtott rendkívüli települési támogatás összege - az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás, valamint a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtandó települési támogatás kivételével – negyedévente legfeljebb 20.000 Ft.


  1. Az eseti jelleggel adott rendkívüli települési támogatás éves összege – ide nem értve a szépkorúak köszöntése támogatásának összegét - családonként nem haladhatja meg a 100.000 Ft összeget azzal, hogy ezen éves mértéket meghaladóan rendkívüli települési támogatási kérelmet benyújtani nem lehet.


  1. Amennyiben a rendszeres és eseti jelleggel települési és rendkívüli települési támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára eső támogatást teljes összegben kell folyósítani, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.


2.§

A rendelet 8. § (5) bekezdése rendelkezése helyébe az alábbi rendelkezés lép:



  1. A 8.§ (4) bekezdésében foglaltaktól eltérően azon kérelmezők esetében, akik súlyos betegségük miatt rendszeres orvosi kezelés alatt állnak, az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.


3.§

A rendelet 9. § rendelkezései helyébe az alábbi rendelkezés lép:


Települési támogatás szépkorúak köszöntésére és újszülöttek köszöntésére


9.§


  1. Demecser városban élő, 90., 95. és 100 évet betöltött személyek részére települési támogatás szépkorúak köszöntésére (a továbbiakban: szépkorúak köszöntése) támogatást kell megállapítani.

A születésnapi köszöntés részeként a polgármester adja át az önkormányzat által e §-ban meghatározott összegű, hivatalból megállapított szépkorúak köszöntése támogatást, az idős személy időskori egészségügyi problémái megoldására és nehezített életvitele enyhítésére.


  1. A szépkorúak köszöntése támogatásának összege:


  1. 90. életévet betöltött személynek                                   50.000.- Ft/fő,


  1. 95. életévet betöltött személynek                                   75.000.- Ft/fő,


  1. 100. életévet betöltött személynek                    100.000.- Ft/fő.



  1. A Képviselő-testület az újszülöttek részére, akinek legalább az egyik szülője demecseri állandó lakos, és a gyermek születésekor életvitelszerűen Demecserben lakik, 20.000,- forint/fő települési támogatást biztosít.


  1. Az újszülöttek részére járó települési támogatás megállapítása hivatalból történik, a támogatást emléklap kíséretében a polgármester adja át a szülő, törvényes képviselő részére.


4.§


A rendelet 10. §. rendelkezései helyébe az alábbi rendelkezés lép:


Települési támogatás a Karácsonyi Ünnepekre

10.§

  1. Az önkormányzat képviselő-testülete a központi személyi- és  lakcímnyilvántartás alapján pénzbeli települési támogatás formájában karácsonyi támogatást nyújthat a Demecser városban állandó lakóhellyel rendelkező személyek számára, valamint a településen életvitelszerűen a tartózkodási helyen tartózkodó nevelt gyermekek számára.


  1. A rendelkezésre álló keretösszeg figyelembevételével a támogatás mértékét 18 év feletti személyeknél 1.500,- forintban, a 18 éven aluli személyeknél 1.000,- forintban határozza meg.


  1. A támogatás megállapítása hivatalból történik, a pénzbeli települési támogatás átvételére kiskorú személy esetén a törvényes képviselő – szülő, gyám – jogosult, az aláírásával igazolja az átvételt.


  1. A támogatás a képviselő-testület döntésétől függően természetbeni támogatás – utalvány vagy élelmiszercsomag formájában – is megállapítható.



A rendelet 12.§ (2) bekezdését az alábbiak szerint módosítja:


Szociális alapszolgáltatások


12.§


  1. Az önkormányzat a 12.§ (1) bekezdés a), b), c) pontokban foglalt szociális alapszolgáltatásokat a Demecser Város Önkormányzat Szociális Alapszolgáltatási Iroda szolgáltató, önkormányzati szakfeladata útján biztosítja. A 12.§ (1) bekezdés d) pontjában foglalt alapszolgáltatást - ellátási szerződés útján - a Pátrohai Református Egyházközségen keresztül biztosítja az önkormányzat. A kérelmeket a polgármester / alpolgármester bírálja el.



A rendelet 13.§ (3) bekezdését az alábbiak szerint módosítja:


Étkeztetés


13.§.


  1. Étkeztetés a Demecser Város Önkormányzata Szociális Alapszolgáltatási Iroda szolgáltató, önkormányzati szakfeladata útján házhoz szállítással azon személy részére biztosítható, aki kora, egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai vagy szenvedélybetegsége, hajléktalansága miatt nem képes étkezéséről más módon gondoskodik és vállalja a házhoz szállítás költségének megtérítését.



A rendelet az alábbi 14.§-sal egészül ki:


Az étkezetés szempontjából szociális rászorultság

14.§


  1. Életkora alapján étkeztetésre jogosult az a személy, aki a
  1. 18. életévét nem töltötte be és intézményi gyermekétkeztetésben nem részesül vagy
  2. 55. életévét betöltötte.


  1. Egészségi állapota miatt étkeztetésre jogosult az a személy, aki
  1. magasabb összegű családi pótlékban részesül vagy szakorvos által kiállított szakvélemény szerint magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved, vagy
  2. háziorvosi vagy szakorvosi szakvéleménnyel igazolt, krónikus vagy akut megbetegedése, súlyos mozgáskorlátozottsága miatt önmaga ellátásáról – részben vagy egészben – nem tud gondoskodni.


  1. Fogyatékossága miatt étkeztetésre jogosult az a személy, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.


  1. Háziorvos, szakorvos által igazolt pszichiátriai betegsége, daganatos megbetegedése, szív-és érrendszeri, mozgásszervi, reumatikus betegsége, egyéb tartós, súlyos betegsége miatt étkeztetésre jogosult az a személy, aki fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igényel és önmaga ellátására részben vagy egészben nem képes.


  1. Szenvedélybetegsége miatt étkeztetésre jogosult az a személy, aki háziorvos, szakorvos által megállapított kóros (krónikus) alkoholizmusa, kábítószer függősége miatt fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igénylő, de az alkoholizmusát, kábítószer függőségét gyógyító igazolt kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatásban vett illetve vesz részt.



  1. Hajléktalansága miatt étkeztetésre jogosult az a személy, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik.


  1. Étkezetésre jogosult az a személy, aki nyugellátásban, egyéb nyugdíjszerű ellátásban, özvegyi nyugdíjban, rehabilitációs járadékban, rehabilitációs ellátásban, rokkantsági nyugdíjban, ápolási díjban, egészségkárosodási, gyermekfelügyeleti támogatásban részesül.



  1. A szociális rászorultságot a rendszeres pénzellátást megállapító határozat, a fogyatékosságot, pszichiátriai vagy szenvedélybetegséget háziorvosi, vagy kezelőorvosi (pszichiátriai, neurológiai) szakvélemény igazolja.


8.§


  1. Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet elfogadásakor el nem bírált ügyekben is alkalmazandó.


  1. A rendelet 2.§ (3) bekezdésében foglalt újszülöttek támogatását a 2017. november 1. után született újszülöttekre kell alkalmazni.


  1. A rendelet a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.

Mellékletek