Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017(III.27.) önkormányzati rendelete

díszpolgári cím és kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2019. 05. 28

a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. FEJEZET


Általános rendelkezések

  1. §


A rendelet célja, hogy a város önkormányzata széleskörű nyilvánosság előtt, ünnepélyes keretek között és maradandóan kívánja kifejezésre juttatni a város közvéleményének elismerését, megbecsülését és háláját mindazon személyek iránt, akik


  1. Demecser város általános fejlődéséért, lakosai életkörülményeinek javításáért közvetlenül vagy közvetve kifejtett várospolitikai, gazdasági, tudományos, kulturális (művészeti) sport, ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági munkásságukkal, a városnak hírnevet szereztek; kivívták a város lakosságának általános megbecsülését;


  1. foglalkozásuk körében a városban példamutató szakmai gyakorlatot folytatva - amely párosult becsületességgel és emberszeretettel - köztiszteletet váltottak ki maguk iránt a város lakosságának többsége előtt;


  1. gazdag életművükkel a magyar népet vagy ezen keresztül az egyetemes emberiséget szolgálják mind az országhatáron belül, mind kívül.


2.  §


  1. A rendelet hatálya kiterjed a városban lakó, a városból elszármazott, a városhoz közvetlenül nem kötődő minden olyan magyar vagy külföldi állampolgárságú személyre, aki megfelel a rendelet céljában meghatározott bármelyik feltételnek, illetve a díszpolgári cím vagy kitüntető díj adományozására a város önkormányzatának képviselő-testülete alkalmasnak látja.


  1. A rendelet 9. §-ában meghatározott díjak közösségeknek is adományozhatók.


  1. A Díszpolgári cím kivételével a kitüntető díjak közösségek részére is adományozható.


3. §


  1. A rendeletben meghatározott díjak adományozására
  1. önkormányzati intézmények vezetője, szakmai közössége,
  2. települési képviselő,
  3. országgyűlési képviselő,
  4. nyilvántartásba vett egyesület, társadalmi szervezet alapítványi kuratórium,
  5. gazdálkodó szervezet,
  6. egyházi tanács,
  7. Demecser város polgárai által, legalább 10 aláírást tartalmazó beadvánnyal lehet javaslatot tenni.


  1. A javaslatot tevő kitüntetésenként csak annyi személyt javasolhat, amennyit az adott évben díjanként adományozni lehet. Ha a javaslatot tevő több személyt javasol, mint amennyit az adott címre lehet, akkor az általa tett javaslatok kitüntetésenként érvénytelenek


  1. [1] A díszpolgári cím esetében a képviselő- testület évente egy személyt, a kitüntető díjak esetében két-két személyt tisztelhet meg az adományozással.


  1. A díszpolgári cím és a kitüntető díjak átadására a Várossá nyilvánítás Napján – július 1-én - szervezett ünnepség keretében, széles nyilvánosság előtt kerül sor úgy, hogy biztosított legyen a kitüntetések átadása eseményeinek a helyi tömegkommunikáció általi megörökítése.


  1. A díszpolgári címet és kitüntető díjakat a város polgármestere adja át.


  1. A díszpolgári cím és a kitüntető díjak adományozására szóló javaslattételi felhívást az önkormányzati időszaki lapjában lehetőség szerint közzé kell tenni.


II. FEJEZET


Díszpolgári cím

4.  §


A rendelet 1. §-ában meghatározott cél érdekében a város önkormányzata "DEMECSER VÁROS DÍSZPOLGÁRA" címet alapít az azzal járó díszes oklevéllel és-a város domborművű címerét ábrázoló bronzplakettel "A Város Díszpolgára" felirattal, melyek a város kapuját szimbolizáló díszes kulccsal együtt kerülnek átadásra.


A díszpolgári cím adományozásának feltételei

5.  §


  1. A város önkormányzata díszpolgári címet a várossá nyilvánításának évfordulója alkalmából adományoz.


  1. A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személy részletes életútját, valamint kiemelten azokat a tevékenységeit, amelyek indokolják a díszpolgári cím adományozását. A javaslato(ka)t minden év május hónap utolsó napjáig lehet előterjeszteni.


  1. A beérkezett javaslato(ka)t a polgármesterből, alpolgármesterből és az önkormányzati bizottságok elnökeiből álló bíráló bizottság előzetesen véleményezi és rangsorolja.


  1. A bíráló bizottság által előterjesztett javaslat(ok)ról - új személyi javaslattétel(ek) kizárásával - a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozatával dönt. A döntés meghozatalára irányuló szavazásnál a képviselő-testület nem térhet el a (3) bekezdés szerint felállított rangsortól.


  1. A „város napján” történő beiktatáson a város polgármestere ünnepélyes külsőségek között az adományozottnak - elhunyt vagy megjelenésében akadályozott személy esetén hozzátartozójának (megbízottjának) - átnyújtja a 4. §-ban megjelölt kitüntetést. Ha elhunyt adományozottnak nincs a kitüntetés átvételére jogosult hozzátartozója, a díszpolgári oklevelet képletesen kell átadni. Megjelenésében akadályozott adományozott vagy annak hozzátartozója részére a kitüntetést a képviselő-testület által kijelölt települési képviselő (képviselők) személyesen adja át, illetve ha az adományozott külföldi, a kitüntetést külképviseleten keresztül kell részére eljuttatni.


  1. Idegen anyanyelvű adományozott esetén az oklevél szövegéről anyanyelvének megfelelő - esetleg angol nyelvű fordítást kell készíteni.


A díszpolgársággal járó jogok

6.  §


A város díszpolgára azon túl, hogy élvezi a város lakosságának általános tiszteletét, személyének külön megbecsülése az alábbiakban jut kifejezésre.


  1. Neve és személyes adatai bekerülnek az "Demecser Város Díszpolgárainak Névkönyve" című díszes albumba.
  2. A város által rendezett hivatalos ünnepségekre meghívást kap, illetve esetenként a város külföldi kapcsolatai fenntartása érdekében szervezett látogatások küldöttségébe is jelölhető.
  3. Tanácskozási joggal részt vehet a város képviselő-testületének és bizottságainak ülésein.
  4. Jogosult a városfejlesztési programok tervezetei megismerésére, véleményezésére.
  5. A címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetheti.
  6. A címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetheti.
  7. Elhalálozása esetén - hozzátartozóinak akaratától függően - díszsírhely illeti meg.



Alaki és nyilvántartási előírások

7. §


A díszpolgári cím adományozását tanúsító oklevélnek tartalmaznia kell


  1. az adományozó megnevezését;
  2. az adományozott nevét, hivatását, hivatali beosztását vagy címét (tudományos fokozatát, művészeti díját, állami kitüntetését, stb.), külföldinél állampolgárságát;
  3. az adományozás rövid indoklását;
  4. az adományozó képviselő-testületi határozat számát és keltét;
  5. a város polgármesterének és jegyzőjének aláírását, valamint az önkormányzat pecsétjét.


  1. §


  1. A díszpolgárok nyilvántartásával kapcsolatos ügykezelési tevékenységet a Polgármesteri Hivatal végzi.


  1. A 6. § a.) pont szerinti névkönyvbe az 7. § (1) bekezdés b.)-d.) pontjában meghatározott adatokat kell feltüntetni, valamint csatolni kell a díszpolgárról készített fényképet.


III. FEJEZET


Városi kitüntető díjak

  1. §


Demecser Város Képviselő-testülete


  1. DEMECSER VÁROSÉRT DÍJAT
  2. PEDAGÓGIAI DÍJAT
  3. KÖZSZOLGÁLATI DÍJAT
  4. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI DÍJAT
  5. TESTNEVELÉSI ÉS SPORT DÍJAT
  6. IPARI, MEZŐGAZDASÁGI ÉS KERESKEDELMI DÍJAT  a l a p í t.
  7. [2] CIVIL SZERVEZETEK KIEMELKEDŐ TÁMOGATÓJA DÍJAT alapít



A kitüntető díjak leírása

  1. §


  1. Demecser Városért Díj adományozható azoknak a személyeknek vagy közösségeknek, akik a város fejlődésének elősegítése, felemelkedésének előmozdítása, hírnevének gyarapítása érdekében tevékenységükkel vagy rendkívüli teljesítményükkel elismerést szereztek a városnak.


  1. Pedagógiai Díj adományozható annak a személynek és közösségnek, aki kiemelkedő eredményt ért el az óvodai, iskolai és művészeti oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén, magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példaadó magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben.


  1. Közszolgálati Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a város közéletében, köztisztviselői vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek, vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, és ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybevevők körében.


  1. Közegészségügyi Díj adományozható azoknak a személyeknek vagy közösségeknek, akik a gyógyító-megelőző munkában, illetve a gondozás és rehabilitáció területén hosszú időn át kiemelkedő, vagy az átlagtól eltérő, a munkaköri kötelességet meghaladó tevékenységet fejtenek ki, tevékenységükkel általános elismerést vívtak ki a város lakosságának körében és magatartásuk, közösségi és magánéletük példamutató.


  1. Testnevelési és Sport Díj adományozható a város érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért vagy nemzetközi sportteljesítményért azoknak a személyeknek vagy csapatoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a város közössége elé.




  1. Ipari, Mezőgazdasági és Kereskedelmi Díj adományozható azoknak a személyeknek vagy közösségeknek, akik kiemelkedő tevékenységet fejtenek ki az ipar, a mezőgazdaság vagy a kereskedelem területén, tevékenységükkel általános elismerést vívtak ki a város lakosságának körében és magatartásuk, közösségi és magánéletük példamutató.


  1. [3] Civil Szervezetek Kiemelkedő Támogatója Díj adományozható azoknak a személyeknek, vagy közösségeknek, akik munkásságuk során kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki annak érdekében, hogy Demecser Város Önkormányzatánál működő civil szervezetek működésének színvonala minél magasabb legyen. Ezzel a tevékenységükkel általános elismerést vívtak ki a város lakosságának körében, magatartásuk, közösségi – és magánéletük példamutató.



A Díjak adományozásának rendje

  1. §


  1. A kitüntető díj adományozására tett javaslatok a rendelet melléklete szerinti nyomtatványon nyújthatók be.


  1. Az (1) bekezdés szerinti javaslatot a polgármesterhez kell benyújtani minden év május hónap utolsó napjáig. Újabb személyi javaslato(ka)t ezt követően már nem lehet előterjeszteni.


  1. [4] A Demecser Városért Díj és a Civil Szervezetek Kiemelkedő Támogatója Díj odaítélésére a polgármesterből, alpolgármesterből és az önkormányzati bizottságok elnökeiből álló bíráló bizottság tesz javaslatot.


  1. A Pedagógiai Díj, Testnevelési és Sport Díj, Közegészségügyi Díj odaítélésére a Képviselő-testület Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága tesz javaslatot.


  1. A Közszolgálati Díj odaítélésére a képviselőtestület Ügyrendi Bizottsága tesz javaslatot.


  1. Az Ipari, Mezőgazdasági és Kereskedelmi Díj odaítélésére a képviselőtestület Pénzügyi Bizottsága tesz javaslatot.


  1. A bizottságok által előterjesztett javaslat(ok)ról - új személyi javaslattétel(ek) kizárásával - a képviselő-testület minősített többséggel hozott határozatával dönt. A döntés meghozatalára irányuló szavazás lebonyolításánál a képviselő-testület nem térhet el a bizottság által felállított rangsortól.



A kitüntető díjakkal járó jogok

  1. §


A kitüntető Díjakkal kitüntetett személy


  1. neve és személyes adatai bekerülnek "DEMECSER VÁROS KITÜNTETETTJEI" c. Névkönyvbe.
  2. a város által rendezett hivatalos ünnepségekre meghívást kap, illetve esetenként a város külföldi kapcsolatai fenntartására szervezett látogatások küldöttségeibe is jelölhető;
  3. képviselő-testületi üléseken tanácskozási joggal részt vehet a kapott kitüntető díj szakterületét érintő napirendek tárgyalásánál;
  4. jogot szerez arra, hogy elhalálozásuk esetén díszsírhelyre való temetése felől - ha ahhoz a hozzátartozók hozzájárulnak - a képviselő-testület döntsön.
  5. A kitüntető díjakkal oklevél és tárgyjutalom jár.


IV. FEJEZET


Átmeneti és vegyes rendelkezések

  1. §


  1. A díszpolgári cím és a kitüntető díj visszavonható, ha arra az adományozott személy
    méltatlanná vált.



  1. A méltatlanná válást nyomós okból (pl. súlyos bűncselekmény elkövetése, a város közvéleménye által elítélt erkölcsi magatartás) a 3. § (1) bekezdésében felsoroltak az adományozónál (városi önkormányzat képviselő-testülete) kezdeményezhetik.


  1. A képviselő-testület a méltatlanná válás kérdésében minősített többséggel hozott és részletes indoklást tartalmazó határozatával dönt A díszpolgári cím visszavonását tartalmazó döntésről az érintett személyt értesíteni kell, illetve el kell rendelni nevezettnek a névkönyvből való törlését.


  1. §


  1. A rendeletben részletezett cím és díjak bármelyike - kivételesen - elhunyt személy részére is adományozható, ha az adományozásra jogosult megfelel a címre vagy díjra vonatkozó általános előírásoknak, valamint ez irányú tevékenységével elősegítette a mai társadalom értékeinek kialakulását.


  1. Az (1) bekezdés szerint adományozott díjat az elhunyt személy legközvetlenebb hozzátartozójának (özvegy, gyermek, szülő, testvér) kell átadni.


  1. §


  1. E rendelet 2017. április 1. napján lép hatályba.


  1. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti 15/2001.(VII.30.) önkormányzati rendelet.




Váradi László sk.                                                                               Dr. Mátyás B. Szabolcs sk.

polgármester                                                                                                 jegyző


[1]

Módosította a 13/2019.(V.27.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2019. május 28-tól.

[2]

Kiegészítette a 13/2019.(V.27.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2019. május 28-tól.

[3]

Kiegészítette a 13/2019.(V.27.) önkormányzati rendelet 3.§-a. Hatályos: 2019.május 28-tól.

[4]

Módosította a13/2019.(V.27.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2019.május 28-tól.