Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2018.(VII.23.) önkormányzati rendelete

Demecser Város Önkormányzati Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2016. (IX.23.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 07. 23- 2018. 07. 23

Demecser Város Önkormányzat  Képviselő- testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország  Alaptörvénye  32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 43. § (3) bekezdése alapján a következőket rendeli el:


1. §


Demecser Város Önkormányzati Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2016. (IX.23.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) II. fejezet 26. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

26. §


  1. A város polgármestere megbízatását főállásban tölti be. Ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket jogszabályok és a Képviselő-testület részére meghatároz.


  1. A polgármester az Mötv. 71. §-a szerint havonta illetményre, valamint költségtérítésre jogosult. Az illetmény és költségtérítés mértékét a törvény határozza meg.


  1. A polgármester kötetlen munkaidőben látja el feladatait.


  1. Amennyiben a képviselő-testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal ugyanabban az ügyben nem hozott döntést, a polgármester határozatot hozhat az alábbi ügyekben:


a)  szociális ügyek,

b)  gyermekvédelmi ügyek.


  1. A polgármester dönthet a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó következő önkormányzati ügyekben:


  1. pályázatok benyújtása esetén, ha a pályázati határidő a következő ülésig lejár,
  2. az önkormányzati vagyon megóvása érdekében szükséges élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet esetében, ha az elhárítás miatt intézkedést kell hozni.
  3. közbiztonságot, közegészségügyet érintő ügyekben.


  1. A polgármester a részére átruházott hatáskörben megállapított feladat ellátásához rendelt pénzügyi keret felhasználásról önállóan dönt. A képviselő-testület részére utólag beszámolási kötelezettséggel tartozik.


  1. A polgármesterre átruházott hatáskörök jegyzékét a rendelet 1. melléklete határozza meg.


2. §


A Rendelet II. fejezet 28. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


28.§


  1. A jegyző ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket jogszabályok és a Képviselő-testület részére meghatároz.


  1. Az aljegyző ellátja mindazon feladatokat, mellyel a jegyző megbízza.


  1. A jegyző és az aljegyző kötetlen munkaidőben látják el feladataikat.


  1. A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetére - legfeljebb hat hónap időtartamra - a jegyzői feladatok ellátásáról a polgármester által kijelölt köztisztviselő gondoskodik.


3. §


A Rendelet 1. melléklet IV. 9. pontja az alábbi bekezdésekkel egészül ki:


10) Dönt Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II.27.) rendeletben meghatározott krízishelyzetben lévők támogatásról.


11) Határozatban dönt a közművesítési hozzájárulás mértékéről és a megfizetés módjáról.


4. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.



Demecser, 2018. július 23.









Váradi László sk.


Inzsöl János sk.

polgármester


jegyző