Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020.(III.16.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II. 27) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 03. 16- 2020. 03. 16

Demecser Város Önkormányzata Képviselőtestülete „A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról” szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján valamint az V. fejezet tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II. 27) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1.§

Az önkormányzat által nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II. 27) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 1.§ b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


1.§

b) természetbeni szociális ellátásként

- települési támogatás a Húsvéti és Karácsonyi Ünnepekre

- köztemetést

- rendkívüli települési támogatást

biztosít.

2.§

A rendelet 3.§ (1) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:


3.§

  1. Az ellátások megállapítása iránti kérelmeket az ellátás formájának megfelelő nyomtatvány kitöltésével a Demecseri Közös Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani.

3.§

A rendelet 4.§-a (3) és (6) pontjai helyébe az alábbi rendelkezés lép:


A pénzbeli ellátásra való jogosultság önkormányzati rendeletben előírt feltétele, a lakókörnyezet rendezettségének biztosítása


4.§

  1. Az ellenőrzésre jogosult a lakókörnyezet rendezettségére irányuló ellenőrzésbe az Szociális Alapszolgáltatási Iroda családgondozóit bevonhatja.


  1. Nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás azon időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére aki - saját maga vagy családtagja(i) - jogosulatlanul vett igénybe pénzbeli vagy természetben nyújtott települési támogatást, rendkívüli települési támogatást és visszafizetési kötelezettségének teljes mértékben nem tett eleget, kivéve ha részletfizetési megállapodás alapján fizetési kötelezettségének határidőben eleget tesz.

4.§

A rendelet 5.§-a (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép és a rendelet 5.§-a az alábbi (6)-(7) bekezdésekkel egészül ki:


Települési támogatás gyógyszerkiadások viseléséhez

5.§


  1. Települési támogatás gyógyszerkiadások viseléséhez (a továbbiakban: gyógyszersegély) biztosított támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek


  1. a családjában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetén annak 200%-át nem haladja meg, továbbá


  1. a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége (a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz) eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át.


  1. A gyógyszersegély a kérelem benyújtását követő hónap első napjától állapítható meg.


  1. A gyógyszersegély támogatásra való jogosultságot meg kell szűntetni:


  1. ha a kérelmező lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik, vagy a kérelmező elhalálozott, vagy


  1. ha a kérelmező valamint a háztartásában élő személyek jövedelmi, vagyoni viszonyaiban – e támogatásra irányadó jövedelemhatárt érintő – változás következik be,


a változás hónapjának utolsó napjával.


5.§

A rendelet 8.§-a az alábbi (6) (7) (8) ponttal egészül ki:


8.§

(6) A támogatás mértéke esetenként maximum 25.000,- forintig terjedhet.


(7) A támogatás összegének megítélése során figyelembe kell venni, hogy a kérelem mire irányul, a család nagyságát, a szociális helyzet súlyosságát, a kérelmező által igazolt tényeket, pl. halálesetet, kórházi kezelést, gyógyszerköltségének mértékét, elemi kár bekövetkezésével felmerült kár nagyságát.


(8) A támogatás természetbeni juttatás formájában is nyújtható, élelmiszercsomag formájában.


6.§

A rendelet 10.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


Települési támogatás a Húsvéti és Karácsonyi Ünnepekre

10.§


  1. Az önkormányzat képviselő-testülete a központi személyi-és lakcímnyilvántartás alapján pénzbeli települési támogatás formájában húsvéti és karácsonyi támogatást nyújthat a Demecser városban állandó lakóhellyel rendelkező családok / háztartások számára.


  1.  A támogatás megállapítása hivatalból történik.


  1. A támogatás nyújtása az éves költségvetési rendeletben megállapított szociális keret terhére történik.


  1. A támogatás természetbeni formában is nyújtható, élelmiszercsomag vagy utalvány formájában.


  1. A támogatás összegét, formáját a képviselő-testület határozattal állapítja meg.

8.§

  1. Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet elfogadásakor el nem bírált ügyekben is alkalmazandó.


  1. A rendelet a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.


Rátkai Sándor sk.

Bötykös Katalin sk.

polgármester

jegyző