Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020.(I.7.) önkormányzati rendeletének indokolása

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2020. 01. 08
Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz, a 8–38. §-hoz és az 1–3. melléklethez
Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról
1. §.-hoz
A Képviselő-testület és szervei számára a Mötv-ben és más jogszabályokban meghatározott feladat, hatásköri, szervezeti, és működési előírásokat az e rendeletben foglaltak figyelembevételével kell alkalmazni.
2. §.-hoz
Az önkormányzat hivatalos megnevezését, székhelyét, működési területét, szerveit tartalmazza.
Az önkormányzati feladatok kormányzati funkció szerinti megjelölését a 3. melléklet tartalmazza.
3. §-hoz
Az Önkormányzat a helyi kitüntetések és elismerő címek alapítására és adományozására külön önkormányzati rendeletet alkot. A kitüntetések a „Városnapon”, minden év július hónapján vagy a Demecseri Káposztás Napokon kerülnek átadásra.
4. §.-hoz
Az Önkormányzat testvértelepülései:
Kisdobrony (Ukrajna) és Marosjára (Románia)
5. §.-hoz
Az Önkormányzat működésének nyilvánosságát szabályozza, részletezi.
A rendelet a hirdetőtáblára való kifüggesztés napján válik kihirdetetté.
6. §.-hoz
Az önkormányzat feladat-és hatásköreit tartalmazza. Az önkormányzat jogi személy. Az önkormányzati feladat- és hatáskörök képviselőtestületet illetik meg. A Képviselő-testület egyes hatásköreinek gyakorlását rendeletben szerveire átruházhatja. Az átruházott hatáskörök tovább nem ruházhatók. Az átruházott hatásköröket a 2. melléklet tartalmazza.
7. §.
A Képviselő-testület működése
A Képviselő-testület összehívása, vezetése
A Képviselő-testület működésével, összehívásával, vezetésével kapcsolatos szabályokat tartalmazza.
A képviselő - testület tagjainak száma 7 fő (képviselők és a polgármester). A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetén a képviselő-testületet a Pénzügyi Bizottság elnöke hívja össze és vezeti. Tartós akadályoztatásnak minősül a szabadság kivételével a 30 nap időtartamot meghaladó betegség, egyéb távollét. A képviselő-testület ülésének időpontjáról - nyilvánosság biztosítása érdekében - a polgármester a meghívót az ülés tervezett időpontját megelőző 3 nappal a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján közzé teszi, valamint ugyanebben az időpontban a Demecser honlapon megjelenteti.
8. §.-hoz
A Képviselő-testület a munkatervében meghatározott ütemezés szerint évente legalább 6 ülést tart.
A Képviselő-testület az ülés időtartamának elhúzódása esetén dönthet arról, hogy az ülést félbeszakítja és a következő munkanapon a meg nem tárgyalt napirendek tárgyalását tovább folytatja.
9. §.-hoz
Az alakuló ülésre vonatkozó szabályokat tartalmazza.
10. §.-hoz
Az ülésre meg kell hívni:
1. képviselőket,
2. a jegyzőt,
3. előterjesztőket,
4. azokat a személyeket, akit az ülés meghívója megjelöl.
11. §.-hoz
A Képviselő-testületet összehívására vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A meghívót az ülés tervezett időpontja előtt 3 nappal elektronikus és írásos levél formájában kell a képviselőnek és a meghívottak részére megküldeni.
12. §.-hoz
A rendkívüli ülésre vonatkozóan tartalmaz szabályozást.
13. §.-hoz
A határozatképtelen ülést 3 napon belül változatlan napirenddel kell összehívni. A napirendi javaslathoz készült előterjesztéseket nem kell ismételten megküldeni a képviselők számára.
14. §.-hoz
A Képviselő-testület az ülés időtartamának elhúzódása esetén dönthet arról, hogy az ülést félbeszakítja és a következő munkanapon a meg nem tárgyalt napirendek tárgyalását tovább folytatja.
15. §.-hoz
Az ülésvezető jogköreit részletezi.
16. §.-hoz
A tanácskozás rendjét tartalmazza és az ülésvezető jogköreit.
17. §.-hoz
A Képviselő-testület ülése napirendjének tárgyalási sorrendjét határozza meg.
18. §.-hoz
Az előterjesztésekre vonatkozóan tartalmaz szabályozást. A testületi ülésre az előterjesztés kizárólag írásban kerülhet benyújtásra. Indokolt vagy halaszthatatlan esetben a polgármester engedélyezheti az írásba foglalt előterjesztésnek és/vagy a határozati javaslatnak az ülésen történő kiosztását, illetve a szóbeli előterjesztést. Az előterjesztések döntési javaslatainak törvényességét a jegyző előzetesen véleményezi, az előterjesztés jogszabályba ütközésének tényét a Képviselő-testület felé előzetesen jelzi. Az előterjesztő a napirendi pont vitájának lezárásáig az előterjesztését – az erre irányuló külön szavazás nélkül – visszavonhatja.
19. §.-hoz
Halaszthatatlan döntést igénylő ügyben a sürgősségi indítványt írásban, a sürgősség tényét megindokolva, legkésőbb a testületi ülést megelőző munkanapon 14 óráig a polgármesterhez kell írásban benyújtani. Sürgősségi indítványt tehetnek a testület tagjai és a jegyző.
20. §.-24. §-hoz
A képviselő-testület működésével kapcsolatos szabályokat tartalmaz, a kérdésre, felszólalásra, vitára, szavazásra, titkos szavazásra vonatkozóan.
25. §.-hoz
A Képviselő-testület alakszerű döntéseinek formai kérdéseit határozza meg.
26. §.-hoz
A rendeletalkotás szabályairól rendelkezik. A Képviselő-testület által elfogadott rendelet hiteles, végleges szövegét a jegyző szerkeszti meg. A jegyző évenként - illetve jogszabályváltozás esetén soron kívül - gondoskodik a hatályos önkormányzati rendeletek felülvizsgálatáról, azok Képviselő-testület elé terjesztéséről.
27. §.-hoz
A Képviselő-testület üléséről 1 példányos jegyzőkönyvet kell készíteni.
28. §-hoz
A Képviselő-testület üléséről hangfelvétel készül.
29. §.-hoz
A Képviselő-testület évente egy alkalommal, a településen közmeghallgatást tart. A közmeghallgatás meghívóját a polgármester a közmeghallgatás tervezett időpontja előtt 3 nappal a településen elhelyezett hirdetőtáblákon, valamint az önkormányzat honlapján közzéteszi. A közmeghallgatásról külön jegyzőkönyv készül.
30. §.-35. §-hoz
A képviselő-testület szerveinek működését tartalmazza, a képviselő, a bizottságok, a polgármester, jegyző, aljegyző feladatait, hatáskörét tartalmazza.
36. §.-hoz
Az Önkormányzati Hivatal jogállását, részletes feladatait, működési rendjét tartalmazza.
37. §.-hoz
A Roma Nemzetiségi Önkormányzattal való együttműködés szabályait részletezi.
38. §.-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.
Az 1. sz. melléklet a bizottságok feladatait, a 2. sz. melléklet az átruházott hatásköröket, a 3. sz. melléklet Demecser Város Önkormányzata államháztartási szakágazat rend szerinti besorolását tartalmazza.