Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

A gyermekvédelem helyi rendszeréről és térítési díjairól

Hatályos: 2022. 01. 01
A gyermekvédelem helyi rendszeréről és térítési díjairól
Részletes indokolás
Az 1–12. §-hoz és az 1. melléklethez
Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 9/2008.(IV.18.) önkormányzati rendeletét és Demecser Város Önkormányzata Polgármesterének a gyermekvédelmi ellátások intézményi térítési díjairól szóló 5/2013.(IV.16.) önkormányzati rendeletét szakmai konzultáció keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya (a továbbiakban: Kormányhivatal) vizsgálta. A szakmai konzultáció során a rendelet jogszabálysértő rendelkezéseivel kapcsolatos megállapításokat tett a Kormányhivatal. A megállapítások figyelembevételével került megalkotásra a rendelet-tervezet. Célszerűnek láttuk a korábbi rendeletek hatályon kívül helyezésével új rendelet megalkotását a módosítás helyett.
A rendelet-tervezetben szabályozásra kerültek az önkormányzat által nyújtott ellátások:
a) pénzbeli és természetbeni ellátás:
aa) gyermekétkeztetés,
ab) szünidei gyermekétkeztetés a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak számára.
b) személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:
ba) gyermekjóléti szolgáltatás,
bb) gyermekek napközbeni ellátása,
bc) gyermekek átmeneti gondozása.
Az új rendelet a kerekítés szabályai szerint tartalmazza a térítési díjakat. Szabályozásra került a térítési díj kedvezmény is.
Hatályát veszti Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 9/2008.(IV.18.) önkormányzati rendelete.
Hatályát veszti Demecser Város Önkormányzata Polgármesterének a gyermekvédelmi ellátások intézményi térítési díjairól szóló 5/2013.(IV.16.) önkormányzati rendelete.