Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 8/2021.(IX.4.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.01.
Az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 8/2021.(IX.4.) önkormányzati rendelete módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
Az 1–4. §-hoz
A rendelet-tervezetben szereplő önkormányzati rendelet megalkotását a - jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva – az alábbiak szerint indokolom:
1. §-hoz
Az önkormányzat minden évben a húsvéti ünnepek alkalmából hivatalból vagy kérelemre élelmiszercsomag formájában természetbeni támogatást nyújt, amennyiben a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át. A módosítással lehetővé válik, hogy igazolások benyújtása helyett a támogatás iránti kérelemben nyilatkozzanak a háztartás 1 főre jutó havi jövedelméről. Az ügyfelek nagy számára való tekintettel ez jelentősen meggyorsítja az ügyintézést.
2. §-hoz
Az önkormányzat minden évben a karácsonyi ünnepek alkalmából hivatalból vagy kérelemre élelmiszercsomag formájában természetbeni támogatást nyújt, amennyiben a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át. A módosítással lehetővé válik, hogy igazolások benyújtása helyett a támogatás iránti kérelemben nyilatkozzanak a háztartás 1 főre jutó havi jövedelméről. Az ügyfelek nagy számára való tekintettel ez jelentősen meggyorsítja az ügyintézést.
3. §-hoz
Köztemetés elrendelhető, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik. A köztemetés költsége a mindenkori legolcsóbb III. osztályú temetési költség, eddig lefeljebb 100.000.-Ft volt. Az infláció drasztikus emelkedésével ez az összeg már nem elegendő a köztemetés költségeire, így szükséges annak megemelése.
4. §-hoz
Hatályba léptető, valamint hatályon kívül helyező rendelkezés.