Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2024. 03. 02

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.02.
Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről
Végső előterjesztői indokolás
Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testületének
az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről
szóló …./2024. (…...) önkormányzati rendeletéhez
Demecser Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 26/2018.(XII.10.) önkormányzati rendeletével fogadta el Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: rendelet).
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya szakmai konzultáció keretein belül vizsgálta Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2018.(XII.10.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: rendelet). A szakmai konzultáció során több megállapítást tett, melyek értelmében a rendelet több ponton ellentétes a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvénnyel (a továbbiakban: Ltv.), így szükséges annak felülvizsgálata. A szakmai konzultáció megállapításai alapján a rendelet szabályozásának összehangolása indokolt a hatáskörök tekintetében. A rendelet olyan rendelkezéseket is tartalmaz a Polgármesteri Hivatal feladatainak meghatározása tekintetében, amelynek megalkotására nincs rendeletalkotási felhatalmazása a Képviselő-testületnek. A rendelet a Pénzügyi Bizottság, illetve a Polgármester elsőfokú határozata ellen fellebbezési jogot biztosít. Azonban a szakmai konzultáció megállapítása szerint a bérlakásokkal kapcsolatos kérelmek elbírálása nem hatósági ügy, így a fellebbezési jogról sem lehet rendelkezni. A szakmai konzultáció szerint a rendelet többféle bérbeadási jogcímet állapít meg, mint amennyit az Ltv. meghatároz. A rendelet pedig nem terjeszkedhet túl az Ltv-ben meghatározott lakástípusokon. A rendelet mellékleteinek megjelölése sem felel meg a jogalkotási követelményeknek. A jogalkotásról szóló törvény szerint a jogszabálynak a címzettek számára egyértelműen értelmezhető szabályozási tartalommal kell rendelkeznie. Ez a lakásba fogadható személyekre vonatkozó rendelkezések meghatározásánál nem valósul meg, nem elég konkrét a szabályozás, ami jogbizonytalanságot eredményez. A rendelet szabályozza a helyiségbérek mértékét, amelyet a törvény értelmében önkormányzati rendelet nem szabályozhat, mivel arra nincs felhatalmazása. Ezeken túlmenően a szakmai konzultáció megállapította, hogy a rendelet nem rendelkezik teljes körűen több szabályozási tárgykörről. Mindezeket figyelembe véve a rendelet újbóli módosítása helyett célszerűnek láttuk annak hatályon kívül helyezését és új rendelet megalkotását.
I. Fejezet
A rendelet általános rendelkezéseit tartalmazza. A rendelet hatályát, a bérbeadói jogokat és az értelmező rendelkezéseket szabályozza.
II. Fejezet
Az önkormányzati lakásokkal és helyiségekkel kapcsolatos feladatkörökről rendelkezik. A Képviselő-testület, a Pénzügyi Bizottság, a Polgármester és a Közös Hivatal feladatait tartalmazza.
III. Fejezet
Az eljárási szabályokról rendelkezik. A bérbeadás jogcímeire, a költségelvű bérlakások bérbeadásának feltételeire, a pályázat kiírására, benyújtására, elbírálására tartalmaz rendelkezéseket. Meghatározza a szociális helyzet alapján meghatározott lakbérű lakások lakásbérletének, a szolgálati lakások, átmeneti lakások bérbeadásának szabályait, valamint az adatkezelésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
IV. Fejezet
A lakásbérlet általános szabályain belül a bérleti szerződés létrejöttét, a bérleti jogviszony kizárását, a szerződés tartalmát, a bérlőtársi jogviszonyt, az albérlet szabályait, a jogcím nélküli lakáshasználatot szabályozza. A felek jogaira és kötelezettségeire vonatkozó rendelkezéseken belül a lakás használatba adására, annak rendeltetésszerű használatára, az életvitelszerű lakásban tartózkodás kötelezettségére, a lakás használatának ellenőrzésére, díjfizetési kötelezettségekre, a külön szolgáltatásokra, a hátralékok kezelésére és az átalakításra, korszerűsítésre, karbantartásra és felújításra, lakásba fogadás feltételeire tartalmaz szabályokat. A bérleti jogviszony megszűnésével kapcsolatban rendelkezik a megszűnés eseteiről, a lakásátadás szabályiról, lakás cseréjéről, bérlő halála esetén az átadás szabályiról, a lakásbérleti jogviszony folytatásáról, elhelyezési kötelezettség vállalásáról, és a bérbeadásról törvényben előírt kötelezettség alapján.
V. Fejezet
A nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozó szabályokról rendelkezik. Ennek keretében a jogviszony létrejöttére, a bérbeadó és bérlő jogaira és kötelezettségeire, a hasznosítás egyéb szabályaira és a jogcím nélküli használatra tartalmaz rendelkezéseket.
VI. Fejezet
A lakások és helyiségek elidegenítésével kapcsolatos szabályokról rendelkezik. Szabályozást tartalmaz az elővásárlási jogra, a részletfizetési kedvezményre, az elővásárlási joggal nem érintett lakások és helyiségek elidegenítésére és a jelzálog bejegyzésére vonatkozóan.
VII. Fejezet
A lakások elidegenítéséből származó bevételek kezeléséről és felhasználásáról rendelkezik.
VIII. Fejezet
Záró rendelkezéseket tartalmaz.