Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 02

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.02.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz
Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről és a végrehajtás szabályairól
1. §-ához
A rendelet hatályát szabályozza.
2. §-ához
A Képviselő-testület Demecser Város Önkormányzat mérlegét mutatja be, azok megbontásával együtt, hivatkozva a mellékletben megtalálható részletekre.
A megállapított költségvetési bevételek tervezésénél – a költségvetési kiadási főösszeg különbözete miatt - a költségvetési törvény 3. számú melléklet szerinti támogatás figyelembe vételével került meghatározásra a mérleg, mely különbözet összegét 40.000.000 Ft-ban állapítja meg.
A Képviselő-testület a különbözet összegének fedezetéül a nem finanszírozott kiadás fedezetének finanszírozására Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 3. melléklet 2.1.5. pontja - Önkormányzatok rendkívüli támogatása jogcím Önkormányzatok rendkívüli támogatása előirányzat a települési Önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatást jelöli meg, mely bevétel a költségvetési bevételek közé betervezésre került.
3. §-ához
A költségvetés részletezését tartalmazza, melyet részletesen a mellékletek mutatnak be. A szöveges indoklás részletesen az előterjesztésben található meg.
4. §-ához
A végrehajtás szabályait határozza meg.
5. §-ához
Az előirányzatok módosításáról rendelkezik, felhatalmazást ad a polgármesternek a kiemelt kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra, a Képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett, továbbá a polgármesternek és az intézmények vezetőinek a rovatok közötti átcsoportosításra. Rendelkezik a Környezetvédelmi Alap felhasználásáról.
Ennek a célja a gördülékenyebb működés biztosítása.
6. §-ához
A gazdálkodás szabályairól rendelkezik.
7. §-ához
A költségvetés végrehajtásának ellenőrzését, a belső ellenőrzés tartalmazza.
8. §-ához
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.