Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 6/2000 (III.7.) önkormányzati rendelete

A díszpolgári cím, a Pro Urbe Emlékérem, Ibrányért Díszcímer, valamint a Város Kiváló Közalkalmazottja, a Város Kiváló Köztisztviselője kitüntetés adományozásáról

Hatályos: 2018. 03. 28- 2020. 06. 25


IBRÁNY VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK

6/2000. /III.17./KT. sz.

r e n d e l e t e[1]




A díszpolgári cím, a Pro Urbe Emlékérem, Ibrányért Díszcímer, a Város Kiváló Közalkalmazottja, a Város Kiváló Köztisztviselője, valamint Ibrány Kiváló Tanulója kitüntetés adományozása



Ibrány Város Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és utókor elé.



IBRÁNY VÁROSDÍSZPOLGÁRA CÍMET,

PRO URBE EMLÉKÉRMET,  IBRÁNYÉRT DÍSZCÍMERT ÉS A VÁROS KIVÁLÓ KÖZALKALMAZOTTJA, A VÁROS KIVÁLÓ KÖZTISZTVISELŐJE KITÜNTETÉST



alapít, s ezen elismerések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét a következő rendeletben szabályozza:


A DÍSZPOLGÁRI CÍM


1. §.


  1. Az „Ibrány Város Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a városon belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.


  1. Díszpolgári cím évente egy adományozható.


  1. [2]A díszpolgári címmel külön erre a célra készített 11,5 cm átmérőjű, 0,8 cm vastagságú bronz emlékplakett jár. A plakett hátoldalán Ibrány város címere, első oldalán a város főtere épületeinek kontúrja, „ IBRÁNY VÁROS DÍSZPOLGÁRA” felirat valamint az elismerésben részesülő személy neve és az adományozás éve található. A plakett tárolására  méretre készült egyedi , a város címerének dombornyomatával ellátott bőr tok szolgál. Az emlékplakett mellé díszoklevél jár.



  1. A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehet a polgármester, a képviselő-testület tagja, vagy a képviselő-testület bármely bizottsága az adott évre vonatkozóan, április 15-ig.

2. §.


  1. A város díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.




  1. A város díszpolgára:
  1. tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,
  2. az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.



(3) A város díszpolgárát az önkormányzat saját halottjának tekinti.


A PRO URBE EMLÉKÉREM


3. §.


  1. a Pro Urbe emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi szervezeteknek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi kulturális élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.


(2)[3] Pro Urbe Emlékérem évente legfeljebb 3 adományozható.


(3)[4] A PRO URBE Emlékérem kitüntetés külön erre a célra készített 11,5 cm átmérőjű, 0,8 cm vastagságú bronz emlékérem. Az emlékérem hátoldalán Ibrány város címere, első oldalán Ibrányi László (1659-1705) II. Rákóczi Ferenc ezredes kapitányának alakja, s felette az „ IBRÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA  PRO URBE” felirat valamint az adományozás éve található. Az érem tárolására  méretre készült egyedi , a város címerének dombornyomatával ellátott bőr tok szolgál.

(3a)[5] A Pro Urbe Emlékérem mellé díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek értéke nem lehet egyének esetén nettó 75.000.-Ft-nál, csoport esetén nettó 150.000.-Ft-nál kevesebb.


  1. A Pro Urbe Emlékérem adományozására javaslatot tehet a polgármester, a képviselő-testület tagja, vagy a képviselő-testület bármely bizottsága adott évre vonatkozóan, április 15-ig.


3/A. §.


IBRÁNYÉRT DÍSZCÍMER


  1. Ibrányért Díszcímer adományozható azoknak a személyeknek, vagy személyek csoportjának, akik a munkájuk során a munkahelyükön kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, s a munkájukon kívül a város közéleti tevékenységében aktívan részt vesznek.


  1. [6]Ibrányért Díszcímer évente legfeljebb 3 adományozható.


(3)[7]  Az Ibrányért Díszcímer kitüntetéshez külön erre a célra készített 11,5 cm átmérőjű kör alakú kristály emlékplakett jár. A plaketten gravírozással  Ibrány város címere, található. A plakett tárolására  méretre készült egyedi díszdoboz szolgál.

(3a[8]) Az Ibrányért Díszcímer mellé díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek a nettó összege egy személy esetén       50.000.-Ft, csoport esetén 100.000.-Ft


(4)Az Ibrányért Díszcímer adományozására irányuló javaslatot, indítványt tehet:

  • helyi társadalmi szervezet,
  • polgármester,
  • képviselő-testület tagja,
  • képviselő-testület bizottsága,
  •  helyi intézmények vezetője.

A javaslatokat az adott évre vonatkozóan április 15-ig lehet megtenni.


3/B. §.


A VÁROS KIVÁLÓ KÖZALKALMAZOTTJA, A VÁROS KIVÁLÓ KÖZTISZTVISELŐJE



  1. A Város Kiváló Közalkalmazottja, Köztisztviselője cím adományozható azoknak a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek, akik a munkájuk során tartósan (minimum 10 éven át) kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, s munkahelyükön a tevékenységüket a közösség elismeri.


  1. [9]A Város  Kiváló  Közalkalmazottja,  Köztisztviselője  cím  évente  legfeljebb négy (kettő-kettő) adományozható.


  1. [10]A cím mellé díszoklevél és  pénzjutalom jár, melynek az összege nettó 50.000.-Ft



  1. A Város Kiváló Közalkalmazottja, Köztisztviselője cím adományozására irányuló javaslatot, indítványt az adott évre vonatkozóan április 15-ig jogosult megtenni a munkahely, intézmény vezetője.



„ 3/C §


IBRÁNY KIVÁLÓ TANULÓJA


  1. Ibrány Kiváló Tanulója elismerés adományozható annak az ibrányi állandó lakcímmel rendelkező, felsőoktatási intézmény (BSc, MSc) nappali tagozatán államilag finanszírozott képzésben tanuló diáknak,   aki a tanulmányi előmenetelében  legalább az utolsó két, egymást követő félévben kiemelkedő  (BSc képzés esetén minimum 4,51 százados, MSc illetve osztatlan képzés esetén minimum 4,01 százados tanulmányi eredmény ) teljesítményt nyújtott,  ezáltal  példát mutat a város  fiatalságának, s ezt a teljesítményét a közösség elismeri.



  1. Nem adható kitüntetés annak a hallgatónak, aki a tanulmánya idején félévet ismételt, illetve halasztott.


  1. Az  Ibrány Kiváló Tanulója  elismerés  évente  legfeljebb kettő  adományozható.


  1. [11]Az elismerés mellé díszoklevél és egyszeri pénzjutalom jár, melynek az összege nettó 50.000.-Ft.
  2. Az elismerés csak egy alkalommal adományozható egy személynek.


  1. Az Ibrány Kiváló Tanulója elismerés adományozására irányuló javaslatot, indítványt az (1) bekezdésben meghatározott feltételek egyidejű hitelt érdemlő igazolásával ( Tanulmányi Osztály által kiadott igazolás, leckekönyv másolat, stb..)  adott évre vonatkozóan július 15-ig  jogosult megtenni bárki, akinek a feltételeknek megfelelő hallgatóról információja van.


„ 3/D §[12]


Elismerés várossá válásunk 25. évfordulója alkalmából



  1. Várossá válásunk 25. évfordulója alkalmából elismerés adható azoknak az ibrányi lakosoknak, akik önkormányzati képviselőként, önkormányzati bizottsági tagként, helyi intézmény dolgozójaként, vezetőjeként, helyi civil szervezet tagjaként tevékenységével, munkájával hozzájárult, tett azért, hogy Ibrány a városi címet elnyerhette.


  1.  Az elismerés  csak egy alkalommal, 2018. évben  adományozható.


  1. Az   elismerésből alkalmanként   legfeljebb tíz  adományozható.


  1. Az elismerés mellé díszoklevél és Hollóházi porcelán egyedileg gyártott ajándéktárgy jár.


  1. Az elismerés csak egy alkalommal adományozható egy személynek.



  1. Az elismerés adományozására irányuló javaslatot, indítványt tehet:
  • polgármester,
  • képviselő-testület tagja,
  • képviselő-testület bizottsága,
  • helyi intézmények vezetője
  • helyi civil szervezet.


  1. A javaslatokat  április 15-ig lehet megtenni.






Az elismerések adományozásának rendje


4. §.


  1. A kitüntetéseket az államalapítás ünnepének (augusztus 20) alkalmával kell átadni, azonban ezektől egyéb, kiemelt esemény kapcsán a képviselő-testület döntése alapján el lehet térni.


  1. Az elismerések odaítélését és átadását megelőző eljárást a Képviselő-testület Szavazatszámláló Ügyrendi Jogi Bizottsága folytatja le. A Bizottság a 3/C §-ban meghatározott kitüntetés kivételével a javaslatok benyújtására rendelkezésre álló határidőt követő 60 napon belül folytatja le a megelőző eljárást, s terjeszti a javaslatát a Képviselő-testület elé. Az Ibrány Kiváló Tanulója elismerés esetén legkésőbb július 31-ig folytatja le az előkészítő eljárást, s terjeszti javaslatát a Képviselő-testület elé.



(2a)[13] A Bizottság  megelőző eljárása során megtartott ülésére - a 3/C §-ban meghatározott kitüntetési javaslat előkészítésének kivételével – a javaslat tevőt is meg kell hívni.


  1. Az előkészítő bizottság a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.


  1. Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


  1. A képviselő-testület az elismerések odaítéléséről minősített többséggel, azaz a megválasztott képviselők több, mint felének a szavazatával dönt.


  1. [14] A képviselő-testületnek lehetősége van arra, hogy a javasolt személy/személyek csoportja részére a javaslatban szereplő kitüntetési fajtától eltérő kitüntetés adományozásáról döntsön.


Az elismerések visszavonása


5. §.


  1. A díszpolgári cím, a Pro Urbe Emlékérem, az Ibrányért Díszcímer és a Város Kiváló Közalkalmazottja, Köztisztviselője cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.


  1. Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.


  1. A visszavonással kapcsolatos eljárásra a 4. §-ban foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


Vegyes rendelkezések


6. §.


  1. Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.


  1. Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.


7. §.


Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


Ibrány, 2000. március 7.


                                               Berencsi Béla                        Csongrádi Zoltánné dr.

                                               polgármester                                         jegyző

[1]

Egységes szerkezetbe az 1/2017 (I.27.),  16/2017 (V.31.), 1/2018 (II.7.) és 6/2018 (III.27.) módosító önkormányzati rendeletekkel. Hatályos: 2018. március 28-tól.

[2]

Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[3]

Módosította az 1/2018 (II.7.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[4]

  Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 2.§-a


[5]

  Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 2.§-a


[6]

Módosította az 1/2018 (II.7.) önkormányzati rendelet 2.§-a.

[7]

Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[8]

Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[9]

Módosította az 1/2018 (II.7.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[10]

Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 4.§-a

[11]

Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 5.§-a

[12]

Módosította a 6/2018 (III.28.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[13]

Módosította a 16/2017 (V.31.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[14]

Módosította a 16/2017 (V.31.) önkormányzati rendelet 1.§-a