Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 6/2000 (III.7.) önkormányzati rendelete

A díszpolgári cím, a Pro Urbe Emlékérem, Ibrányért Díszcímer, valamint a Város Kiváló Közalkalmazottja, a Város Kiváló Köztisztviselője kitüntetés adományozásáról

Hatályos: 2020. 06. 26- 2020. 07. 26


IBRÁNY VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK

6/2000. /III.17./KT. sz.

r e n d e l e t e[1]




A díszpolgári cím, a Pro Urbe Emlékérem, Ibrányért Díszcímer, a Város Kiváló Közalkalmazottja, a Város Kiváló Köztisztviselője, valamint Ibrány Kiváló Tanulója kitüntetés adományozása



Ibrány Város Önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és utókor elé.



IBRÁNY VÁROS DÍSZPOLGÁRA CÍMET,

PRO URBE EMLÉKÉRMET,  IBRÁNYÉRT DÍSZCÍMERT ÉS A VÁROS KIVÁLÓ KÖZALKALMAZOTTJA, A VÁROS KIVÁLÓ KÖZTISZTVISELŐJE KITÜNTETÉST



alapít, s ezen elismerések adományozásának feltételeit és az eljárás rendjét a következő rendeletben szabályozza:


A DÍSZPOLGÁRI CÍM


1. §.


  1. Az „Ibrány Város Díszpolgára” cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a városon belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.


  1. Díszpolgári cím évente egy adományozható.


  1. [2]A díszpolgári címmel külön erre a célra készített 11,5 cm átmérőjű, 0,8 cm vastagságú bronz emlékplakett jár. A plakett hátoldalán Ibrány város címere, első oldalán a város főtere épületeinek kontúrja, „ IBRÁNY VÁROS DÍSZPOLGÁRA” felirat valamint az elismerésben részesülő személy neve és az adományozás éve található. A plakett tárolására  méretre készült egyedi , a város címerének dombornyomatával ellátott bőr tok szolgál. Az emlékplakett mellé díszoklevél jár.



  1. A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehet a polgármester, a képviselő-testület tagja, vagy a képviselő-testület bármely bizottsága az adott évre vonatkozóan, április 15-ig.

2. §.


  1. A város díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.




  1. A város díszpolgára:
  1. tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,
  2. az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg.



(3) A város díszpolgárát az önkormányzat saját halottjának tekinti.


A PRO URBE EMLÉKÉREM


3. §.


  1. a Pro Urbe emlékérem adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi szervezeteknek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi kulturális élet bármely ágazatában kiemelkedő hasznos munkát végeztek és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.


(2)[3] Pro Urbe Emlékérem évente legfeljebb 3 adományozható.


(3)[4] A PRO URBE Emlékérem kitüntetés külön erre a célra készített 11,5 cm átmérőjű, 0,8 cm vastagságú bronz emlékérem. Az emlékérem hátoldalán Ibrány város címere, első oldalán Ibrányi László (1659-1705) II. Rákóczi Ferenc ezredes kapitányának alakja, s felette az „ IBRÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA  PRO URBE” felirat valamint az adományozás éve található. Az érem tárolására  méretre készült egyedi , a város címerének dombornyomatával ellátott bőr tok szolgál.

(3a)[5] A Pro Urbe Emlékérem mellé díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek értéke nem lehet egyének esetén nettó 75.000.-Ft-nál, csoport esetén nettó 150.000.-Ft-nál kevesebb.


  1. A Pro Urbe Emlékérem adományozására javaslatot tehet a polgármester, a képviselő-testület tagja, vagy a képviselő-testület bármely bizottsága adott évre vonatkozóan, április 15-ig.


3/A. §.


IBRÁNYÉRT DÍSZCÍMER


  1. Ibrányért Díszcímer adományozható azoknak a személyeknek, vagy személyek csoportjának, akik a munkájuk során a munkahelyükön kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, s a munkájukon kívül a város közéleti tevékenységében aktívan részt vesznek.


  1. [6]Ibrányért Díszcímer évente legfeljebb 3 adományozható.


(3)[7]  Az Ibrányért Díszcímer kitüntetéshez külön erre a célra készített 11,5 cm átmérőjű kör alakú kristály emlékplakett jár. A plaketten gravírozással  Ibrány város címere, található. A plakett tárolására  méretre készült egyedi díszdoboz szolgál.

(3a[8]) Az Ibrányért Díszcímer mellé díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek a nettó összege egy személy esetén       50.000.-Ft, csoport esetén 100.000.-Ft


(4)Az Ibrányért Díszcímer adományozására irányuló javaslatot, indítványt tehet:

  • helyi társadalmi szervezet,
  • polgármester,
  • képviselő-testület tagja,
  • képviselő-testület bizottsága,
  •  helyi intézmények vezetője.

A javaslatokat az adott évre vonatkozóan április 15-ig lehet megtenni.


3/B. §.


A VÁROS KIVÁLÓ KÖZALKALMAZOTTJA, A VÁROS KIVÁLÓ KÖZTISZTVISELŐJE



  1. A Város Kiváló Közalkalmazottja, Köztisztviselője cím adományozható azoknak a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek, akik a munkájuk során tartósan (minimum 10 éven át) kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, s munkahelyükön a tevékenységüket a közösség elismeri.


  1. [9]A Város  Kiváló  Közalkalmazottja,  Köztisztviselője  cím  évente  legfeljebb négy (kettő-kettő) adományozható.


  1. [10]A cím mellé díszoklevél és  pénzjutalom jár, melynek az összege nettó 50.000.-Ft



  1. A Város Kiváló Közalkalmazottja, Köztisztviselője cím adományozására irányuló javaslatot, indítványt az adott évre vonatkozóan április 15-ig jogosult megtenni a munkahely, intézmény vezetője.



„ 3/C §


IBRÁNY KIVÁLÓ TANULÓJA


  1. Ibrány Kiváló Tanulója elismerés adományozható annak az ibrányi állandó lakcímmel rendelkező, felsőoktatási intézmény (BSc, MSc) nappali tagozatán államilag finanszírozott képzésben tanuló diáknak,   aki a tanulmányi előmenetelében  legalább az utolsó két, egymást követő félévben kiemelkedő  (BSc képzés esetén minimum 4,51 százados, MSc illetve osztatlan képzés esetén minimum 4,01 százados tanulmányi eredmény ) teljesítményt nyújtott,  ezáltal  példát mutat a város  fiatalságának, s ezt a teljesítményét a közösség elismeri.



  1. Nem adható kitüntetés annak a hallgatónak, aki a tanulmánya idején félévet ismételt, illetve halasztott.


  1. Az  Ibrány Kiváló Tanulója  elismerés  évente  legfeljebb kettő  adományozható.


  1. [11]Az elismerés mellé díszoklevél és egyszeri pénzjutalom jár, melynek az összege nettó 50.000.-Ft.
  2. Az elismerés csak egy alkalommal adományozható egy személynek.


  1. Az Ibrány Kiváló Tanulója elismerés adományozására irányuló javaslatot, indítványt az (1) bekezdésben meghatározott feltételek egyidejű hitelt érdemlő igazolásával ( Tanulmányi Osztály által kiadott igazolás, leckekönyv másolat, stb..)  adott évre vonatkozóan július 15-ig  jogosult megtenni bárki, akinek a feltételeknek megfelelő hallgatóról információja van.



„ 3/D §[12]


KÖZÖSSÉGÜNK SZOLGÁLATÁÉRT



  1. „Közösségünk Szolgálatáért” kitüntetés adományozható azoknak, akik  a város önkormányzati, illetve egyéb, más helyi intézménye, rendészeti szerve dolgozójaként, vezetőjeként, helyi civil szervezet tagjaként, önkormányzati bizottság tagjaként,  tevékenységével, lelkiismeretes munkájával Ibrány lakosságát, közösségét  példamutatóan szolgálja.


  1. A kitüntetésből évente   legfeljebb kettő  adományozható.


  1. A kitüntetés mellé díszoklevél és pénzjutalom jár, melynek az összege nettó 30.000.- Ft.


  1. Az elismerés adományozására irányuló javaslatot, indítványt tehet:
  • polgármester,
  • képviselő-testület tagja,
  • képviselő-testület bizottságának elnöke,
  • helyi intézmények, rendészeti szervek vezetője
  • helyi civil szervezet.


  1. A javaslatokat 2020. évben az adott  évre vonatkozóan július 15-ig, ezt követően az adott évben április 15-ig lehet megtenni”






Az elismerések adományozásának rendje


4. §.


  1. A kitüntetéseket az államalapítás ünnepének (augusztus 20) alkalmával kell átadni, azonban ezektől egyéb, kiemelt esemény kapcsán a képviselő-testület döntése alapján el lehet térni.


  1. Az elismerések odaítélését és átadását megelőző eljárást a Képviselő-testület Szavazatszámláló Ügyrendi Jogi Bizottsága folytatja le. A Bizottság a 3/C §-ban meghatározott kitüntetés kivételével a javaslatok benyújtására rendelkezésre álló határidőt követő 60 napon belül folytatja le a megelőző eljárást, s terjeszti a javaslatát a Képviselő-testület elé. Az Ibrány Kiváló Tanulója elismerés esetén legkésőbb július 31-ig folytatja le az előkészítő eljárást, s terjeszti javaslatát a Képviselő-testület elé.



(2a)[13] A Bizottság  megelőző eljárása során megtartott ülésére - a 3/C §-ban meghatározott kitüntetési javaslat előkészítésének kivételével – a javaslat tevőt is meg kell hívni.


  1. Az előkészítő bizottság a javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki. Egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé.


  1. Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén posztumusz kitüntetés is adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.


  1. A képviselő-testület az elismerések odaítéléséről minősített többséggel, azaz a megválasztott képviselők több, mint felének a szavazatával dönt.


  1. [14] A képviselő-testületnek lehetősége van arra, hogy a javasolt személy/személyek csoportja részére a javaslatban szereplő kitüntetési fajtától eltérő kitüntetés adományozásáról döntsön.


Az elismerések visszavonása


5. §.


  1. A díszpolgári cím, a Pro Urbe Emlékérem, az Ibrányért Díszcímer és a Város Kiváló Közalkalmazottja, Köztisztviselője cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.


  1. Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben az elismerést vissza kell vonni.


  1. A visszavonással kapcsolatos eljárásra a 4. §-ban foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


Vegyes rendelkezések


6. §.


  1. Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik a 2. §. (2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.


  1. Az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.


7. §.


Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


Ibrány, 2000. március 7.


                                               Berencsi Béla                        Csongrádi Zoltánné dr.

                                               polgármester                                         jegyző

[1]

Egységes szerkezetbe a  1/2017 (I.27.),  16/2017 (V.31.), 1/2018 (II.7.) és 6/2018 (III.27.) és a 13/2020 (VI.25.) módosító önkormányzati rendeletekkel. Hatályos: 2020. június 26-tól.

[2]

Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[3]

Módosította az 1/2018 (II.7.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[4]

  Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 2.§-a


[5]

  Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 2.§-a


[6]

Módosította az 1/2018 (II.7.) önkormányzati rendelet 2.§-a.

[7]

Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[8]

Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[9]

Módosította az 1/2018 (II.7.) önkormányzati rendelet 3.§-a

[10]

Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 4.§-a

[11]

Módosította az 1/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet 5.§-a

[12]

Módosította a 13/2020 (VI.25.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. június 26-tól.

[13]

Módosította a 16/2017 (V.31.) önkormányzati rendelet 1.§-a

[14]

Módosította a 16/2017 (V.31.) önkormányzati rendelet 1.§-a