Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 42/2004(XII.31.)

A talajterhelési díj bevezetéséről

Hatályos: 2015. 03. 01


IBRÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLTÉNEK

42/2004. (XII. 31.) önkormányzati rendelete



a talajterhelési díj bevezetéséről



Ibrány Város Képviselő Testülete a környezetterhelési díjról szóló 2004. évi CI. törvénnyel módosított 2003. évi LXXXIX törvény 21/A. §. (2) bekezdésében, valamint 26. §. (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


  1. §.


A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.


  1. §.


  1. A kibocsátó köteles a külön jogszabályban meghatározott talajterhelési díjat fizetni.
  2. A kibocsátó külön jogszabályban meghatározott esetben mentesül a talajterhelési díj megfizetése alól.
  3. A kibocsátó külön jogszabályban meghatározott esetben csökkentett talajterhelési díj megfizetésére köteles.


Adatszolgáltatási és eljárási szabályok


  1. §.


  1. A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie (önadózás) a tárgyévet követő év március 31.-éig. A bevallást a helyi adóhatóság által rendszeresített bevallási nyomtatványon kell megtenni, mely kiküldésre kerül részére.


  1. Ibrány Város Jegyzője (a továbbiakban: jegyző) részére a szolgáltató a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatszolgáltatásra köteles a tárgyévet követő március 31.-ig:


  1. a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, egységesen korrigálva a locsolási kedvezménnyel, vagy a mért locsolási célú vízfelhasználás mennyiségével, továbbá az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiségével.
  2. a kibocsátók köréről.


  1. A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díj a települési önkormányzat környezetvédelmi alapjának a bevételét képezi.


 (4) A kibocsátó a talajterhelési díjat Ibrány Város Önkormányzatának Magyarországi OTP BANK NYRT- nél vezetett 11744003-15732262-03920000 számú számla javára köteles megfizetni.

Díjkedvezmény


4.§

  1. 50 %-os díjkedvezményre jogosult:


  • munkaképességét legalább 67 %-ban elvesztett egyedül élő rokkant
  • a 3 vagy több gyermeket nevelő család
  • 65. éven felüli egyedül élő személy
  • az a házaspár, akinek mindkét tagja betöltötte a 70. életévét


      (2)  100 %-os díjkedvezményre jogosult az a kibocsátó, aki:


a) 70. életévét a kibocsátás évének január 1-jén betöltötte és a kibocsátással érintett beépített ingatlanán fürdőszobával nem rendelkezik és az ivóvíz ellátás az ingatlanon csak falikúttal, illetve kerti csappal  megoldott.


b) a kibocsátással érintett beépített ingatlanán fürdőszobával nem rendelkezik és az ivóvíz ellátás az ingatlanon csak falikúttal, illetve kerti csappal    megoldott., feltéve, ha a családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimumot nem haladja meg


c) a be nem épített üres ingatlanán lévő kerti csapból a vizet kizárólag ivóvízvételre, locsolásra használja.



  (3) Amennyiben a díjkedvezmény figyelembevételével megállapított fizetési kötelezettség a 100.-Forintot nem éri el, a díjat nem kell megfizetni.


(4) Az (1) bekezdésben meghatározott, 50 %-os kedvezményben részesülő kibocsátó amennyiben igazolja az adóhatóságnál, hogy a bevallás benyújtásakor, illetve azt követő 30 napon belül ráköt a szennyvízcsatornára, úgy mentesül a rákötést megelőző évet terhelő talajterhelési díj megfizetése alól 100 %-ban. „


5.§


Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Záró rendelkezés


6. §.



Ez a rendelet 2005. január 1. napján lép hatályba és egyidejűleg a 13/2004. (VII. 02.) KT. rendelete hatályát veszti.


Ibrány, 2004. december 21.


Berencsi Béla                      Bakosiné Márton Mária

polgármester                                       jegyző