Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 13/2006(VI.9.)

Az önkormányzat által létesített helyi szilárd burkolatú közút létesítéséhez kapcsolódó hozzájárulásról

Hatályos: 2006. 06. 09- 2016. 10. 06

IBRÁNY VÁROS KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK

13/2006. (VI. 09.)KT.

r e n d e l e t e


Az önkormányzat által létesített helyi szilárd burkolatú közút létesítéséhez kapcsolódó hozzájárulásról


1.§.

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testülete a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16.§.(1.) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, többször módosított 1997. évi LXXVIII. tv. 28.§.(2.) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a helyi társadalmi viszonyok rendezésére az alábbi rendeletet alkotja:

2.§.

A rendelet hatálya kiterjed Ibrány város közigazgatási területén a helyi szilárd burkolatú közút létesítésével érintett ingatlanokra.

3.§.

(1) A Képviselő testület az önkormányzat beruházásában megvalósuló szilárd burkolatú helyi közút létesítés költségeit részben áthárítja az érintett ingatlanok tulajdonosaira, s ennek összegét a 4.§.-ban meghatározott ingatlanonként 15.000.-Ft-ban határozza meg.


(2) A közműfejlesztési hozzájárulás befizetésekor az Önkormányzat azonnal visszatéríti a befizető részére 2004. október 8.-a előtti közlés esetén a 15 %-os, illetve 2004. október 8-a utáni közlés esetén jogosultságának igazolása mellett a 25 %-os központi közműfejlesztési hozzájárulási támogatást.

4.§.

  1. A közműfejlesztési hozzájárulás szempontjából a szilárd burkolatú helyi közútlétesítéssel közvetlenül érdekeltnek tekintendők azok az ingatlan-, illetve lakástulajdonosok, akiknek az ingatlana előtt létesül a szilárd burkolatú út.


  1. A hozzájárulást ingatlanonként, több lakás esetén lakásonként, több lakásrész esetén lakásrészenként,(lakás-egyenértékenként egyenlő arányban) kell megfizetni.


  1. Amennyiben egy ingatlannak több tulajdonosa van, akkor ők együtt fizetik az ingatlanra jutó költséghányadot.


  1. Az az ingatlan, amely két vagy több oldalról érintett ingatlan (pl. sarok telek), az előbb megépült helyi közút szempontjából tekintendő érintettnek. A két vagy több oldalról érintett ingatlan tulajdonosa csak egy szilárd burkolatú helyi közút megépítése során kötelezhető a hozzájárulás megfizetésére.


  1. E rendelet alkalmazásában ingatlan: az ingatlan nyilvántartás szerint önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített, vagy beépíthető földrészlet, illetve lakóépület.



5.§.


  1. A 4.§.-ban meghatározott hozzájárulást az elkészült szilárd burkolatú helyi közút műszaki átadását követő 1 éven belül a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben eljárva a polgármester írja elő.


(2) A  hozzájárulást az ingatlannak a kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában lévő tulajdonosának kell megfizetni, több tulajdonos esetén a tulajdoni arányok szerint.


  1. A hozzájárulást meghatározó határozat ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni, a kézhezvételtől számított 15 napon belül.


(4) A hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül kell megfizetni.


(5) A Képviselő-testület által átruházott hatáskörben eljárva a polgármester méltányosságból maximum 6 havi, különösen méltányos esetben 12 havi kamatmentes részletfizetést engedélyezhet a kötelezett kérelmére, melyet a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül kell benyújtani.


(6) Késedelmes fizetés esetén a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelt hozzájárulást kell megfizetni.


(7) A 4. § szerint fizetett hozzájárulásokat elkülönített számlán kell kezelni, a bevételt az önkormányzat csak közműfejlesztésekre fordíthatja.


(8) A rendeletben meghatározott feladatokhoz kapcsolódó önkormányzati hatósági ügyek elektronikus úton nem intézhetők.

6.§.


A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, mellyel egyidejűleg a 14/2004. (VII. 02.)KT.

28/2004. (XII. 10.)KT rendeletek, valamint a 17/2005. (X. 07.)KT. rendelet 6. §-a hatályát veszíti.



Ibrány, 2006. május 30.



Berencsi Béla sk.                   Bakosiné Márton Mária sk.

polgármester                                     jegyző