Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2008. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

A vásárokról és piacokról

Hatályos: 2009. 01. 01

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2008. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

A vásárokról és piacokról

2009.01.01.

Ibrány Város Képviselő Testülete a vásárok és piacok működésével, a vásári és piaci helypénzszedéssel kapcsolatos kérdéseket az alábbiak szerint szabályozza:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Ibrány Város területén:

a) az országos kirakodóvásárra,

b) az önkormányzat fenntartásában lévő, Ibrány, Ady u. 1. sz. alatti napi piacra

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya az üzleti árusításra, még akkor sem, ha azt vásár elnevezéssel szervezik.

2. § (1) A városban a napi piacot, és az országos kirakodóvásárt e rendeletben foglaltak alapján kell tartani.

(2) A városban a napi piac tartására kijelölt hely Ibrány, Ady E. u. 1. sz., az ibrányi 1687 hrsz alatt nyilvántartott terület. A piactéren a hét minden napján lehet napi piacot tartani. Napi piacot április 1- szeptember 30.-a közötti időben reggel 6.30 órakor kell nyitni és 11 órakor zárni. Október 1- és március 31.-e közötti időben a nyitás: reggel 7 órakor és zárás 11 órakor.

(3) A napi piac fenntartója: Ibrány Város Önkormányzata, Kezelője: GAMESZ

(4) Országos kirakodóvásár helye: Kirakodóvásár helye a „lapos” 1542, 1544, 1559 hrsz-ú terület vagy a TÜZÉP – Hősök tere – Dózsa György utca – húsbolt- tejcsarnok – élelmiszerbolt közötti terület. Országos kirakodóvásárt minden évben két alkalommal, május 2.-dik vasárnapján és szeptember 2.-dik vasárnapján kell tartani. A vásárt legalább 8 nappal előbb – a helyben szokásos módon és sajtó útján – meg kell hirdetni.

(5) Vásáron és piacon nem hozható forgalomba:

a) nemesfém,

b) gyógyszer,

c) kábítószer,

d) látást javító szemüveg, kontaktlencse,

e) mérgező és veszélyes anyag, növényvédő szer

f) tűzveszélyes robbanó- és robbantószer,

g) fegyver, lőszer,

h) muzeális emlék,

i) az 1993. évi LVIII. törvény hatálya alá tartozó jövedéki termék,

j) védett, illetve fokozottan védett növény, illetve állatfaj,

k) barlangi képződmény,

l) bármely termék, amelynek forgalomba hozatala jogszabályba ütközik.

m) Hálózatról üzemeltethető elektromos készülék, valamint gázüzemű készülék.

(6) Vásáron és piacon az áru értékesítésén kívül vendéglátó ipari, kölcsönző, megőrző, mutatványos, valamint szolgáltató, javító tevékenység folytatható.

3. § (1) Vásáron és piacon csak az árusíthat, aki valamely EGT-államban rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. Vásáron és piacon gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági termelő, népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész és fotóművész, valamint - az (5) bekezdésben foglaltak szerint - magánszemély árusíthat.

(2) A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy kizárólag

a) a saját gazdaságában előállított zöldséget, gyümölcsöt, virágot,

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított terméket,

c) mézet (lépesmézet), saját tenyésztésű, nevelésű állattól származó tejet, tejterméket, tojást, valamint darabolás nélkül vágott és belezett baromfit, továbbá sertéshúsból előállított füstölt húst, étkezési szalonnát, olvasztott étkezési zsírt árusíthat, az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint.

(3) Gomba csak ott árusítható, ahol a piaci gombaárusítás ellenőrzésére és árusítási engedély kiadására a piac területén a teljes nyitvatartási idő alatt szakellenőr működik.

(4) A népművész, a népi iparművész, az iparművész, a képzőművész és a fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.

(5) Az egyéni vállalkozónak, illetve mezőgazdasági kistermelőnek nem minősülő - valamely EGT-államban lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező - egyéb magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat a kirakodóvásáron és használtcikk-piacon alkalomszerűen értékesítheti. A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, továbbeladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

4. § (1) Vásáron és piacon az árusok, illetve a szolgáltatók helyét szakmák szerint elkülönítve az üzemeltető jelöli ki.

(2) Az üzemeltető külön helyet jelölhet ki az egyes termék és termékféleség árusítására.

(3) Helykijelölés hiányában vásáron és piacon a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik.

(4) Az áru elhelyezése, asztalok, sátrak felállítása az árusítási idő kezdete előtt elvégezhető. A helyhasználók a zárást követő 1 órán belül kötelesek a helyet kiüríteni, áruikat, felszerelésüket elszállítani.

(5) Az állandó helyhasználók számára az üzemeltető megengedi, hogy felszerelésüket, áruikat az árusítási idő után is az elfoglalt területen hagyják, amennyiben azok őrzéséről gondoskodnak.

(6) Helyhasználatra az jogosult, aki az üzemeltető által kiadott napi vagy állandó helyhasználati engedélyével rendelkezik.

(7) Napi helyhasználatra a helypénzjegy jogosít. A helypénzjegy másra nem ruházható át. A napi helyhasználatra jogosult számára kijelölt helyét kiürítette, úgy azt az üzemeltető másnak, naponta többször is kiadhatja.

(8) Állandó helyhasználati engedély határozott időre adható. A határozott időre szóló helyhasználati engedély egy hétnél rövidebb időtartamra és egy hónapnál hosszabb időtartamra nem adható.

(9) A határozott időre szóló helyhasználati engedély kiadása esetén, amennyiben a jogosult nem veszi igénybe teljes időtartamra az asztalt, árusítóhelyet, a kiadás időtartama alatt másnak nem lehet kiadni.

(10) A helyhasználati engedély azonnali hatállyal visszavonható, ha a jogosult az engedélyben vagy e rendeletben előírt feltételeket, szabályokat ismételten megszegi vagy az engedéllyel bármely módon visszaél. Ebben az esetben a befizetett díj az üzemeltetőt illeti.

(11) Helyhasználatra jogosult által használt területen mindenfajta változtatás (építés, bontás, műszaki vagy egyéb berendezés beépítése, átalakítása, megszüntetése stb.) csak a fenntartó írásbeli engedélye alapján végezhető.

5. § (1) E rendelet mellékeltében meghatározott díjtételek szerint helypénzt kell fizetni a vásárra és piacra bevitt minden áru és az elfoglalt terület után is.

(2) Az áru mennyisége után kell a helypénzt megfizetni az őstermelőknek, továbbá azoknak, akik élőállatot, vagy a rendelet mellékeltében tételesen felsorolt – forgalomba hozható – terméket árusítanak.

(3) Minden más esetben a helypénzt a terület után kell megfizetni.

(4) A helypénz kiszámítása szempontjából minden megkezdett négyzetméter egésznek számít.

(5) Helypénzt kell fizetni az árut szállító jármű után is, ha az üzemeltető engedélyével a vásár, illetve a piac területén marad, vagy az árusítás járműről történik.

6. § (1) Napi helyhasználatért a helypénzt az árusítás megkezdése előtt készpénzben kell megfizetni. A helypénzt kezelő a megfizetett díj ellenében folyószámmal, értékjelzéssel ellátott helypénzjegyet köteles adni.

(2) A helyhasználó a helypénzjegyet mindaddig köteles megőrizni, és ellenőrzéskor felmutatni, amíg a helyet elfoglalva tartja.

(3) A helypénzt az árusítás időtartamától függetlenül az egész napra megállapított díjtétel szerint kell megfizetni.

7. § Az engedélynél nagyobb terület elfoglalása esetén, vagy a használati díj alapjául szolgáló áru eltagadása esetén a helyhasználó a többletterület, illetve árumennyiség után megállapított helypénz kétszeresét köteles megfizetni.

8. § (1) Élelmiszert csak a kijelölt helyen és erre a célra elhelyezett asztalokon szabad árusítani. Az úgynevezett földes áru – asztal hiányában – ládából, kosárból, zsákból is árusítható.

(2) Közvetlen fogyasztásra kerülő csomagolatlan élelmiszert (pl. tejet, tejterméket, kenyeret, péksüteményt, gyúrt tésztát, cukorkát, stb./ a szennyeződés megakadályozása végett letakarva kell árusítani.

(3) Az áru tárolására szolgáló tartály /edény, láda, kosár, stb./ a burkoló- és csomagoló anyag minőségének olyannak kell lenni, hogy az áru ízét, szagát, minőségét károsan ne befolyásolja. Az áru eladásánál, szállításánál és csomagolásánál csak tiszta csomagolóanyagot szabad használni.

(4) A vásáron és piacon csak fogyasztásra alkalmas, jellegének megfelelő és hamisítatlan élelmiszer hozható forgalomba. Szakvizsgára szoruló áru /gomba, vágott állat, stb./ hatósági szakvizsgálat nélkül nem árusítható.

(5) Gombát árusítani csak az arra kijelölt helyen szabad. A gombát árusítás előtt átvizsgálás és az engedélyezés végett, gombaszakértőnek kell bemutatni. Ha a gombaszakértő az árusítást engedélyezte, úgy arról igazolást ad ki, melyet az árus az árusítás időtartama alatt jól látható helyen köteles tartani. A forgalomból kizárt vagy meg nem vizsgált gombát el kell kobozni, és meg kell semmisíteni. Gomba árusítása csak azon a vásáron történhet, ahol a gombavizsgálatot végezték és az engedélyt kiadták.

(6) Az árusok az általuk használt helyet az árusítás időtartama alatt kötelesek tisztán tartani.

(7) Az élelmiszer forgalmazására vonatkozó előírások folyamatos ellenőrzésére a polgármesteri hivatal illetékes.

9. § (1) Az állatforgalomra az országos rendelkezések az irányadók.

(2) A vásáron csak vészmentes helyről hozott, állategészségügyi szempontból kifogástalan kisállat (tyúk, kacsa, liba, gyöngytyúk), kedvtelésből tartott állat (pl: díszmadár, aranyhörcsög, tenderi malac, kutya, macska) árusítható. A napi piacon állat nem forgalmazható.

(3) A vásár területére állatot bevinni és árusítani csak az állatorvosi vizsgálat után szabad.

10. § (1) A vásár és piac területén lévő építményeket, berendezési tárgyakat, felszereléseket, valamint fákat, növényeket és útburkolatot megrongálni tilos.

(2) Nem eladásra szánt állatot /különösen kutyát/ a vásár és piac területére bevinni tilos.

(3) A vásár és piac területére csak árut szállító jármű mehet be. A járműveket, /ide értve a kerékpárokat és kézikocsikat is/ a 6. §. (5) bekezdésében foglaltak kivételével az áru le- és felrakása után a vásár területéről azonnal el kell vinni.

(4) A vásár és piac területén tilos a forgalmat akadályozni, a közlekedési utakat eltorlaszolni, hangoskodni, mások alkudozásába beleszólni, azt megzavarni.

(5) A vásár és piac területén sátrat, pavilont, bódét felállítani csak a fenntartó engedélye alapján szabad.

(6) Az áruk mérésénél csak érvényes hitelesítésű mérőeszközök használhatók.

(7) A vásár és piac területén tilos a szerencsejáték és minden olyan tevékenység, amely az emberek megtévesztésére, félrevezetésére irányul.

(8) A vásár és piac területén tüzet rakni, nyílt lángot használni tilos. A meleg ételek készítésével és forgalomba hozatalával foglalkozó árusítók megfelelő tűzbiztonságot nyújtó tűzhelyet tartoznak használni.

(9) A vásár és piac területét használók a tűzvédelmi berendezésekkel kapcsolatos hibákat, hiányosságokat vagy tűzrendészeti előírásokat sértő cselekményeket, tüzet okozó körülményeket és az esetleges tűzeseteket azonnal kötelesek a tűzoltóságnak és az üzemeltetőnek jelenteni.

11. § (1) Piacigazgatási ügyekben I. fokú hatóság a jegyző.

(2) A vásárok és piacok rendjét a forgalomba hozott termékeket, valamint a jogszabályokban foglaltak megtartását a jegyző, ÁNTSZ, Országos Tisztiorvosi Hivatal kirendeltségei, az állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző állomások, a fogyasztóvédelmi felügyelőségek és az ellenőrzésre jogosult más hatóságok, valamint tagjaik tekintetében a területi gazdasági kamrák ellenőrzik.

(3) A vásár és piac rendjét, valamint az árusításra vonatkozó jogszabályi rendelkezések megszegői legfeljebb 3 hónapra kitilthatóak a vásár területéről. A jövedéki terméket szabálytalanul értékesítő árus kitiltásáról az illetékes vámhivatalt értesíteni kell.

12. § Hatályon kívül helyezte a 11/2012 (VI.08.) önkormányzati rendelet 1. § (4)bekezdése

13. § Ez a rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet