Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

A közterület védelméről

Hatályos: 2013. 09. 26

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

A közterület védelméről1

2013.09.26.

Ibrány Város Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek védelmére az alábbi rendeletet alkotja:

Közterületek általános használata

1. § (1) közterületet elfoglalni, illetve azt a rendeltetésétől eltérő módon használni, csak engedély alapján lehet.

(2) A Képviselő testület a közterület használatával, igénybevételével kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyeket érintő hatáskörét átruházza a polgármesterre, aki ezen ügyekben első fokon jár el.

(3) A közterület használatára vonatkozó engedély meghatározza a használat módját, valamint annak időtartamát- mivel csak meghatározott időtartamra adható ki- (év, hó, nap).

(4) A közterület használatára kiadott engedélyt az engedélytől eltérő használat esetén vissza kell vonni.

(5) Közterület használatáért a használó díjat köteles fizetni, melyet az elfoglalt terület négyzetmétere, valamint annak időtartama alapján kell kiszámítani a rendelet 1. mellékletben meghatározott díjtételek alapján, de a minimális díjtétel 2700.- Ft

A közterület filmforgatási célú használata

2. § (1) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, önkormányzati tulajdont érintő képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatáért a jogszabályban meghatározott mértékű díjat kell fizetni.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott díj fizetése alól mentesül a 3 nap időtartamot meg nem haladó, s 500 m2 nagyságot el nem érő közterület igénybevételével járó, kizárólag oktatási célokat szolgáló közérdekű filmalkotások forgatása.

(4) A 3 nap időtartamot meg nem haladó, s 500 m2 nagyságot el nem érő közterület igénybevételével járó Közérdekű célokat szolgáló tudományos és ismeretterjesztő témájú filmalkotások a (2) bekezdésben meghatározott díjból 50% díjkedvezményben részesülnek.

3. § (1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg folyamatosan az egy hét időtartamot.

(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 22 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után 3 napon belül, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően, de legkésőbb 60 napon belül újra biztosítani kell.

(4) A polgármesteri hivatal és környékén a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb-parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2 területet.

(6) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(7) Ha a Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használata csak ennek leteltét követően hagyható jóvá.

Szeszesital fogyasztás és árusítás korlátozása

4. § (1) Közterületen szeszes italt árusítani csak külön engedély birtokában, valamint e célból közterület-használati engedélyt kiadni csak városi rendezvények alkalmával lehet.Közterületen szeszes italt fogyasztani csak az engedéllyel szervezett és engedéllyel rendelkező alkalmi városi rendezvényeken, valamint az év első és utolsó napján lehet.

(2) Közterületen szeszes italt fogyasztani csak az engedéllyel szervezett és engedéllyel rendelkező alkalmi városi rendezvényeken, valamint az év első és utolsó napján lehet.

Hirdetmények elhelyezése

5. § (1) Közterületen hirdetőtáblát, illetve hirdetés céljára szolgáló ábrázolást elhelyezni a Rendelet 2. mellékletében felsorolt, a város közterületén elhelyezett hirdető oszlopokon hirdetőfelületeken, valamint a Városháza hirdetőtábláján lehet.

(2) A hirdetések kihelyezésére vonatkozó hatáskört a polgármester gyakorolja.

(3) Nem engedélyezhető a közízlést és a közszemérmet sértő hirdetés kihelyezése.

(4) A hirdetéseket vízoldékony ragasztóval lehet a hirdetőoszlopokra ragasztani.

(5) Ibrány Város Polgármesterénél történő előzetes írásos bejelentés alapján, minden plakát díjmentesen helyezhető el a hirdetőtáblákon (kivéve melyek reklámozása nem ütközik jogszabályba, ill. helyi rendeletbe).

(6) A bejelentés nélkül kihelyezett plakátokat az Önkormányzat eltávolítja a hirdető táblákról.

Közút nem közlekedési célú igénybevétele

6. § (1) A közút területén, az alatt vagy felett építmény, vagy más létesítmény elhelyezéséhez, a közút területének nem közlekedési célú elfoglalásához, ill. az út forgalmi rendjének ideiglenes megváltoztatásához a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges. A közút, ill. a közterület felbontásához a közterület kezelőjének hozzájárulása szükséges.

(2) A közterület bontása iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) A kérelmező nevét és állandó lakó- /telep-/ helyének címét

b) A közterület-bontás céljának megnevezését

c) A bontásra kerülő burkolatok mennyiségi kimutatását (m2) a közterület fajtánkénti megnevezésével (út, járda, parkoló, kapubejáró, gyalogút, stb) és a burkolat fajtájának megjelölését

d) A munkálatok által érintett zöldterület nagyságát és jellegét, ezen túlmenően a terület fenntartójának szakvéleményét

e) A munka kezdésének és befejezésének időpontját

f) A végleges helyreállításra vonatkozó megrendelő egy példányát vagy az ezt helyettesítő nyilatkozatot

g) A kivitelezésért felelős személy nevét és címét, telefonszámát és anyja nevét

h) 2 pld. tervdokumentációt (helyszínrajzot, átnézeti helyszínrajzot és szükség esetén a jóváhagyott forgalomtechnikai tervet)

(3) Kezelői hozzájárulás nélkül a közterületet bontani csak abban az esetben szabad, ha az közmű, közműalagút, vasútüzemi berendezés, távközlési vezeték vagy csővezeték hibaelhárítása, árvíz vagy belvízvédekezés, helyi vízkárelhárítás vagy elemi csapás miatt szükséges.Ebben az esetben a közterület bontását az igénybevevőnek a közút kezelőjéhez- közhasználatú zöldterület esetében a zöldterület kezelőjének haladéktalanul be kell jelentenie és az élet- és vagyonbiztonság érdekében szükséges intézkedéseket meg kell tenni.

(4) Amennyiben a hozzájárulásban foglalt határidő lejárt, a munkavégzés engedély nélkülinek minősül kivéve, ha a határidőt meghosszabbították.

(5) 2November 15. és március 15. közötti időszakban közterület felbontása kizárólag közművezetékek esetében és az időjárás függvényében csak az alábbi esetekben engedélyezhető:

a) az Önkormányzat és intézményei, gazdasági társasága beruházásában épülő, vagy

b) közérdeket szolgáló, vagy

c) olyan egyéb esetben amikor a közterület bontása nem jár épített felületet (aszfaltozott úttest, járda, stb.) bontásával, úttest átfúrásával, s ebből adódóan az eredeti állapot helyreállítása nem jár burkolat helyreállítással.

(6) Új burkolat vagy útalap elkészültétől, felújításától számított 5 éven belül, ill. közhasználatú zöldterület létesítésétől, felújításától számított 3 éven belül közterület-bontási hozzájárulás csak különösen indokolt esetben adható.

(7) A közműépítés során, ha a közút igénybevétele teljes útlezárással jár, terelő utat kell kijelölni. Ha a forgalom megkívánja, megfelelő minőségű és teherbírású terelőút megerősítéséről gondoskodni kell. Az építés befejezése után a terelőút helyreállítását a közút kezelőjének előírása alapján el kell végezni.

(8) Bekötő vezeték építése esetén, ha az nem jár burkolatbontással, a kezelői hozzájárulásban szereplő közterület bontási határidő maximum 2 nap lehet. A kezelői hozzájárulásban szereplő határidő indokolt esetben maximum 1 nappal meghosszabbítható.

(9) A kezelői hozzájárulásban az út kezelője előírhatja a földkábelek védőcsőben való elhelyezését.

A közterület helyreállítása

7. § (1) A közterület kezelője a közterület-bontások utáni helyreállítás módját, minőségét, határidejét, az esetlegesen szükséges szakaszolásokat a kezelői hozzájárulásban meghatározza.

(2) A burkolatbontással járó munkákat a technológiailag szükséges legrövidebb időn belül kell elvégezni. Amennyiben indokolatlanul a munkavégzés a területen 5 munkanapnál tovább szünetel, a közterület kezelőnek joga van a kiadott engedélyt visszavonni. Mindaddig, amíg az engedélyes a munkát nem folytatja, és ezt Ibrány Város Jegyzőjének írásban be nem jelenti, a közterületen folyó munka engedély nélkülinek minősül. Ha a munkavégzés indokolatlanul 15 munkanapnál tovább szünetel, akkor a jegyző a munkaárkot, munkagödröt engedélyes költségére helyreállíttathatja.

(3) A felbontott közterület helyreállítását csak a hozzájárulásban meghatározott. megfelelő műszaki feltételekkel, gépparkkal rendelkező szakember vagy erre felhatalmazott kivitelező végezhet.

(4) A közterület állagának védelme, ill. a közúti közlekedés biztonsága érdekében a közterület kezelője előírhatja:

a) Az igénybevétel idejére képviselőjének személyes jelenlétét (szakfelügyeletet), továbbá azt, hogy

b) az igénybevétel miatt szükséges forgalomszabályozást és a közterület helyreállítását kizárólag a közterület kezelője végezheti el.

(5) A szakfelügyeletért, az ideiglenes forgalomszabályozásért, ill. a burkolat helyreállításáért a közterület kezelője a ténylegesen felmerült, szükséges költségeit (munka, anyag, utazás, szállítás és közvetlen irányítás költsége) számolhatja fel. A költségeket az igénybevevő számla alapján 15 napon belül köteles a közterület kezelőjének számlájára befizetni.

(6) A munkaárokba szerves anyagot, építési törmeléket, szemetet visszatölteni nem szabad. A munkaárok csak földdel vagy az előírt anyaggal tölthető fel, és a visszatöltött anyagot a vonatkozó szabványok szerint kell tömöríteni. Indokolt esetben talajcserét kell végezni.

(7) A téli hónapokban végzett közműépítés esetén az út kezelője a szabvány szerinti tömörítés biztosítása érdekében teljes talajcserét írhat elő. Az így visszatöltött munkaárokra ideiglenes burkolatot kell elhelyezni.

(8) A burkolat bontás utáni helyreállítását az alábbiak szerint kell végezni:

a) A helyreállítást az eredetivel legalább azonos teherbírású és minőségű pályaszerkezet építésével kell végezni

b) Ha a bontással érintett út burkolatát sávban bontják fel, úgy a burkolatot a nyomvonal teljes hosszában félpályásan kell helyreállítani, szegéllyel és burkolatjelekkel együtt.

c) Ha az útburkolat 50%-át felbontják, az út pályaszerkezetét teljes szélességében újra kell építeni

d) Járda esetében a beruházó köteles a járda burkolatát teljes szélességben újraépíteni, szükség esetén a szegélyt és a burkolatban lévő szerelvényeket megemelni.

e) Az aszfaltbeton és az öntött aszfalt szerkezetű közterületi burkolatok bontása során a- veszélyes hulladékokra vonatkozó előírásokat be kell tartani.

f) A bontást végző köteles a veszélyes hulladékok szállítási jegyét bemutatni.

g) Burkolt kapubejárók megbontása esetén a burkolatot az eredetivel megegyező minőségben, teljes szélességben kell helyreállítani. Útburkolat pontszerű megbontása esetén (feltáró vizsgálatok, stb.) bontás környezetében a forgalmi sávot teljes szélességében, minimum 3- 3 m szélességben kell helyreállítani.

(9) Ha a közterület bontása, mint a helyreállítás befejezésétől számított 10 éven belül sü1lyedés vagy más, a bontásra vagy helyreállításra visszavezethető hiba keletkezik, engedélyes köteles azt saját költségen kijavítani, a javításra garanciát vállalni. Ha a kötelezettségének felszólításra sem tesz eleget, úgy a közlekedési hatóság -a közút kezelőjének kérelmére - a süllyedés vagy hiba kijavítását rendelheti el. A halasztást nem tűrő javításokat az út kezelője- engedélyes költségére - elvégezheti.

A beruházóra vonatkozó előírások

8. § A beruházó köteles:

a) A közterület szakszerű helyreállítását elvégezni/elvégeztetni

b) Az érintett terület lakóit a bontási munkák megkezdése előtt 8 nappal értesíteni a bontás kezdésének és a helyreállítás befejezésének várható időpontjáról

c) Forgalomterelés, forgalomkorlátozás esetén az út kezelőjének előírása alapján a lakosságot sajtó útján előzetesen tájékoztatni

A kivitelezőre vonatkozó előírások

9. § (1) A kivitelező a közterület bontását csak Ibrány Város Jegyzőjének közterület bontási engedélye birtokában kezdheti meg, és a munkálatokat az abban foglaltak szerint végezheti el.

(2) A kivitelező köteles:

a) A közterület bontásával kapcsolatos kezelői hozzájárulást megkérni

b) A kivitelezési munkák megkezdését megelőzően 3 munkanappal írásban azt be kell jelenteni a jegyzőnek.

c) A közút és a járda bontása esetén a bontás és az ideiglenes helyreállítás teljes ideje alatt (a végleges helyreállításig) gondoskodni a forgalom szabályozásáról, a balesetveszély megelőzéséről és a folyamatos helyreállításról

d) Gondoskodni a folyamatos munkavégzésről, a munkahely és a felvonulási terület tisztántartásáról, a növényzet védelméről

e) A felesleges földet, törmeléket, hulladékot és szemetet folyamatosan saját költségen elszállítani

f) Az érintett területen a szemétszállító jármű munkája zavartalanságát biztosítani, vagy a kiesett hulladékgyűjtés költségét megtéríteni

g) A munkaterületen lévő csapadékvíznyelő rácsokat letakarni, a munka befejezése után az aknákat felülvizsgálni és gondoskodni az eredeti állapot helyreállításáról

h) A munkálatok elvégzése után a végleges helyreállításig a nyomvonal biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban tartani, a bekövetkező süllyedéseket azonnal kijavítani, ill. gondoskodni az eredeti állapotnak megfelelő forgalmi rend visszaállításáról

i) A műszaki átadás-átvételi eljárás során a közterület kezelői hozzájárulásban megadott szervezet által készített tömörítési jegyzőkönyvet bemutatni.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(2) A rendeletben szabályozott önkormányzati hatósági ügyek elektronikus úton nem intézhetők.

(3) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és ezzel egyidejűleg a 16/2010. (VII.25.) és a 24/2011.(XII. 16.) önkormányzati rendeletek hatályukat veszítik.

1.melléklet

A közterület használatáért fizetendő díjak (az árak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák):

megnevezés

Ft/m2/hó

Árusító és egyéb fülke

400

Önálló hirdető berendezés

3200

Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék

400

Idényjellegű árusítás

1100

Alkalmi mozgó árusítás

700

Mutatványos tevékenység

400

2. melléklet

Hirdetmények kifüggesztésére kijelölt hely:

1. Hősök tere (Polgármesteri Hivatal hirdető táblája)

2. Árpád utcai-buszmegálló - hirdető tábla

3. Kertvárosi,- autóbuszmegállók mellett elhelyezett 2 db hirdetőtábla

4. Szabolcs úti,- autóbuszmegállók mellett elhelyezett 3 db hirdetőtábla

5. Lehel úti,- autóbuszmegállók mellett elhelyezett 2 db hirdetőtábla

6. Vágóhíd úti,- autóbuszmegállók mellett elhelyezett 2 db hirdetőtábla

7. Zrínyi úti,- autóbuszmegállók mellett elhelyezett 2 db hirdetőtábla

8. Nagyhalászi úti, - autóbuszmegállók mellett elhelyezett 2 db hirdetőtábla

9. Kossuth úti - autóbuszmegállók mellett elhelyezett 4 db hirdetőtábla

1

Egységes szerkezetben a 21/2021 (XI.30.) önkormányzati rendelettel. Hatályos: 2021.12.01.-től

2

Módosította: 21/2021 (XI.30.)önk. rendelet. Hatályos: 2021.12.01-től