Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 25/2013 (XII.03.)önkormányzati rendelete

A helyi adók bevezetéséről

Hatályos: 2017. 01. 01- 2017. 04. 25

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének

25/2013 (XII.03.)önkormányzati rendelete

A helyi adók bevezetéséről[1]


Ibrány Város Önkormányzata a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. §. (1) bekezdésében valamint 6. §-ában kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontja meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1.§

Az önkormányzat illetékességi területére kiterjedően

  • a magánszemélyek kommunális adója,
  • helyi iparűzési adó

helyi adókat vezeti be.

2. §.

A magánszemélyek kommunális adója

(1) Az adó mértéke adótárgyanként: 9.000.-Ft/év.

(2) Mentes magánszemélyek kommunális adó alól:

  a) A nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész

  b) Az építmény rendeltetésszerű használatához szükséges – az épületnek minősülő építmény

       esetén annak hasznos alapterületével, épületnek nem minősülő építmény esetén    az

       általa lefedett földrészlettel egyező nagyságú – földrészletet meghaladó földrészlet. 


    c) az a lakás céljára szolgáló ingatlan, melyben érvényes egészségügyi hatósági

       engedély alapján orvosi rendelő is működik.


(3) Az egyébként megállapított magánszemélyek kommunális adó 50 %-át kell

      megfizetnie:

-a.) a 65. életévét betöltött egyedül élő nőnek, férfinak, a korhatárelérését követő évtől,

b.) - a 70. életévüket (mindketten) betöltött házaspárnak, a korhatár elérését követő  

        évtől


c.) - annak az idős házaspárnak, akik közül ugyancsak az egyikőjük töltötte

   be a 70. életévét, de csak egy nyugdíjjal – és más rendszeres

   jövedelemmel nem rendelkeznek, a korhatár elérését követő évtől.

  1. Annak a házaspárnak, aki az adókötelezettség keletkezésének időpontjában és annak fennállása alatt saját háztartásában három, vagy több kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik. (a kollégiumi ellátásban részesülő gyermek a kedvezmény szempontjából saját háztartásban eltartottnak minősül.)

        e) a helyi Polgárőrség azon  aktív, tagdíjat megfizető és rendszeresen szolgálatot

           ellátó tagjának, akinek ezen tevékenységét a polgárőrség parancsnoka által a

           tárgyévre vonatkozóan kiadott igazolása tanúsítja.

  1. annak az ingatlantulajdonosnak, akinek adóköteles ingatlana beépítetlen építési teleknek minősül

(4.) Abban az adóévben, melynek első napján (január 1-jén) az adózónak egy éven túli adótartozása áll fenn, az adózó nem jogosult a rendelet 2.§-a (3) bekezdésének a) – f) pontjában meghatározott kedvezményre.


3. §.

A helyi iparűzési adó

(1.)Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adóalap 1,5 %-a[2].

(2.)A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 37. § (2) bek. a) és b) pontja szerint ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke

a tevékenység – végzés után naptári naponként 1.000.-Ft/nap






3/A §


(1) Adómentes a háziorvos, védőnő vállalkozó, ha a vállalkozási szintű adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott adómentesség formájában nyújtott támogatás csekély összegű támogatásnak minősül, amelyet kizárólag az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet (HL L 352, 2013. 12.24. 1.o) (a továbbiakban 1407/2013/EU bizottsági rendelet) szabályai alapján lehet nyújtani.


(3) A kedvezményezett az adómentesség következtében megszerzett előnyt – az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikke (2) bekezdésének kivételével – nem használhatja az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 1. cikkének (1) bekezdésében meghatározott kivételek szerinti célokra, továbbá – az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (2) bekezdésének megfelelően – közúti kereskedelmi árufuvarozás ellenszolgáltatás fejében történő végzése céljából teherszállító jármű vásárlására.


(4) A kedvezményezettnek az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 5. cikkének (1) bekezdése figyelembevételével – az ott meghatározott feltételek teljesítésének megállapítására alkalmas módon - nyilatkoznia kell a részére a támogatás odaítélésének évében és az azt megelőző két pénzügyi évben nyújtott csekély összegű támogatások támogatástartalmáról. A nyilatkozat jelen rendelet 1. mellékletét képezi.


(5) A kedvezményezett és az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése szerinti, egy és ugyanazon vállalkozás részére a folyó pénzügyi évben, valamint az azt megelőző két pénzügyi év során az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján odaítélt csekély összegű támogatások bruttó támogatástartalma tagállamonként nem haladhatja meg a 200.000 eurónak, közúti kereskedelmi árufuvarozást ellenszolgáltatás fejében végző vállalkozások esetében a 100.000 eurónak megfelelő forintösszeget, figyelembe véve az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikkének (8) és (9) bekezdését is. Az átváltásnál az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 35. §-a alapján kell eljárni.


(6) Az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtott csekély összegű támogatás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének az általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2012. április 25-i 360/2012/EU bizottsági rendeletnek (HL L 114., 2012.4.26., 8. o.) megfelelően nyújtott csekély összegű támogatással a 360/2012/EU bizottsági rendeletben meghatározott felső határig halmozható. Az 1407/2013/EU bizottsági rendelet szerinti csekély összegű támogatás más csekély összegű támogatásokról szóló rendeleteknek megfelelően nyújtott csekély összegű támogatással az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikkének (2) bekezdésében meghatározott felső határig halmozható.


(7) A csekély összegű támogatás nem halmozható azonos támogatható költségek vonatkozásában vagy azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés vonatkozásában nyújtott állami támogatással, ha a támogatások halmozása túllépi bármely csoportmentességi rendeletben vagy a Bizottság által elfogadott határozatban az egyes esetek meghatározott körülményeire vonatkozóan rögzített maximális intenzitást vagy összeget.


(8) A támogatást nyújtó (önkormányzat) írásban tájékoztatja a kedvezményezettet a támogatás bruttó támogatási egyenértékben kifejezett összegéről és arról, hogy az csekély összegűnek minősül. Az igazolás jelen rendelet 2.mellékletét képezi.


(9) A kedvezményezettnek a támogatáshoz kapcsolódó iratokat az odaítélést követő 10 évig meg kell őriznie, és a támogatást nyújtó ilyen irányú felhívása esetén a támogatott köteles azokat bemutatni. A csekély összegű támogatási jogcímen nyújtott támogatásokról az Európai Bizottság kérésére 20 munkanapon belül információt kell szolgáltatni.


(10) E § alkalmazásában állami támogatás: az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III.22.) Korm. rendelet 2.§ 1. pontja szerinti támogatás.


(11) E § alkalmazásában egy és ugyanazon vállalkozás: az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése szerinti vállalkozás.

4. §[3]

Idegenforgalmi adó

(1)  Idegenforgalmi adót kell fizetni, ezen rendeletben foglaltak szerint.

(2) Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(3)  Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 50 Ft.

(4) Az adóbeszedésre kötelezett az adóköteles bevételszerző tevékenységének megkezdését követő 15 napon belül az önkormányzati adóhatósághoz   köteles bejelentkezni.

(5) Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett adóról bevallást ad és ezzel egyidejűleg megfizeti az idegenforgalmi adót az önkormányzat idegenforgalmi adóbeszedési számlájára.

(6) Az adóbeszedésre kötelezett a helyi adó összegét közli a magánszeméllyel, az adót átveszi tőle és erről bizonylatot ad.

(7) Az adóbeszedésre kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására és ellenőrzésére alkalmas nyilvántartást vezet.

(8) A (7) bekezdésben meghatározott nyilvántartásnak tartalmaznia kell:

      a) a szálláshelyet igénybevevő személy nevét, lakcímét,

      b) születési helyét, idejét,

      c) útlevelének, vagy személyi igazolványának számát,

      d) megérkezésének és távozásának idejét,

      e) a szálláshelyen töltött napok számát,

      f) az adómentesség esetén annak megjelölését,

      g) a beszedett idegenforgalmi adó összegét.

(9) A nyilvántartás vezetése abban az esetben is kötelező, amennyiben a szállásadó a magánszemélytől átvállalja az idegenforgalmi adó megfizetését.

(10) Az adó beszedésére kötelezettnek a helyi adókról szóló törvényben tételesen felsorolt adómentességre jogosító tartózkodást az (5) bekezdésben meghatározott bevallással egyidejűleg igazolnia kell az önkormányzati rendelet mellékletét képező nyomtatványon. Az igazolás hiányában az idegenforgalmi adót az adó beszedésre kötelezettnek meg kell fizetni.

(11) A nyilvántartást az adóbeszedésre kötelezett köteles a szálláshelyen tartani, és azt az ellenőrzésre feljogosított személynek bemutatni. Amennyiben az adóbeszedésre kötelezett személy nem tartózkodik állandóan a szálláshelyen, köteles megbízottról gondoskodni, akinek a nevét az adóhatóságnál be kell jelentenie.

(12) Az ellenőrzést végző személy közfeladatot ellátó személynek minősül és büntetőjogi védelem illeti meg, akit az önkormányzat az ellenőrzésre feljogosító igazolvánnyal lát el. Az igazolványt felmutató személyt a szállásadó köteles az ellenőrzésre megállapított időszakban a szálláshelyre beengedni, és az ellenőrzési tevékenységet elősegíteni.



5. §.[4]

Záró rendelkezések

Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény, valamint az adózásrendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

6. §.[5]


Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba, mellyel egyidejűleg a 27/2011. (2012.01.01.) önkormányzati rendelet hatályát veszíti.

Ibrány, 2013. november 26.


                                              Berencsi Béla                           Bakosiné Márton Mária

                                              polgármester                                           jegyző

[1]

Egységes szerkezetbe a 23/2016 (XI.29) önkormányzati rendelettel Hatályos: 2017.01.01.

[2]

Módosította a 23/2016 (XI.29) önkormányzati rendelet Hatályos: 2017.01.01.


[3]

  Módosította a 23/2016 (XI.29) önkormányzati rendelet Hatályos: 2017.01.01.


[4]

Számozást módosította a 23/2016 (XI.29) önkormányzati rendelet Hatályos: 2017.01.01.


[5]

Számozását módosította a 23/2016 (XI.29) önkormányzati rendelet Hatályos: 2017.01.01.