Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 2/2014.(I.31.)önkormányzati rendelete

A házasságkötések és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének szolgáltatási díjáról, valamint az anyakönyvvezetők közreműködésének díjazásáról

Hatályos: 2021. 02. 01

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 2/2014.(I.31.)önkormányzati rendelete

A házasságkötések és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének szolgáltatási díjáról, valamint az anyakönyvvezetők közreműködésének díjazásáról

2021.02.01.

Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. § (1) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Ibrány közigazgatási területén történő házasságkötések és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítése tekintetében az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybevevőkre, valamint a közreműködő anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. §

a) hivatali munkaidő: Hétfőtől- Csütörtökig : 7.30-16.30, Péntek: 7.30-13.00
b) szertartás: házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének anyakönyvvezető általi vezetése
c) hivatali helyiség: az Önkormányzat Polgármesteri Hivatala által használt/kijelölt Tanácsterem, anyakönyvvezetői iroda, Járási Hivatal ingatlanban található házasságkötő terem
d) többlet szolgáltatás: hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn túli házasságkötések, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése, kivéve ha a házasulók valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget és ez indokolja a hivatali helyiségen kívül, valamint hivatali munkaidőn túli szertartást.
e) rendkívüli körülmény: a Csjt. 3. § (3) bekezdésében meghatározott eset.

2. Az anyakönyvvezető hivatali munkaidején túli és hivatalos helyiségen kívüli szertartásokon való közreműködésének rendje

3. § (1) A szertartásokat a hatályos jogszabályok alapján úgy kell megszervezni és lebonyolítani, hogy az emelje a polgári házasságkötések és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésének színvonalát és méltóságát. Ennek érdekében a szertartásokon résztvevő anyakönyvvezetők úgy kötelesek eljárni, hogy munkájukkal, hozzáállásukkal elősegítsék a fentiek megvalósulását. Az anyakönyvvezetők a Polgármesteri Hivatal hivatali helyiségében, valamint - e rendeletben meghatározott keretek között – hivatali helyiségen kívüli helyszíneken és hivatali munkaidőn túl közreműködhetnek a szertartásokon.

(2) A szertartások hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő engedélyezése során – a vonatkozó törvényben meghatározott alapfeltételeken túl -, a jelen rendeletben előírt követelmények figyelembevételével kell eljárni. E rendelet 2. § c.) pontjában meghatározott hivatali helyiségen kívüli szertartásokon való közreműködést az anyakönyvvezetők csak akkor vállalhatják, ha annak időpontja nem ütközik a hivatalos helyiségben előjegyzett és felvett szertartással.

(3) Az anyakönyv biztonságos szállításával és annak kezelésével járó költségek a szolgáltatást igénybevevőt terhelik.

(4) A házasságkötésekre és a bejegyzett élettársi kapcsolatok létesítésére az ügyfél által megjelölt - hivatali helyiségen kívüli – helyszín akkor alkalmas, ha az anyakönyvvezető meggyőződött annak - az Atvr.-ben meghatározott feltételek szerinti – alkalmasságáról.

(4a) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötéshez vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez az anyakönyvvezető közreműködése olyan magántulajdonban lévő ingatlanban is engedélyezhető - a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozata alapján - amely alkalmas az eseményhez méltó körülmények biztosítására, valamint megfelel a jogszabályban előírt követelményeknek.

(5) A hivatali munkaidőn túl

a) hétfőtől csütörtökig 16.30 órától 18.00 óráig

b) pénteken 13.00 órától 18.00 óráig

c) szombaton 09.00 órától 19.00 óráig

engedélyezett a szertartás megtartása, kivéve, ha a rendezvény a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napra esik.

(5a) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése időpontját úgy kell engedélyezni, hogy az ugyanazon a napon történő szertartások egymást kövessék 1 órás különbséggel.

3. Díjfizetési kötelezettség rendje

4. § (1) A szertartásokon, hivatali munkaidőben, hivatali helyiségekben ingyenes alapszolgáltatás az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése.

(2) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidején túl történő szertartásokért a szolgáltatást igénybevevők e rendelet 1. melléklet I. pontjában meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a 2. § c.) pontjában meghatározott hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre, rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(3) Az anyakönyvvezető közreműködéséért járó díjazás jelen rendelet 1. melléklet II. pontjában meghatározottak szerint történik.

4. Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet - mellékleteivel együtt – 2014. február 1-jén lép hatályba.

(2) A hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszti az Ibrány Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala által a hétvégi házasságkötések megrendezése során alkalmazott rendezvényszervezési díjakról szóló 36/2007/XII. 28./KT rendelet, valamint az azt módosító 19/2009. (VII. 24.KT rendelet.