Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 3/2015(II.9.)

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 3/2015.(II.09.) önkormányzatai rendelete a Város Kitűnő Tanulója ösztöndíjról

Hatályos: 2015. 03. 01

A3

IBRÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

3/2015. (02.09.) önkormányzati rendelete


A Város Kitűnő Tanulója ösztöndíjról


Ibrány Város Önkormányzatának képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdése i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


  1. Az önkormányzat képviselő-testülete Város Kitűnő Tanulója ösztöndíjat alapít az ibrányi, a felsőoktatási intézmények (BSc, MSc) nappali tagozatán államilag finanszírozott képzésben tanuló diákok részére, akik a 2.§-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek, szerény anyagi körülmények között élnek és tanulmányi előmenetelük alapján példát mutatnak a város fiatalságának.


  1. Nyilvános pályázati eljárás lefolytatását követően évente 1 fő részére ítélhető meg és folyósítható az ösztöndíj.


(3) Az ösztöndíj időtartama 2 szemeszterre szól, tanévenként 10 hónapra.


(4) Az ösztöndíj összege havi 10.000.-Ft, amit az ösztöndíjszerződés aláírását követen minden hónap 10-ig az önkormányzat az ösztöndíjas bankszámlájára átutal.


2. §


(1) Az ösztöndíjra pályázatot nyújthat be, aki

a) legalább 5 éve ibrányi állandó lakóhellyel rendelkezik,

b) államilag elismert magyar felsőoktatási intézmény nappali tagozatán államilag finanszírozott teljes idejű alapképzésében, vagy mesterképzésében tanul, s legalább 2 szemesztert elvégzett,

c) az első diplomáját kívánja megszerezni (MSc képzés esetén a BSc képzés nem minősül első diplomának)

d)  a pályázat benyújtását közvetlenül megelőző két lezárt szemeszterben a tanulmányi eredményének számtani átlaga alapképzésben legalább 4,51, mester, vagy osztatlan képzésben legalább 4,00.

e) a pályázat benyújtását megelőző félévet sikeresen elvégezte, lezárt leckekönyvvel rendelkezik,

f) a pályázat benyújtásakor a 26. életévét nem töltötte be és

g) családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250 %-át.


3. §


(1) Az adott tanévre elnyert ösztöndíj csak adott tanévben folyósítható.


(2) Az ösztöndíjassal az önkormányzat megállapodást köt, amely tartalmazza a juttatások részletes feltételeit és elszámolásának rendjét.


(3) Az ösztöndíjas minden szemeszter megkezdése előtt köteles igazolni hallgatói jogviszonyát. Az ösztöndíjra jogosulatlanná válik az a hallgató, akinek a hallgatói jogviszonya a felsőoktatásról szóló törvényben leírtak alapján bármely okból szünetel vagy megszűnik.


(4) A jogosulatlanul felvett ösztöndíjat vissza kell fizetni.


4. §


(1) Az ösztöndíj nyilvános pályázat alapján nyerhető el. A pályázatot a Szavazatszámláló Ügyrendi és Jogi Bizottság írja ki és tesz javaslatot az önkormányzat képviselő-testülete számára az ösztöndíj odaítélésére.


(2) A pályázatot a Szavazatszámláló Ügyrendi és Jogi Bizottság évente egy alkalommal, május 31-ig írja ki. A pályázati felhívást az önkormányzat hirdető tábláján, a város internetes honlapján és az Ibrányi hírlapban kell közzétenni.


(3) A pályázatok benyújtásának határideje: 2015. július 15.


(4) A pályázat benyújtásának tartalmi elemei:

a) 1.melléklet szerinti pályázati adatlap,

b) pályázati kérelem rövid indoklása,

c) pályázó lakcímét igazoló hatósági igazolvány másolata,

d) a pályázó oktatási intézménye által kiállított eredeti hallgatói jogviszony igazolás,

e) tanulmányi eredményeiről az oktatási intézmény által hitelesített másolat.

f) a családban együtt élők 30 napnál nem régebbi kereseti, jövedelmi igazolásai.


 (5) A beérkezett pályázatokkal kapcsolatos előkészítő eljárást a Szavazatszámláló Ügyrendi és Jogi Bizottság folytatja le, s ennek során rangsorolja azokat.


 (6) A pályázati eljárás során nincs lehetőség hiánypótlásra.


(7) Azonos tanulmányi eredmény esetén a nehezebb anyagi-szociális helyzetben lévő hallgatót kell előnyben részesíteni. Azonos tanulmányi eredmény és azonos szociális helyzet mellett a pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha a pályázó Tudományos Diákköri (TDK) munkát készített, helyezést ért el, publikált, előadást tartott, államilag elismert nyelvvizsgával rendelkezik, melyet a pályázónak hitelt érdemlően kell bizonyítania és a pályázati anyaghoz csatolni.


(8) Az ösztöndíj odaítéléséről a Szavazatszámláló Ügyrendi és Jogi Bizottság előterjesztése alapján minden év augusztus 31. napjáig a Képviselő-testület dönt.


5. §


Az Ibrány Város Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011.(II. 25.) önkormányzati rendeletének 3.§.(2) bekezdése az alábbi új, 12. ponttal egészül ki :

Az önkormányzati képviselő-testülete a jogszabályban meghatározott kötelező feladatain túl az alábbi önként vállalt feladatokat látja el:

„12. A Város Kitűnő Tanulója ösztöndíj felsőoktatási hallgatóknak”

6. §


Az Ibrány Város Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011.(II. 25.) önkormányzati rendeletének 39.§.(2) bekezdése az alábbi új, 9. ponttal egészül ki:

Szavazatszámláló Ügyrendi Jogi Bizottság feladatai

„9.Gondoskodik évente a Város Kitűnő Tanulója ösztöndíj pályázat kiírásáról, valamint a beérkezett pályázatokat előkészíti döntésre a képviselő-testületnek”


7. §


(1) E rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.



Ibrány, 2015. január 26.


Berencsi Béla sk.      Bakosiné Márton Mária  sk.

polgármester                              jegyző



Mellékletek