Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 4/2017(I.27.)

A köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról szóló 4/2017 (I.27.) önkormányzati rendelet

Hatályos: 2017. 01. 28- 2018. 02. 07

A8

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2017. (I.27.) önkormányzati rendelete


a köztisztviselőket megillető juttatásokról és támogatásokról


Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 236.§ (4) bekezdésének a) pontjában  valamint 237.§-ában  foglalt felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Bevezető rendelkezések

1. §


(1)  A rendelet hatálya a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőire és ügykezelőire (a továbbiakban: köztisztviselő) illetve a 10.§-ban meghatározott esetben azok hozzátartozóira terjed ki.


(2) A rendelet előírásait - az 5. § kivételével - a polgármesterre és alpolgármesterre is alkalmazni kell.


(3)  A rendeletben szabályozottak részletes feltételeit a hivatal közszolgálati szabályzatában a jegyző állapítja meg.


(4) A rendeletben szabályozottak fedezetét a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében határozza meg.


(5)  A rendeletben szabályozott juttatások és támogatások a részmunkaidőben alkalmazott köztisztviselőt munkaidejével arányosan illetik meg, amitől a munkáltató jogkör gyakorlója a köztisztviselő javára eltérhet.


(7)  E rendelet alkalmazásában a munkáltatói jogkör gyakorlója a jegyző, a jegyző és az alpolgármester vonatkozásában a polgármester, a polgármester esetén a Képviselő-testület.

A juttatások és a támogatások fedezete

2.§

( 1 ) A juttatásokra és a támogatásokra adott évben kifizethető keretösszegeket a képviselő-testület a költségvetési rendeletében  állapítja meg.

( 2 ) A hivatal költségvetésében szociális és egyéb támogatások, juttatások céljára fedezetet kell biztosítani (szociális keret), amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.


A juttatások fajtái


3.§


(1) A köztisztviselő részére

a) családalapítási támogatás,

b) szociális támogatások:

     ba) temetési segély

     bb) szociális segély


c) illetményelőleg,

d) egészségügyi juttatásként szemüvegtérítés

e) képzési, továbbképzési támogatás tanulmányi szerződés formájában

adható.

(2) Köztisztviselő hozzátartozója részére

a) temetési támogatás adható.

Családalapítási támogatás

4.§

(1) Családalapítási támogatás adható annak a köztisztviselőnek, akinek adott költségvetési évben gyermeke született. A támogatás feltétele, hogy a köztisztviselő: a gyermekével egy háztartásban éljen,

(2) A családalapítási támogatás összege: gyermekenként  az illetményalap 60 %-a

Szociális támogatások

5.§

(1) A köztisztviselőnek a következő szociális támogatások adhatóak:

  1. temetési segély,
  2. szociális segély,

6.§

 (2)  Temetési segély adható annak a köztisztviselőnek, aki vér szerinti rokona, házas vagy élettársa eltemettetéséről gondoskodott. Temetési segély nem adható annak a köztisztviselőnek, aki az önkormányzat szociális ellátásokról szóló helyi rendelete alapján ugyanazon temetési költségek tekintetében - saját maga, vagy hozzátartozója temetési segélyben részesült

(3) A temetési segély mértéke  házas, vagy élettárs , illetve vele közös háztartásban élő vér szerinti rokon esetén az illetményalap  80 %-a, míg egyéb vér szerinti rokon esetén az illetményalap 60 %-a.

7.§

(1) Szociális segély adható annak a köztisztviselőnek, aki átmenetileg az eddigi életkörülményeit negatívan befolyásoló rendkívüli élethelyzetbe került, s ennek következtében időszakosan anyagi gondokkal küzd. Az említett rendkívüli élethelyzetbe kerülés indokai lehetnek például: egészségügyi állapottal kapcsolatos kiadások (pl. gyógyszer kiadások, gyógykezelés költségei), elemi csapás stb.

(2)  A szociális segély mértéke alkalmanként maximum az illetményalap 150 %-a  lehet. (A segély konkrét összegéről a jegyző dönt.)

(3) A szociális segély egy évben maximum 4 alkalommal adható ugyanazon személy részére.



Illetményelőleg

8.§


(1)  A legalább 6 hónapos közszolgálati jogviszonnyal rendelkező, határozatlan időre, vagy legalább 1 éves határozott időre kinevezett köztisztviselők átmeneti anyagi gondjaik enyhítésére bruttó illetményének 150 %-áig illetményelőleget igényelhet.


(2)  Az illetményelőleg  visszafizetési ideje 6 hónap, illetve a határozott idejű szerződés esetén annak letelte, kivételesen méltánylást igénylő esetben 12 hónap..


Szemüvegtérítés

9.§

(1) A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi biztonsági követelményeiről szóló előírások alapján a képernyő előtti munkavégzést folytató köztisztviselők 2 évente szemüvegtérítésben részesülnek

(2) A szemüveg térítés mértéke a térítés évében érvényes köztisztviselői illetményalap 50 %-a.

A köztisztviselők képzésének, továbbképzésének támogatása

10. §



(1) A polgármesteri hivatal szakember-ellátottsága, munkatársai szakmai felkészültségének érdekében tanulmányi szerződés köthető.

(2) A köztisztviselői állományban egyszerre maximum csak egy érvényben lévő, költségvetési kiadással járó tanulmányi szerződés lehet.


Temetési támogatás

11.§


(1) A közszolgálati jogviszonyban lévő  köztisztviselő halála esetén a köztisztviselőnek házastársa (ideértve az élettársat is) vagy gyermeke (ideértve az örökbefogadott, a mostoha és nevelt gyermeket is) vagy  szülője (ideértve az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülőt is)- aki az eltemetésről gondoskodott - igazolt temetési költségeihez az illetményalap másfélszeresének(150 %-ának) megfelelő összegű támogatás jár.  Ebben az esetben nem jár a temettető részére a rendkivüli települési temetési támogatás.


12.§


(1) A 4-11 §-ban meghatározott juttatások odaítélésének részletes feltételeit, az elbírálás és az elszámolás rendjét, valamint az esetleges visszatérítés szabályait a jegyző, mint a hivatal vezetője a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.


Vezetői illetménypótlék

13.§

(1) Az önkormányzat hivatalának osztályvezetői megbízással rendelkező vezető köztisztviselője részére a vezető alapilletményének 10%-a, mértékű vezetői illetménypótlék jár.

(2) A már megállapított vezetői illetménypótlék nem csökkenthető.

Záró rendelkezések

13. §


(1) Ez a rendelet a kihírdetését követő napon lép hatályba. A rendelet 13.§.(1) bekezdésének rendelkezését 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályukat vesztik a  köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól szóló 15/2001 (X.29) valamint azt módosító 4/2010 (III.05.) KT rendeletek .


Ibrány, 2016. január 23.


                       

                         Berencsi Béla sk                                          Bakosiné Márton Mária sk

                         polgármester                                                          jegyző