Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 7/2017(III.29.)

Közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet megalkotása

Hatályos: 2017. 06. 01- 2020. 06. 25

Z0

IBRÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK

7/2017. (III.29.) Önkormányzati rendelete


A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről



Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló  2011. évi CLXXXIX. törvény 143.§ (4) bekezdésének d.) pontjában kapott  felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32-.cikk (1)bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1.  A rendelet hatálya

1.§

(1) A rendelet hatálya kiterjed minden 14. életévét betöltött természetes személyre és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki vagy amely Ibrány város közigazgatási területén az e rendeletben meghatározott, közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások valamelyikét elköveti.


(2) Nem állapítható meg közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás, ha a tevékenység vagy a mulasztás szabálysértést, bűncselekményt valósít meg, úgyszintén ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.

2. Értelmező rendelkezések


2.§




(1) E rendelet alkalmazásában:

  1. a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás:  a azon tevékenység vagy mulasztás ami a társadalomra nem veszélyes, ezért szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, és azt a képviselő-testület e rendeletében a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősíti.
  2. közterület:  az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 2.§ 13. pontja szerinti terület.
  3. szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. tv. 2.§ 23a. pontja szerinti italok

II.    Fejezet
A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése miatt alkalmazható jogkövetkezmények és eljárási szabályok



3. Kiszabható bírság


3.§


  1. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegőjével szemben természetes személyek esetén 50.000 forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 500.000 forintig  terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.
  2. Közigazgatási bírság kiszabása helyett felhívás is alkalmazható, amennyiben a Ket. 94.§ -ában meghatározott feltételek fennállnak.


4. Eljárási szabályok, eljáró hatóság

4.§

  1. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatása tekintetében a képviselő-testület a hatáskör gyakorlását első fokon a jegyzőre ruházza át.
  2. A meghozott döntéssel szemben fellebbezés nyújtható be Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő – testületéhez.
  3. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárást hivatalból, a hatóság észlelése alapján keli lefolytatni, ide értve bármely szervezet vagy személy bejelentése alapján történő tudomásszerzést is.
  4. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatására - az e rendeletben foglalt eltérésekkel - a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) szabályait kell alkalmazni.
  5. A közigazgatási bírság mértékének megállapítása során — a Ket. 94/A. (1) bekezdésében foglaltakon túl - mérlegelni kell:

a)  a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát;

b)  az elkövető vagyoni helyzetét és jövedelmi viszonyait, amennyiben azok a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapíthatók, illetve azokat az erre vonatkozó felhívásra az önként igazolja.

  1. Nem indítható közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás megállapítására eljárás, ha a jogsértő magatartásnak az eljárásra jogosult hatóság tudomására jutásától számított egy év, vagy az elkövetéstől számított öt év eltelt. Az öt éves határidő kezdő napja

a)    az a nap, amikor a jogsértő magatartás megvalósul,

b)    jogellenes állapot fenntartása esetén az a nap, amikor ez az állapot megszűnik.

  1. Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásért való felelősség, ha a tevékenység vagy mulasztás bűncselekményt vagy szabálysértést valósít meg, úgyszintén, ha a tevékenységre vagy mulasztásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság alkalmazását rendeli el.
  2. Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásért való felelősség, ha az elkövető természetes személy a magatartás elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be (gyermekkorú).
  3. Az  3. § (1) bekezdésében meghatározott bírság azzal a természetes személy elkövetővel szemben, aki a magatartás elkövetésekor a tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem (fiatalkorú), csak akkor szabható ki, ha a fiatalkorú saját jövedelemmel rendelkezik..
  4. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt kiszabott közigazgatási bírságot az elsőfokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül átutalási postautalványon vagy banki utalással Ibrány Város Önkormányzatának 11744003-15732262 számú pénzforgalmi számlájára, vagy készpénzben az Önkormányzat Házipénztárába  kell befizetni.
  5. Az e rendelet szerint kiszabott, de meg nem fizetett közigazgatási bírság helyébe lepő közérdekű munkára a 40/2013. (XII. 31.) KIM rendelet szabályait megfelelően kell alkalmazni.





III. Fejezet

 A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartások


5. A helyi címer , zászló használatára vonatkozó szabályok megszegése


5.§


Aki  a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről szóló 7/2006 (III.31.) önkormányzati rendeletben meghatározott engedélyköteles használat esetén a helyi címert és zászlót engedély nélkül, vagy a részére kiadott engedélytől eltérően használja, illetve a kiadott engedélyben foglaltaknak nem tesz eleget.



65. A köztisztasággal, környezetvédelemmel kapcsolatos szabályok megsértése


6.§


(1) A köztisztaságra és környezetvédelemre vonatkozóan a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő magatartást követ el, aki a köztisztaságról és környezetvédelemről szóló 21/2013.(X.30.) önkormányzati  rendelet előírásait nem tartja be, azaz:


a)  a használó nem gondoskodik a lakásnak és a lakás céljára használt más helyiségeknek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségeknek és az ezekhez tartozó területeknek a tisztaságáról, rendszeres takarításáról, rovar- és rágcsáló mentesítéséről


b) a vasúti, közúti kereszteződéseknél az utak beláthatósága érdekében az ingatlan melletti terület gyomtalanításáról az ingatlan használója, tulajdonosa nem gondoskodik


c)  az ingatlan használója/tulajdonosa nem gondoskodik az ingatlan előtti járdaszakasz /járda hiányában a telekhatártól mért egy méteres területsáv/ ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztántartásáról, gyomtalanításáról, téli időszakban a jégmentesítéséről


d) az ingatlan használója/tulajdonosa nem gondoskodik az ingatlan előtti  járdaszakasz melletti nyitott árok és ezek műtárgyai tisztántartásáról, csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok, és más hulladékok eltávolításáról.


e) a működtető/tulajdonos nem gondoskodik a kereskedelmi, vendéglátó egység előtt hulladékgyűjtő edény elhelyezéséről, valamint a szórakoztató, vendéglátó egységek, árusító helyek, üzletek előtti járdaszakasz és közterület tisztán tartásáról, jégmentesítéséről, és a hulladékot eltávolításáról


f) a közterület rendeltetéstől eltérő célra történő használata esetén /árusítás, építési-szerelési munka, stb./ a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó nem tartja  tisztán


  1. az ingatlanán keletkező kommunális hulladékot nem szállíttatja el rendszeresen


  1. élelmiszer és vendéglátó üzemekbe, üzletekbe, helyiségekbe, szórakozóhelyekre, játszóterekre, egészségügyi intézményekbe, bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, strandokra ebet – az üzemeltető által meghatározott feltételek mellett a vakvezető kutya kivételével – bevisz.


  1. állatokat közterületen, az  önkormányzat által arra  ki nem jelölt helyen legeltet


  1. az ingatlan használója/tulajdonosa  nem jelenti be előzetesen az ingatlan szennyvízhálózatra történő rácsatlakozását a Polgármesteri Hivatal műszaki ügyintézőjénél, illetve a szennyvíztelep vezetőjénél .


     

7. A piac, vásár tartásával kapcsolatos előírások, szabályok megsértése


7.§



(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő magatartást követ el, aki a  vásárokról és piacokról  szóló     24/2008 (XII.19.)önkormányzati rendelet előírásait nem tartja be:

             

  1. aki nem a kijelölt napi piacon, illetve az országos kirakodóvásár alkalmával nem az arra kijelölt helyen árusít


  1. az  árus, illetve  szolgáltató,  aki a vásáron és piacon  nem  az üzemeltető által részére  kijelölt helyen árusít


  1. az  árus, ha a zárást követő 1 órán belül az árusításra kijelölt helyet nem üríti ki, s áruját, felszerelését nem szállítja el


  1. az árus az általa használt helyet  nem tartja tisztán, valamint az árusítás befejezésekor azt nem   tisztán hagyja ott


  1. Nem eladásra szánt állatot /különösen kutyát – kivéve a vakvezető kutyát/ visz be a vásár és piac területére



  1. A vásár és piac területén sátrat, pavilont, bódét  a fenntartó/üzemeltető engedélye nélkül állít fel.


    

8. A közterületek használatával kapcsolatos előírások  megsértése


8.§


(1)  A közterületek védelmével kapcsolatos, a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő magatartást követ el, aki a közterületek védelméről szóló 20/2013 (IX.25.)önkormányzati rendelet előírásait nem tartja be, azaz aki:

  1. közterületet engedély nélkül foglal el, illetve azt a rendeltetésétől, engedélytől eltérő módon és ideig használ


  1. közterületen az év első és utolsó napjának kivételével szeszes italt fogyaszt


 c) közterületen hirdetőtáblát, illetve hirdetés céljára szolgáló ábrázolást nem a 20/2013 (VII.25.)önkormányzati rendelet  2. mellékletében felsorolt hirdetőoszlopokon hirdetőfelületeken helyez el

d)  A hirdetés nem vízoldékony ragasztóval ragasztja a  hirdetőoszlopokra


  1. A közút területén, az alatt vagy felett építményt, vagy más létesítményt úgy  helyez el, a közút területét nem közlekedési célból úgy foglalja el, ill. az út forgalmi rendjét ideiglenesen úgy változtatja meg, hogy  a közút kezelőjének hozzájárulásával nem rendelkezik.


  1. Aki az engedéllyel felbontott közterület bontása, helyreállítása során nem tartja be az önkormányzati rendelet, illetve az ennek alapján kiadott  engedélyben meghatározott előírásokat


  1. Aki a város közigazgatási területén az önkormányzati utakon 2 órát meghaladó időtartamot parkol egy helyen – a közlekedési hatóság által erre a célra kifejezetten kijelölt, jóváhagyott parkoló kivételével – traktorral, mezőgazdasági és egyéb munkagéppel, autóbusszal, kamionnal illetve tehergépkocsival .


   



 9. A temető rendjével kapcsolatos előírások  megsértése


9.§


(1)  A temető rendjével kapcsolatban a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő magatartást követ el, aki a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 25/2012 (XII.14.)önkormányzati rendelet előírásait nem tartja be:


  1. Az a sírhellyel rendelkezni jogosult, aki nem gondoskodik a síremlék fenntartásáról, rendbetételéről
  2. Aki a temető üzemeltetőjének nem jelenti be a  temetőben végzendő munkát-  kivéve a sírok gondozását.
  3. Aki az üzemeltetővel történt előzetes egyeztetés nélkül ültet fát illetve cserjét sírhelyen és sírhelyen kívüli területen vagy egyéb növényt a sírhelyen kívüli területen.
  4. Aki a sírhelyek gondozása során keletkezett szemetet a sírhelyek között tárolja, azt nem az erre kijelölt helyen helyezi el
  5. A temető területére kutyát, – vakvezető kutya kivételével - macskát, illetve más állatot visz be
  6. A temetőben nem  a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet  tanúsít
  7. A temetőbe munkavégzés (pl: síremlék felállítás, sírboltépítés) céljából a temető üzemeltetőjének engedélye nélkül hajt be járművel .


10. Házszámtábla elhelyezésével kapcsolatos előírások megszegése


10.§


(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő magatartást  követ el, aki:


  1. a házszám-táblát nem helyezi el az ingatlanán, illetve annak megrongálódás, megsemmisülése esetén pótlásáról nem gondoskodik
  2. házszám változás esetén nem gondoskodik az érvényben lévő házszám kihelyezéséről








11. A város belterületén az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó

 szabályok megszegése

11.§



(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő magatartást  követ el, aki:


  1. az avar-és kerti hulladékot vasárnap vagy ünnepnapon vagy reggel 8 óra előtt, vagy 18 óra után éget.
  2. egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt éget
  3. vonalas létesítmény (közút, vasút, töltés ) mentén  a létesítmény tengelyétől számított 100 méteren belül éget avart, kerti hulladékot,
  4. az égetés alkalmával nem tartja be az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről szóló 10 /2013. (V.02.) önkormányzati rendeletben foglaltakat.



12. A közkutak használatára vonatkozó közösségi együttélési szabályok megszegése


12.§


(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő magatartást  követ el, aki:


  1. a közterületen lévő közkútról ivóvizet nem háztartási (főzés, mosás, tisztálkodás)célra vételez
  2. a közterületen lévő közkútról az ivóvízhálózatba bekapcsolt ingatlan lakójaként vételez vizet
  3. közterületen lévő közkútról gépjárművet mos.



13. Az állattartással kapcsolatos közösségi együttélési szabályok megszegése


13.§


(1) A közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő magatartást  követ el, aki:

  1. közterületen állatot tart, legeltet, vagy az ingatlanáról felügyelet nélkül kienged.
  2. Bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tart.



14. Záró rendelkezések


14.§



(1)   Ez a rendelet 2017. június 1-jén lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő magatartás  esetében kell alkalmazni.


Ibrány, 2017. március 27.



Berencsi Béla                                                            Bakosiné Márton Mária

Polgármester                                                                        jegyző