Ibrány Város Önkormányzata Képviselő Testületének 17/2018(X.30.)

a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, elidegenítésére, valamint a lakáshoz jutás helyi támogatására vonatkozó szabályokról szóló 14/2013. (VII.03.) Önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 11. 01- 2018. 11. 01

Ibrány Város Képviselő Testületének

17/2018. (X.30.) önkormányzati rendelete


a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, elidegenítésére, valamint

a lakáshoz jutás helyi támogatására vonatkozó szabályokról szóló 14/2013. (VII.03.) Önkormányzati rendelet módosításáról



Ibrány Város Képviselő-testülete a lakások bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó 1993. évi LXXVIII. Törvény 3.§ (1)-(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


  1. §


A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, elidegenítésére, valamint a lakáshoz jutás helyi támogatására vonatkozó szabályokról szóló 14/2013. (VII.03.) Önkormányzati rendelet ( a továbbiakban: Rendelet)  2.§ (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:



„ b) A rendelet 2., 3. 3a, 3b  és 4.  mellékletében meghatározott  bérlakások bérlőit a polgármester jelöli ki átruházott hatáskörben.”


2.§




A Rendelet  4. § (1) bekezdésének b) pontja helyébe és a (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (1)  …….. 

b) a munkakörhöz kapcsolódó lakásokat, ami önkormányzatnál, önkormányzati intézményben, vagy a polgármesteri hivatalban dolgozó, illetve a településen közfeladatot ellátó személy részére munkaköre folytán kerül bérbeadásra, a munkakör betöltésének idejére (pedagógus, háziorvos, állatorvos, köztisztviselő, szociális munkás, tűzoltó, rendőr, stb.) „


„(2) A határozott időre, vagy feltétel bekövetkeztével bérbe adott lakások esetében a  bérbeadási időtartam - a 3/b és a 4. mellékletben meghatározott bérlakások kivételével -  legfeljebb 2 év lehet, ami az (5) bekezdésben meghatározott feltételek megléte esetén a bérbeadó által meghosszabbítható.”

       









3.§


A Rendelet  10. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A költségtérítéses (3. melléklet) lakások esetében  - a munkakörhöz kötött, annak fennállásáig bérbeadott költségtérítéses lakások 3b. melléklet és a  saját kivitelezésben felújított, határozott időre bérbe adott költségtérítéses lakások 4. melléklet kivételével - a bérlőnek a bérleti jogviszony keletkezésekor 200.000 Ft óvadékot, kauciót kell fizetni, és a bérleti jogviszony megszűnése esetén ezzel megegyező összegű térítésre tarthat igényt, amennyiben nincs lakbér és közmű tartozása.”




4.§


A Rendelet  19. § (2) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Lakásbérlet még megszűnhet: rendes és rendkívüli felmondással, a nem életvitelszerű lakás használat esetén, a bérlő halálával, a határozott idő leteltével, a bérleti szerződésben meghatározott feltétel bekövetkeztével.

……


(7) A határozatlan idejű lakásbérleti szerződés bérbeadó általi rendes felmondása esetén bérbeadó cserelakás felajánlása helyett bérlő részére pénzbeli térítést fizethet. Ez az összeg az éves bérleti díj max. 100 %-a lehet.”


5.§


A Rendelet

  1.  3. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép
  2.  jelen rendelet 2. mellékletével új, 3/b melléklettel egészül ki


6.§


Ez a rendelet 2018. november 1. napján  lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon egyidejűleg hatályát veszti.



Ibrány, 2018. október 29.




                                    Berencsi Béla sk.                               Bakosiné Márton Mária sk.

                                    polgármester                                                  jegyző

Mellékletek