Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

A zajvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 06. 28

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

A zajvédelem helyi szabályairól

2023.06.28.

Ibrány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Osztály véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

A rendelet célja

1. § A rendelet célja különösen a környezeti zaj- és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) hatálya alá nem tartozó

a) közterületi rendezvényeken műsor- és zeneszolgáltatásra, azok hangosítására szolgáló berendezések használata,

b) magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre vonatkozó helyi zajvédelmi szabályok előírása.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Ibrány város közigazgatási területén a természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet által állandó vagy ideiglenes jelleggel, zajkibocsátással járó:

a) magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre,

aa) zajjal járó lakás átalakítás, bővítés, felújítás, korszerűsítés, karbantartás érdekében végzett építési-szerelési vagy bontási munka végzésére,

ab) kertépítéssel, zöldfelület-fenntartással kapcsolatos tevékenységre,

ac) magáningatlanon hangosító berendezést alkalmazó rendezvényre,

b) vendéglátó egység területén hangosító berendezés üzemeltetésére,

c) közterületen hangosító berendezés üzemeltetésével járó alkalmi rendezvény tartására terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) Ibrány Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) és a tulajdonában lévő szervezetei által megrendezett közterületi rendezvényekre,

b) Az Önkormányzat és a tulajdonában lévő szervezetei által végzett zöldfelület-fenntartással kapcsolatos tevékenységre,

c) az egészségügyi mentési tevékenység, a tűzoltási feladatok, a műszaki mentés és bűnüldözési tevékenység által keltett zajra és rezgésre,

d) a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre, a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlések során végzett tevékenységekre,

e) a vallási tevékenység végzésére.

Értelmező rendelkezések

3. § (1) E rendelet alkalmazásában a Korm. rendeletben, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben meghatározott fogalmakat kell alkalmazni.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) Hangosító berendezés: bármely hangszóró vagy műsorforrás, beleértve az élőzene, élő műsor szolgáltatására alkalmas eszközt, berendezést.

b) Közterületi rendezvény: hangosítást igénylő, előre meghatározott célból, helyen és időben szervezett formában tartandó összejövetel (művészeti, tudományos, közművelődési, politikai, stb.).

c) Közterületi alkalmi rendezvény: ami olyan helyszínen kerül megrendezésre, amely alaprendeltetése szerint nem az adott jellegű rendezvény tartására szolgál.

d) Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenység: olyan zajhatással járó, háztartáson belüli tevékenység, amely alkalmas mások nyugalmának megzavarására (így különösen lakásfelújítással, építkezéssel, kertgondozással kapcsolatos tevékenységek; zenélés, zenehallgatás; motoros gép üzemeltetése; favágás, fűrészelés, fűnyírás, stb.).

A lakosság háztartási igényeit kielégítő tevékenységre vonatkozó szabályok

4. § (1) Magánszemélyek, a településen tartózkodók nyugalmának biztosítása érdekében zajos, illetve zajkibocsátással járó háztartási tevékenység az alábbi időpontokban végezhető:

a) munkanapokon 07.00 és 20.00 óra között,

b) szombaton, valamint szabadnapokon 09.00 és 19.00 óra között,

c) vasárnap és ünnepnapokon 09.00 és 18.00 óra között.

(2) A csendet 22.00 órától 07.00 óráig a szabadban vagy nyitott ajtajú, ablakú helyiségben hangoskodással, zenével, hangszerrel vagy egyéb módon megzavarni tilos.

(3) Építési, bontási munkálatok kizárólag az (1) bekezdés a) és b) pontjai szerinti időpontokban végezhetők. Ezen időszakon kívül, továbbá vasárnap és ünnepnapokon ilyen tevékenységet végezni tilos.

(4) Kertműveléshez, zöldfelület fenntartásához kapcsolódó zajkibocsátó tevékenység (fűnyírás, favágás, motoros fűrészelés, kerti traktor, stb.), valamint egyéb gépi berendezések (csiszoló, flex, fúró, stb.) működtetése kizárólag az (1) bekezdés a) b) és c) pontjai szerinti időpontokban végezhető. Ezen időszakon kívül e tevékenységeket végezni tilos.

Vendéglátó egységek területén üzemeltetett hangosító berendezésre vonatkozó szabályok

5. § (1) Vendéglátó egység területén hangosító berendezést

a) munkanapokon 07.00 és 22.00 óra között,

b) szombaton, valamint szabadnapokon 09.00 és 24.00 óra között,

c) vasárnap és ünnepnapokon 09.00 és 22.00 óra között üzemeltethet a Korm. rendelet 10. § (1) bekezdésének figyelembevételével.

(2) Hangosító berendezést alkalmazó rendezvény vendéglátó egység területén az (1) bekezdés a) b) és c) pontjain kívüli időszakokban az 1. mellékletben található formanyomtatvány alapján, a vendéglátó egység 100 méteres körzetében lévő szomszédos lakóingatlanok tulajdonosainak, bérlőinek legalább 80 %-ának beleegyező nyilatkozatával, valamint a Korm. rendelet 10. § (1)-ben foglaltak igazolásával kerülhet megrendezésre, amennyiben a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletszerinti nyilvántartásba vétel során erről nyilatkozott. A bejelentést a rendezvény tervezett időpontja előtt legalább 8 nappal az Ibrányi Polgármesteri Hivatal Jegyzőjéhez (a továbbiakban: Jegyző) kell benyújtani.

(3) A bejelentésről a Jegyző igazolást állít ki. Hiányos kérelem esetén az igazolás kiállítása megtagadható.

(4) A Jegyző az igazolást tájékoztatásul megküldi az Ibrányi Rendőrőrs parancsnokának.

(5) A vendéglátó egység helyszíni kapcsolattartója az igazolást köteles a rendezvény helyszínén tartani és a Hatóságok felhívására azt bemutatni.

Magáningatlanon hangosító berendezést alkalmazó rendezvény tartására vonatkozó szabályok

6. § (1) Magáningatlan épületen kívüli területén (kerthelyiség, terasz stb.) hangosító berendezést alkalmazó, nem üzletszerű és nem szolgáltató jellegű rendezvény

a) hétfőtől csütörtökig 08.00 és 20.00 óra között,

b) pénteken és szombaton, valamint szabadnapokon 10.00 és 22.00 óra között,

c) vasárnap és ünnepnapokon 10.00 és 20.00 óra között tartható.

(2) A magáningatlanon történő zeneszolgáltatás nem zavarhatja a szomszédos ingatlanon tartózkodók nyugalmát.

Közterületi rendezvények során üzemeltetett zajforrásokra vonatkozó rendelkezések

7. § (1) Ibrány Város közigazgatási területén a napi egy óra időtartamot meg nem haladó közterületi rendezvényt, nappali viszonylatban (06.00 – 22.00 óra között) a Jegyzőnél kell bejelenteni a rendezvény tervezett időpontja előtt legalább 8 nappal a 2. mellékletben található formanyomtatványon.

(2) A bejelentésről a Jegyző igazolást állít ki. Hiányos kérelem esetén az igazolás kiállítása megtagadható.

(3) A napi egy óra időtartamot meghaladó közterületi rendezvény nappali viszonylatban, illetve időtartamtól függetlenül éjszakai viszonylatban (22.00 – 06.00 óra között) engedélyköteles. Az engedély iránti kérelmet a 3. mellékletben található formanyomtatványon kell benyújtani a Jegyzőnél a rendezvény tervezett időtartama előtt legalább 15 nappal. A kérelem benyújtásával egyidejűleg, annak részeként előzetes akusztikai szakvéleményben zajvédelmi számításokkal kell igazolni a rendezvény zajvédelmi szempontú hatásterületén a külön jogszabály szerinti üzemi és szabadidős létesítményektől származó zajkibocsátási határértékek teljesülését, valamint a teljesülés feltételeit.

(4) A közterületi rendezvények helyszínét úgy kell megválasztani, hogy annak zajhatása a lehető legkisebb mértékben zavarja a helyszín környezetében élők, a szálláshelyek, irodaépületek, az egészségügyi, oktatási és szociális intézmények, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények, vallásgyakorlásra szolgáló intézmények és közigazgatási szervek tevékenységét.

(5) A kérelem elbírálásáról, átruházott hatáskörben a Jegyző az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben (a továbbiakban: Ákr.) alapján határozattal dönt.

(6) A Jegyző az engedély kiadását megtagadja, ha a kérelemből és annak mellékletéből a zajvédelmi felelősség nem állapítható meg, vagy a várható zajkibocsátás meghaladja az előírt határértékeket, illetve amennyiben a kérelmező a 7. § (3) bekezdésben foglaltakat nem teljesíti.

(7) A Jegyző a közterületi rendezvények igazolásait és zajkibocsátási engedélyeket tájékoztatásul megküldi az Ibrányi Rendőrőrs parancsnokának.

(8) A közterületi rendezvény igazolásában vagy zajkibocsátási engedélyben foglaltakat a Jegyző ellenőrizheti.

(9) A rendezvény helyszíni kapcsolattartója az igazolást, illetve a zajkibocsátási engedélyt köteles a rendezvény helyszínén tartani és a Hatóságok felhívására azt bemutatni.

A rendeletben előírt határértékek betartásának ellenőrzése

8. § Lakossági panaszok kivizsgálását (a határérték betartását és az üzemelés rendjét) a Jegyző jogosult ellenőrizni.

Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények

9. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati hatósági ügyek elsőfokú elbírálása a Jegyző hatáskörébe tartoznak.

(2) A rendeletben foglalt szabályok megszegője a közösségi együttélés szabályait sérti meg. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegőjével szemben természetes személyek esetén 50.000 forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 500.000 forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos eljárásban a Jegyző jár el.

(4) A közigazgatási bírság kiszabására a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény, végrehajtási rendjére az Ákr. megfelelő rendelkezései vonatkoznak.

10. § Ez a rendelet 2023. június 28-án lép hatályba.