Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2014. (XII. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

A köztisztaság fenntartásáról és környezetvédelemről szóló 21/2013 (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 01

Ibrány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2014. (XII. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.01.01.
A köztisztaság fenntartásáról és környezetvédelemről szóló 21/2013 (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat 2013. októberében alkotta meg a köztisztasági és környezetvédelmi rendeletét, amit 2014. májusában módosított, mikor is hatályon kívül helyezte a rendelet III. fejezetét a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról szóló 10/2014.(VI.05.) önkormányzati rendelet hatálybalépésével. A rendelet tartalmazza a háztartási kommunális szilárd hulladék gyűjtésével, a közszolgáltatással kapcsolatos helyi szabályokat.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Főigazgatója az SZ-B-06/02467-1/2014 számon kiadott egy tájékoztatást, amely szerint a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 2015. január 1. napjától hatályos rendelkezései alapján a helyi közszolgáltatás keretében kötelező az elkülönített hulladékgyűjtési rendszer kialakítása. A Kormányhivatal a jogszabályi rendelkezések részletes ismertetése mellett tájékoztatta az önkormányzatokat arról, hogy szükségesnek tartja a hatályos közszolgáltatási szerződés valamint az önkormányzati rendelet módosítását, illetőleg az önkormányzati döntés előtt közmeghallgatás tartását.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos, a Ht. rendelkezésein alapuló önkormányzati feladat-és hatáskörök a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás tagtelepülései esetében sajátosan alakulnak. A tagönkormányzatok Ht. 33. §-ában és 34. §-ában foglalt, a közszolgáltatás megszervezésével, a közszolgáltató kiválasztásával kapcsolatos döntéseit átruházott hatáskörben a Társulás hozza meg a Társulási Megállapodásban foglaltak szerint. Így a Társulás hatáskörébe tartozik a Ht. 2015. január 1. napján hatályba lépő, a 35. §. (2) bekezdésével előírt elkülönített hulladékgyűjtési rendszer helyi feltételeinek megszervezése is.
A közszolgáltatói szerződés – melyet a Társulás és Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közszolgáltató 2014. május 30. napján jogszabályi kötelezettség miatt újrakötött –, már tartalmazta a műanyag-, papír-, fém és üveghulladék elkülönített gyűjtésének feltételeit. Ezen feltételekkel a közszolgáltató legkésőbb 2013. január 1. napjától valamennyi tagtelepülésen biztosította a szelektív csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtését házhoz menő, illetőleg gyűjtőszigetes rendszerben. A Társulási Tanács 2014. december 8. napján megtartott ülésén a szerződést a közszolgáltató egyetértésével kiegészíti a 2015. január 1. napjától várható jogszabályi előírás szerint.
A Közszolgáltatói szerződés egyebek között az alábbiakat tartalmazza:
1.
1.
1. A Közszolgáltató vállalja a gyűjtőszigeteken elkülönítetten gyűjtött papír, műanyag, fém, és üveg hulladékok legalább havonta egy alkalommal – illetve szükség szerinti - begyűjtését, elszállítását, ártalmatlanítását és kezelését.
1.
1.
1. A Közszolgáltató a településen havi rendszerességgel biztosítja az elkülönítetten gyűjtött papír, műanyag, fém hulladékok házhoz menő gyűjtését, és a gyűjtéshez szükséges zsákokat a családi házas övezetekben. A Közszolgáltató az elkülönítetten gyűjtött zöldhulladékot az általa üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarban és komposztáló telepen veszi át.
Ezzel a döntéssel a tagönkormányzatok valamennyien eleget tesznek az elkülönített hulladékgyűjtési rendszer helyi feltételeinek megszervezésére vonatkozó kötelezettségüknek.
Az önkormányzatokat azonban rendeletalkotás is terheli, mely hatáskör a társulásra nem ruházható át, ezért ezeket a rendeleteket az egyes tagönkormányzatoknak kell megalkotniuk. Erre tekintettel szükséges a köztisztasági rendeletünknek a módosítása is.
A rendeletalkotáshoz szükséges a -
a Ht. 88. § (1) bekezdésében 34. pontja alapján előirányzott -, egyben a szakmai részletszabályokat magasabb szinten tartalmazó kormányrendelet még nem született meg, arról tervezetet sem láttunk még. Rövidesen várható, hogy nem csak az igénybevételi lehetőségeket, gyűjtési módot, gyakoriságot kell szabályozni, hanem a „másik oldalt” is. Azaz szankciós rendelkezéseket kell hozni arra az esetre, ha az ingatlanhasználó nem, vagy nem megfelelően veszi igénybe az elkülönített hulladékgyűjtési rendszert. A Ht. 39. § (1) bekezdésével 2015. január 1. napjától ugyanis közvetlenül a törvény kötelezi az ingatlanhasználót az elkülönített hulladékgyűjtésre, természetesen azon körben és lehetőségek szerint, amelyeket az önkormányzat biztosít.
Szakmai rendelet hiányában csak a tényállapot minimális szabályozására teszek javaslatot, annak érdekében, hogy ne kövessen el önkormányzatunk un. mulasztásos törvénysértést.. A rendeletben foglaltaknak összhangban kell lenniük a közszolgáltató által biztosított szolgáltatással, tekintettel arra, hogy a már eddig bevezetett szelektív gyűjtési rendszer a gyakorlatban nem fog változni.
A rendeletmódosítást megelőzően (mivel azt január 1 előtt meg kell alkotni) közmeghallgatás megtartására már a szervezeti és működési szabályzatunkban meghatározottakra tekintettel nincs módunk, hiszen azt a helyi újságban is meg kell hirdetni. Tekintettel azonban arra, hogy igazán új elem ezen szelektív gyűjtési módozatokban nincs - új információ nincs a lakosság számára sem.
Az év elejére egyébként is tervezett közmeghallgatás alkalmával erre a szabályozásra részletesen kitérünk majd, tájékoztatjuk a lakosságot. A rendelet módosítását megelőzően pedig lehetősége van a lakosságnak előzetes véleménynyilvánításra a Honlapon megjelenő rendelet-tervezethez kapcsolódóan.
A szolgáltató eddig is biztosította a papír (kék zsákban) és a műanyag és csomagolási fém hulladék (sárga zsákban) háztól történő begyűjtését havonta egy alkalommal. Az üveg hulladékot a lakosság a városban két helyen elhelyezett gyűjtőszigetre vihette (Kiserdő presszó és Árpád úti bolt). Mivel a település lakosságának 99 %-a kertes házban él, így a keletkező zöldhulladék komposztálása, saját ingatlanion történő elhelyezése megoldható. Amennyiben mégis el kívánja szállítani, úgy ezt a zöld hulladékot térítésmentesen leadhatja a szolgáltató telephelyén.