Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testülete 12/2021. (VI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló

Hatályos: 2021. 07. 01

A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló

Általános indokolás

A települési támogatásokról és egyes szociális ellátásokról szóló 8/2015 (II.27.) önkormányzati rendeletünk (továbbiakban: rendelet) 2015. március 1-jén lépett hatályba. A Kormányhivatalok országos célvizsgálat keretében ez év tavaszán a települési támogatásokkal kapcsolatos önkormányzati rendeleteket vizsgálták. Ennek eredményeként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztálya a 2021. május 13-án érkezett SZ/153/00855-1/2021 számú levelében szakmai konzultáció keretében a mellékelt észrevételeket tette a hatályos 8/2015 (II.27.) önkormányzati rendeletünkkel kapcsolatosan.

Mivel nagyarányú módosítást igényel az észrevételek orvoslása, ezért javaslom, hogy alkossunk egy teljesen új - de a régi rendelet szerint biztosított támogatási formákat teljes körben felölelő, - a Törvényességi felügyeleti Osztály szakmai észrevételeinek megfelelően szabályozott önkormányzati rendeletet.

A szakmai konzultációs adatlap tartalma alapján az abban meghatározott észrevételek alapján:

1. A rendelet-tervezet bevezető részében a jogszabályi felhatalmazások az észrevétel szerint kerültek meghatározásra.

2. A rendelet-tervezetben megszüntetésre került a fejezeti szerkezet, csupán alcímekre tagolódik, melynek folyamatos a számozása

3. Kikerült az új rendeletből a rendelet személyi hatályának az 1993. évi III. törvény normaszövege szerinti szabályozása.

4. A rendelet-tervezetben az elektronikus ügyintézés lehetősége megjelölésre került, megszüntetésre került ennek tilalma. A rendelet-tervezetben a családgondozó igénybevétele a támogatások biztosításánál más megfogalmazásban került szabályozásra..

5. A rendelet-tervezetből kikerült a kert művelésre vonatkozó előírás, valamint az adóhátralékra vonatkozó szabályozás, a „sem a vele egy háztartásban élő részére nem lehet megállapítani” szövegrész kikerült az új normaszövegből. A Családsegítő Szolgálat helyett a Szociális-és Egészségügyi Bizottság részére került az ellenőrzési jogosultság meghatározásra.

6. A rendelet-tervezet régi 10. § (3) -9. § (3) bekezdésében a támogatás összegének differenciálási szempontjai körülírásra kerültek.pontosítva, fixálva lett a gyógyszertámogatás összege 30.000 Ft/év összegben, valamint a beteg hozzátartozót gondozó személy támogatása esetében a 15.000 Ft összegben (a gyakorlat úgyis ez volt).

7. A gyermekek és felsőfokú oktatási oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló fiatal felnőttek tanév kezdési támogatásánál rászorultsági feltétel, jövedelemhatár került meghatározásra,- mely alapján ez évtől kezdődően nem jár a támogatás automatikusan a kérelem benyújtásával, hanem kereseti-jövedelmi igazolás becsatolása is szükséges lesz.

8. Az időskorúak eseti támogatása esetén szintén jövedelemhatár került meghatározásra,-tehát szükséges lesz a nyugdíjak összegének/jövedelmeknek a beszerzése, csatolása is a támogatás nyújtásához.

9. A fiatalok lakhatási feltételei megteremtéséhez kapcsolódó lakásépítési, lakásvásárlási támogatás szabályainál javaslom, hogy maradjon a szabályozás ezen rendeletben- a szociális normatíva felhasználásra tekintettel. Itt a szakmai konzultációs adatlapban foglaltakkal egyetértve javaslom, hogy továbbra ne legyen feltétele a támogatásnak az, hogy erkölcsi bizonyítvány rendelkezésre álljon. Mivel magas összegű vissza nem térítendő támogatásról van szó, a visszaélések elkerülése okán a nemleges adóigazolás meglétét szükségesnek tartom azonban továbbra is.

10. A rendelet 24. § (rendelet-tervezetben 28. §) törlésre került a személyi térítési díjra vonatkozó szabályozás.

11. A méltányossági jogkörre vonatkozóan a rendelet-tervezet 30. §-ában (régi rendelet 26. §.) meghatározásra kerültek azok a feltételek melyek megléte esetén lehetősége van a döntéshozónak a méltányossági jogkörét gyakorolni.

12. A rendelet-tervezetben már nem szerepel a „nettó jövedelem” kifejezés, az mindenütt módosításra került.