Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ibrány Város Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 29

Ibrány Város Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2011. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

1. Mivel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLIIIIX törvény 82. § (1) bekezdése alapján az aljegyző kinevezése csak a tízezer fő, vagy annál magasabb lakosszámú település esetében kötelező. Ezen jogszabályi lehetőség alapján önkormányzatunknál aljegyzői tisztség eddig nem volt. A jegyző megfelelő szakképesítéssel rendelkező helyettesítése azonban mindenképpen indokolt és szükséges, - s jellemzően a városokban a környékünkön szinte minden településen van kinevezett aljegyző is,- ezért javaslom az SzMSz-ben ennek a státusznak a rögzítését. Szintén a 82. § (3) bekezdése alapján a jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetére - szükséges legfeljebb 6 hónapra - rendelkezni a helyettesítés rendjéről továbbra is.

2. A képviselő-testület 2021. júniusi ülésén döntött arról, hogy 2021. július 1. napjától kezdődően a Roma nemzetiségi Önkormányzat térítésmentes használatába adja az Ibrány, Kossuth utca 27. sz. alatti önkormányzati ingatlant (közösségi házat), s jóváhagyta az erre vonatkozó ingatlanhasználati megállapodást is, ami időközben aláírásra került. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának jogszabály alapján kötelező tartalmi elem annak szabályozása, hogy milyen módon biztosítja a településen működő nemzetiségi önkormányzat részére a működés feltételeit . Az SzMSz-ünk ezt a 48. §-ában tartalmazza. Ebben még az szerepel, hogy a Nemzetiségi önkormányzat részére a Polgármesteri Hivatal épületében biztosítunk helyet. Ennek a módosítása is szükséges.

A 3. §-hoz

A módosító rendelet a kihírdetését követő napon hatályba is lép, ezáltal már novemberben a pályázati eljárás lefolytatását követően kinevezhető az alpolgármester.