Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Ibrány Város Önkormányzata által alapított és adományozható önkormányzati kitüntetésekről

Hatályos: 2022. 01. 01

Ibrány Város Önkormányzata által alapított és adományozható önkormányzati kitüntetésekről

Végső előterjesztői indokolás

A jelenleg hatályos 6/2000 (III.17.) kitüntetési rendeletünket több mint 20 éve, 2000 évben alkottuk, s azóta több alkalommal is módosításra került, legutóbb 2020. októberében módosította a képviselő-testület.

A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban Jat.) rendelkezéseit értelemszerűen a rendelet megalkotásakor nem lehetett alkalmazni, ezért nem tartalmaz bevezető részt – ami már kötelező, szerkezeti kialakítása sem felel meg a Jat. rendelkezéseinek.

A rendelet címe tartalmazta megalkotásakor az alapított kitüntetési fajták elnevezését,- ami már azóta jelentősen bővült – ám ezek az új kitüntetések nem jelennek meg a rendeletünk címében.

A közalkalmazotti státuszból időközben kikerültek a közművelődésben dolgozók, s várható ennek a tendenciának a további bővülése. Erre tekintettel merült fel, hogy a rendeletünkben erre tekintettel módosítani lenne szükséges a „kiváló közalkalmazott” kitüntetés elnevezést, s helyébe egy univerzális elnevezéssel illetni az önkormányzatnál alkalmazásban lévőket,- ami hosszú távon is időtálló lehet.

A Díszpolgárok és a PRO URBE kitüntetésben részesülők Györfi Sándor által készített emlékpakettet kapnak. Jelenlegi szabályozás szerint a plaketten szerepel az adományozás éve is. Nehéz így megfelelő darabszámot rendelni, hiszen nem tudható, hogy az adott kitüntetés adott évben kiosztásra kerül-e, illetve hány darab (Pro Urbe). Az utólagos évszám bevésés meglátszik az érem kidolgozásán. Szebb és értékesebb lenne, ha évszám nélkül lenne rendelhető az érembő - pár évre előre. Erre tekintettel kellene másképpen szabályozni a jelenlegi leírását e két kitüntetésnek – az évszám kihagyásával.

A rendelet szerkezetében, elrendezésében is változtatnánk, ami áttekinthetőbbé teszi.

Fent ismertetett okokra tekintettel javaslom, hogy alkossunk új rendeletet, új elnevezéssel, mely azonban az eddigi rendelet szellemében, annak fő tartalmi elemeit hordozza.