Ibrány Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, elidegenítésére, valamint a lakáshoz jutás helyi támogatására vonatkozó szabályokról szóló 14/2013. (VII.03.) Önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 06

A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, elidegenítésére, valamint a lakáshoz jutás helyi támogatására vonatkozó szabályokról szóló 14/2013. (VII.03.) Önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

A Tisza utca 3. sz. alatti ingatlant a megüresedését követően eladásra jelöltük ki, nyilvánosan meghírdettük, de csak egyetlen érdeklődő volt. A 235/2020 (X.26.) KT Határozattal döntöttünk az ingatlan eladásáról, azonban a vevővel a mai napig nem sikerült az adásvételi szerződést megkötni,- valószínüleg nem tudja megfizetni a vételárat, de írásban nem állt még el a vételtől. Mivel azonban az adásvételi szerződés megkötésére a fenti határozatban meghatározott határidő (2020. november 30.) eredménytelenül telt el, javaslom ezen határozat visszavonását, s egyuttal az ingatlannak ismételten bérlakásként történő hasznosítását.

A Tisza utca 37. sz. alatti értékesítendő bérlakásból kiköltöző bérlő azonban nem rendelkezik olyan saját erővel amivel felújítást tudna végrehajtani a Tisza utca 3. sz. alatti ingatlanon,- hogy azt meghatározott ideig „lelakja”. Erre tekintettel kérné, hogy a csereingatlan ne saját kivitelezésben felújított, karbantartott határozott időre bérbeadott költségtérítéses, hanem „sima” költségtérítéses bérlakásként legyen számára bérbe adva az ingatlan. Az ingatlant megtekintette, s számára megfelelő a jelenlegi állapotában is, azt elfogadja.

Letelt az Óvoda utca 18. sz. alatti saját kivitelezésben felújított, karbantartott határozott időre bérbeadott költségtérítéses bérlakásban lakók meghatározott bérleti ideje, azaz a felújítás költségeit már „lelakták”. tervezték a nyílászárócsere kivitelezését, de erre nem került sor eddig. Szeretnének a bérlakásban maradni, vállalják a bérleti díj megfizetését is, ezért a rendelet mellékleteiben szükséges az átvezetések elvégzése.

Az 1. melléklethez

Szükséges átminősíteni az ingatlanainkat a saját kivitelezésben felújított kategóriából, ami érinti a rendelet 2.mellékletét (ami a határozott időre bérbe adott költségtérítéses bérlakásokat tartalmazza), ez bővülne a Tisza utca 3. és az Óvoda utca 18. sz. alatti ingatlannal)

A 2. melléklethez

A 4. mellékletet aktualizálni szükséges az időközben eladott, s a jelenleg átminősített lakásokat ki kell venni belőle (kikerül belőle az átminősített a Tisza utca 3.sz. és az Óvoda utca 18.sz., valamint az időközben eladásra került Nagyerdő 40. sz. és a Bajcsy utca 13. sz.alatti ingatlan is).

A 3. melléklethez

A változásnak megfelelően szükséges a rendelet 5. mellékletét is módosítani- ahol is a lakáscsoportok szerinti bérleti díjak meghatározásánál a konkrét ingatlanok is megjelölésre kerültek, tehát az átminősítéseket is a megfelelő csoportban kell megjeleníteni.